Kokosimme keinoja, joiden avulla rikkakasveja voi koettaa hävittää.

Ehkäise ennalta
Ehkäisy on keinoista halvin, tehokkain ja paras. Ennen istutusta puhdista kasvualusta huolella. Aseta pohjalle juurimatto, päälle rikkasiemenetöntä multaa. Istuta terveitä, reippaita taimia riittävän tiheästi, jotta ne täyttävät kasvutilan nopeasti. Jos sää suinkin sallii, istuta toukokuun puolivälissä. Silloin kasvilla on muutama viikko aikaa kasvaa rauhassa, ennen kuin rikat iskevät.

Käytä katteita
Katteeksi myydään muun muassa kuoriketta, haketta, kuitukankaita ja muoveja. Ruohoa leikatessa syntyy ruohosilppua, joka käy sekä katteesta että lannoitteesta. Tehokkaimmin rikkakasveja vastaan taistelee sorakate, mutta se on hinnaltaan melko kallista.

Kylvä tasaisesti
Ohje koskee nurmikkoa. Jos kylvökseen jää laikkuja ja vesi jää seisomaan, ratamot ja voikukat ovat viivana paikalla.

Kitke ja haraa
Ja tee se ajoissa. Mitä isommiksi rikat pääsevät, sitä tiukemmin ne tarrautuvat multaan. Esimerkiksi peltovalvatti ja ohdake kasvavat viikossa polvenkorkuiseksi ja alkavat tuottaa siementä välittömästi kukinnan jälkeen.

Tarkkaile tilannetta
Perennapenkin tilanne on syytä tarkistaa ainakin parin viikon välein. Jos rikat saavat kasvaa kuukauden kenenkään häiritsemättä, taistelu niitä vastaan muuttuu epätoivoiseksi.

Lannoita oikein
Ohjaa puiden ja pensaiden lannoitteet maan sisään, niin rikat eivät yllä niihin. Tee kangella noin 10 sentin syvyisiä reikiä puolen metrin tai metrin säteellä kasvista. Kaada lannoitteet reikiin.

Niitä ajoissa
Rikkakasvin juuristo on heikoimmillaan keskikesällä vähän ennen kukintaa ja siementämistä, koska kasvi on pannut kaiken energiansa kasvuun. Kun niität sen silloin, juuret jäävät heikoiksi eikä kasvi ehkä kestä seuraavaa talvea. Ainakaan se ei pääse siementämään. Kokeile etenkin ohdakkeisiin.

Käytä pehmokemikaaleja
Orgaaniset hapot ovat luonnon omia perusaineita, jotka hajoavat nopeasti ja ovat käyttäjällekin suhteellisen turvallisia. Myynnissä on ainakin pelargonihappopohjaisia ja etikkahappopohjaisia valmisteita, esimerkiksi Finalsan ja Neko. Ne tehoavat parhaiten nuoriin rikkakasveihin. Ruiskuttaessa pitää olla huolellinen, sillä aine tappaa kaiken lehvästön, johon sitä osuu.

Tartu järeisiin aseisiin
Glyfosaattipohjaiset aineet tekevät selvää jopa jättiukonputkesta. Kun kostutat jonkin osan rikkakasvista glyfosaatilla, valmiste kulkeutuu koko kasviin ja kuivattaa sen viikossa tai parissa. Se tosin tekee saman myös hyötykasveille, jos ainetta roiskuu niille vähänkään. Käytä aina käyttöohjeen mukaisia suojaimia. Käsittelyn jälkeen puutarhassa pääsee työskentelemään turvallisesti vuorokauden kuluttua.

Aloita alusta
Jos tilanne ryöstäytyy täysin käsistä, tehokkainta on uusia koko kasvualusta. Kaiva vanha perennapenkki tai marjapensaan alusta pois parinkymmenen sentin syvyydeltä ja tuo tilalle uusi, ison valmistajan rikkasiemenetön multa. Jos siitäkin vielä löytyy rikkakasvien siemeniä, saat ainakin korvauksen.

SOITA APUA!
Kasvinsuojeluseura antaa rikkakasvien kanssa painiskeleville ilmaista puhelinneuvontaa ja julkaisee oppaita. Se tarjoaa tietoa sekä tavanomaisia että luomumenetelmiä kaipaaville. P. 010 439 4770, kasvinsuojeluseura.fi.

Asiantuntijana Kasvinsuojeluseuran toiminnanjohtaja Pertti Rajala.

Puutarhahullu etsii reissussakin vihreät keitaat. Katso vinkit Suomen ja lähiseudun hurmaaviin puutarhoihin!

3 kohdetta kotimaassa

1. Seikkaile kukkametsässä

Mustilan Arboretum Kouvolassa täyttyy kukkaloistosta yleensä kesäkuun toisella ja kolmannella viikolla, kun alppiruusut ja atsaleat kukkivat. Vuosikymmenten aikana puistoon on kertynyt yli 15 000 alppiruusuhybridiä. Erilaisia puulajeja on satoja, ja metsäpolkujen varret kukkivat upeasti. 

Westersin puutarhaa viljellään täysin ekologisesti.
Westersin puutarhaa viljellään täysin ekologisesti.

2. Astu luostarin puutarhaan

Westersin puutarhan suunnittelun lähtökohtana ovat olleet luostareiden yrttitarhat. Kaunis keittiötarha on parhaimmillaan heinäkuussa. Kemiön saarella sijaitsevan puutarhan yhteydessä on myös pieni myymälä ja kahvila.

Sapokan vesipuisto on todellinen keidas Kotkassa.
Sapokan vesipuisto on todellinen keidas Kotkassa.

3. Tee kävelykierros Kotkassa

Puutarhaharrastajan kannattaa muistaa Kotka, jonka vehreät puistot antavat tarhurille hyviä ideoita. Puistoista kuuluisin on
Sapokan vesipuisto. Jatka sieltä Veistospromenadille ja Isopuistoon, joka on englantilaistyylinen maisemapuisto.

5 x romanttista Ruotsissa

1. Puutarhurin pyhiinvaellus

Zetaksen puutarhamyymälä ja näytepuutarha Tukholman lähistöllä ovat ihanan inspiroivia. Keitaan omistaa tv:stä ja kirjoistaan tuttu puutarhuri Victoria Skoglund. Varaa kierrokseen muutama tunti ja kurkista myös harvinaisuuksien pöytä. 

Ruusuja voi tuoksutella Visbyssä.
Ruusuja voi tuoksutella Visbyssä.

2. Ruusujen rakastajan paratiisi

Visbyn kaupunki ja sen kasvitieteellinen puutarha hurmaavat ruusun tuoksulla keskikesästä loppusyksyyn. Puutarhan sijainti
on edullinen, joten siellä kasvavat monet talvenarat kasvit, jotka Suomessa eivät viihdy. Pääset ihailemaan muun muassa magnolioita, tulppaanipuita, muratteja, viikunaa ja saksanpähkinää. 

3. Kaksi kärpästä kerralla

Slottstrådgården Ulriksdalin puutarhamyymälä Solnassa on täynnä tuoksuvia yrttejä, trendikkäitä perennoja ja hurmaavia kesäkukkia. Inspiroivista esillepanoista löytyy kivoja ruukkuja ja tuotteita vihersisustukseen.

Reilun puolen kilometrin päässä myymälästä on Ulriksdalin linnan puisto, jossa voit ihastella barokki- ja rokokooajan tunnelmia, leikattuja muotoja ja rauhoittavaa vihreyttä.

4. Urbaania vihreyttä

Tukholman Södermalmilla on yksi kukkakauppa ylitse muiden, ainakin jos kyse on viherkasveista ja kaktuksista. Tyylikäs Ginkgo Blommor on täynnä kasveja ja ruukkuja lattiasta kattoon. 

5. Vietä rento piknik

Rosendalin puutarhalla Tukholman Djurgårdenissa voi vierailla vaikka risteilypäivän aikana. Puutarha on avoinna syyskuulle saakka joka päivä. Kasvihuoneissa on puutarhamyymälän lisäksi kahvila, jonka antimet voi nauttia kasvihuoneen suojissa tai vaikkapa omenapuiden alla nurmikolla.  

