Kokosimme keinoja, joiden avulla rikkakasveja voi koettaa hävittää.

Ehkäise ennalta
Ehkäisy on keinoista halvin, tehokkain ja paras. Ennen istutusta puhdista kasvualusta huolella. Aseta pohjalle juurimatto, päälle rikkasiemenetöntä multaa. Istuta terveitä, reippaita taimia riittävän tiheästi, jotta ne täyttävät kasvutilan nopeasti. Jos sää suinkin sallii, istuta toukokuun puolivälissä. Silloin kasvilla on muutama viikko aikaa kasvaa rauhassa, ennen kuin rikat iskevät.

Käytä katteita
Katteeksi myydään muun muassa kuoriketta, haketta, kuitukankaita ja muoveja. Ruohoa leikatessa syntyy ruohosilppua, joka käy sekä katteesta että lannoitteesta. Tehokkaimmin rikkakasveja vastaan taistelee sorakate, mutta se on hinnaltaan melko kallista.

Kylvä tasaisesti
Ohje koskee nurmikkoa. Jos kylvökseen jää laikkuja ja vesi jää seisomaan, ratamot ja voikukat ovat viivana paikalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kitke ja haraa
Ja tee se ajoissa. Mitä isommiksi rikat pääsevät, sitä tiukemmin ne tarrautuvat multaan. Esimerkiksi peltovalvatti ja ohdake kasvavat viikossa polvenkorkuiseksi ja alkavat tuottaa siementä välittömästi kukinnan jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkkaile tilannetta
Perennapenkin tilanne on syytä tarkistaa ainakin parin viikon välein. Jos rikat saavat kasvaa kuukauden kenenkään häiritsemättä, taistelu niitä vastaan muuttuu epätoivoiseksi.

Lannoita oikein
Ohjaa puiden ja pensaiden lannoitteet maan sisään, niin rikat eivät yllä niihin. Tee kangella noin 10 sentin syvyisiä reikiä puolen metrin tai metrin säteellä kasvista. Kaada lannoitteet reikiin.

Niitä ajoissa
Rikkakasvin juuristo on heikoimmillaan keskikesällä vähän ennen kukintaa ja siementämistä, koska kasvi on pannut kaiken energiansa kasvuun. Kun niität sen silloin, juuret jäävät heikoiksi eikä kasvi ehkä kestä seuraavaa talvea. Ainakaan se ei pääse siementämään. Kokeile etenkin ohdakkeisiin.

Käytä pehmokemikaaleja
Orgaaniset hapot ovat luonnon omia perusaineita, jotka hajoavat nopeasti ja ovat käyttäjällekin suhteellisen turvallisia. Myynnissä on ainakin pelargonihappopohjaisia ja etikkahappopohjaisia valmisteita, esimerkiksi Finalsan ja Neko. Ne tehoavat parhaiten nuoriin rikkakasveihin. Ruiskuttaessa pitää olla huolellinen, sillä aine tappaa kaiken lehvästön, johon sitä osuu.

Tartu järeisiin aseisiin
Glyfosaattipohjaiset aineet tekevät selvää jopa jättiukonputkesta. Kun kostutat jonkin osan rikkakasvista glyfosaatilla, valmiste kulkeutuu koko kasviin ja kuivattaa sen viikossa tai parissa. Se tosin tekee saman myös hyötykasveille, jos ainetta roiskuu niille vähänkään. Käytä aina käyttöohjeen mukaisia suojaimia. Käsittelyn jälkeen puutarhassa pääsee työskentelemään turvallisesti vuorokauden kuluttua.

Aloita alusta
Jos tilanne ryöstäytyy täysin käsistä, tehokkainta on uusia koko kasvualusta. Kaiva vanha perennapenkki tai marjapensaan alusta pois parinkymmenen sentin syvyydeltä ja tuo tilalle uusi, ison valmistajan rikkasiemenetön multa. Jos siitäkin vielä löytyy rikkakasvien siemeniä, saat ainakin korvauksen.

SOITA APUA!
Kasvinsuojeluseura antaa rikkakasvien kanssa painiskeleville ilmaista puhelinneuvontaa ja julkaisee oppaita. Se tarjoaa tietoa sekä tavanomaisia että luomumenetelmiä kaipaaville. P. 010 439 4770, kasvinsuojeluseura.fi.

Asiantuntijana Kasvinsuojeluseuran toiminnanjohtaja Pertti Rajala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla