Kun vuodet vierivät, onko enää järkeä välittää siitä, miltä peilikuva näyttää? Iässä kuin iässä kannattaa satsata ulkonäköön, uskoo tulevaisuudentutkija Ilkka Halava.

Ulkonäön hoitaminen ei ole pinnallista.

Suomessa ajatellaan, että jokaisella on oikeus olla, mitä ­haluaa: hiukset saavat sojottaa kahdeksaan eri suuntaan. Laittautuminen on hyväksyttyä, jos on menossa häihin. ­Kuitenkin jokainen päivä on tärkeä, ja jokaisella on oikeus olla parhaimmillaan. On kohtuutonta tuomita ulkonäöstä välittäminen pinnalliseksi.

Täällä vallitsee outo ajatus, että sisäinen kauneus käy ­ilmi puheesta. Silti olemus, eleet ja ilmeet ovat viestinnässä sanoja tärkeämpiä. Ulkonäkö on yhtä lailla sosiaalista kuin keskustelu. Ulkomuotomme kertoo, että olemme valmiita kohtaamaan toisen ihmisen.

Mksi alkaa jäähdytellä 50-vuotiaana?

Ihmiset elävät yhä pidempään, mutta vanhuuteen kuuluu suomalaisessa yhteiskunnassa luovuttamisen mentaliteetti – ajatellaan, että vanhana ei pidä enää tsempata. Jääh­dyttely näkyy työelämässäkin, sillä 55-vuotiasta ei lähetetä koulutuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sanan vanhus voisi unohtaa. Minusta iällä ei ole mitään merkitystä. Se, että vanhalle ihmiselle annetaan bussissa istumapaikka, ei ole hyvää käytöstä vaan aliarvioimista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rapistuminen alkaa yli viisikymppisenä, koska ajatellaan, ettei millään ole enää väliä. Olitpa 50, 60 tai 70 vuotta, olet kuitenkin edelleen oman näytelmäsi päätähti – näytä siltä!

Pidä kiinni kauneudesta ja terveydestä.

Ikävuodet tekevät piittaamattomaksi liikunnasta, ruokavaliosta ja kauneudenhoidosta. Vanhana siirrytään helpompiin yksilöharrastuksiin, vaikka joukkueurheilun vaihtamisessa sauvakävelyyn ei olisi mitään järkeä.

Kyse ei ole siitä, ettei pysty liikkumaan kuten ennen, vaan siitä, että luulee, ettei pysty. Lihasharjoittelu tekee hyvää joka iässä, vaikka niin ei uskota. 89-vuotias isänikin käy kuntosalilla.
Ulkonäöstä luovuttaminen näkyy myös äitien käyttäy­tymisessä. Kun äiti lakkaa huolehtimasta itsestään, hän ­viestii, että on olemassa vain lastaan varten.

Tyylikäs pukeutuminen ja omien vahvuuksien korostaminen kannattaa aina. Huoliteltu ulkomuoto viestii, että ­on vielä pelissä mukana ja vakavasti otettava.

Tyytyväisyys peilikuvaan paistaa kauas.

Omaa itseä on vaikea erottaa kehosta, joten ulkonäkö vaikuttaa itsetuntoon. Jos näytät hyvältä, saat myönteistä palautetta muiltakin.

Homssuisuus viestii, että olet luovuttanut etkä ole innostunut tapaamaan muita ihmisiä. Rähjäinen olemus ei ole kutsuva. Jos menet tuulipuvussa autokauppaan, et saa palvelua.

Sosiaalisuus on ihmiselle elintärkeää. Seniorit kuolevat yksinäisyyteen, mutta ulkonäön merkityksestä sosiaalisiin suhteisiin ei puhuta, vaikka muuten peräänkuulutetaan ­yhteisöllisyyttä. Jos ei ole erakko, miksi näyttää luotaantyöntävältä?

Kauneusleikkaus ei ole pahasta.

Kirurgin veitseen turvautuminen on luontevampaa parikymppisille kuin kuusikymppisille. Uskon, että kauneusleikkaukset yleistyvät tulevaisuudessa huomattavasti.

Kun ikää kertyy, mieli pysyy virkeänä, mutta keho ­heikkenee. Jos jokin omassa ulkonäössä häiritsee, ­kannattaa ottaa härkää kiinni sarvista ja korjata se.

Sisältö jatkuu mainoksen alla