Vaikutu Virossa

Ihan kuin olisi päätynyt tropiikkiin!
Ihan kuin olisi päätynyt tropiikkiin!

Palmujen siimekseen

Myös Tallinnan kasvitieteelliseen puutarhaan ehdit halutessasi päiväristeilyllä. Ulkona hurmaavat kukkivat puut, alppiruusut ja kivikkopuutarhan kasvit. Sisällä talvipuutarhassa ja palmutalossa pääset nauttimaan tropiikin vihreydestä ja kaktusaavikon kuivuudesta.

Matkaa on Tallinnan keskustasta vain 10 kilometriä. 

Japanilaista tunnelmaa

Japanilaisen maisema-arkkitehdin Masao Sonen suunnittelema hurmaava japanilainen puutarha sijaitsee Kadriorgin puistossa, jonne kävelee Tallinnan keskustasta alle puolessa tunnissa. Kesällä puistossa kukkivat iirikset. Paikka on myös Tallinnan ja lähiseudun suurin alppiruusutarha. 

2 x elämyksiä Tanskassa

Puutarhamatkalle tivoliin

Kööpenhaminan Tivoli on kuuluisa kauniista istutuksistaan, kukkaloistostaan ja vesialueistaan. Kesäkukkaistutukset ovat runsaat, värikkäät ja kerrokselliset. Kun ilta hämärtyy ja puiston valot syttyvät, ilmassa on taianomaista tunnelmaa.  

Tage Andersen yhdistää kukat ja taiteen.
Tage Andersen yhdistää kukat ja taiteen.

Kasvitaidetta kiehtovassa galleriassa

Kun avaa oven Tage Andersenin taidegalleriaan ja kukkakauppaan, astuu kuin uuteen kiehtovaan maailmaan. Metallisepän, kuvanveistäjän ja floristin töissä on persoonallisuutta, ajan havinaa ja eri materiaalien lumoa. Paikka on inspiraation lähde kaikille kukista, kasveista, sisustuksesta ja taiteesta pitäville.  

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2018.

Syreenit ovat yksi alkukesän ihanuuksista, joiden suloista kukintoa tekisi mieli saada puutarhaan vaikka kuinka paljon. Mutta onnistuisiko niiden istuttaminen myös metsäiselle mökille?

Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä kertoo, että syreenit eivät vaadi kasvupaikaltaan ihmeitä.

”Ne menestyvät vähän huonommassakin maassa. Parhaiten ne toki viihtyvät runsasmultaisessa ja aurinkoisessa paikassa, jossa riittää lämpöä, ravinteita ja kalkkia, mutta pärjäävät myös ajoittain kuivassa maassa ja varjossa."

Rimpelä kertoo, että jos kasvupaikkaa ympäröi kevyt varjo, kukinta-aika pitenee.

Monet suomalaiset mökkitontit ovat metsän siimeksessä, eikä niillä ole juurikaan kukkapenkkejä tai erityisen multavia paikkoja. Minne syreeni siellä kannattaisi istuttaa?

”Valitse tontilta paikka, jonne aurinko pääsee paistamaan vapaasti melko pitkän ajan päivästä. Ei haittaa, vaikka paikka olisi varjossa osan päivää. Kunnosta siihen reilun kokoinen istutuskuoppa”, Rimpelä ehdottaa.

Kastele hyvin ja muista lannoitus

Kasvualustaa voi parantaa sekoittamalla siihen uutta, ravinteikasta puutarhamultaa suhteessa 1:1. Kaada kuoppaan vettä, istuta hyvin kasteltu taimi, tiivistä ja kastele vielä kerran.

”Nuoria syreenipensaita kannattaa ensimmäisenä kesänä kastella hyvin, jotta juuret kasvaisivat syvälle”, Saija Rimpelä muistuttaa.

Kalkitse syreeni keväällä tai syksyllä. Myös lannoittaminen kannattaa pitää mielessä: annostele sille keväällä yleislannosta ja heinäkuun puolivälin jälkeen syyslannosta.