Valurauta-astiat ovat lähes ikuisia, kun hoidat niitä oikein.

1. Pese valurautaiset astiat lämpimällä vedellä ja harjalla, älä koskaan astianpesukoneessa.

Älä käytä vanhoihin astioihin minkäänlaisia pesuaineita, eivätkä ne tee hyvää uudellekaan astialle.

2. Kuivaa pata tai pannu heti pesun jälkeen talouspaperilla tai lämpimän lieden päällä.

Pyyhkeeseen tarttuu aina mustaa likaa valuraudasta, joten älä käytä sitä.

3 Lorauta kuivan astian pohjalle hiukan ruokaöljyä.

Levitä tasaisesti myös reunoille.

4 Älä säilytä ruokaa valurauta-astiassa.

5 Älä liota pannua pitkään.

Jos pata tai pannu on päässyt ruostumaan, kokeile seuraavaa:

Raaputa ruoste pois puu- tai teräslastalla, teräsvillalla, karhunkielellä tai harjalla ja ruokasuolalla.

Pese kuumalla vedellä ja kuivaa hyvin.

Levitä astiaan sienellä suolatonta silavaa ja laita astia kylmään uuniin.

Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Käännä lämpö pois päältä 15 minuutin kuluttua ja anna padan tai pannun jäähtyä uunissa.

Lopuksi pyyhi ylimääräinen rasva pois. Toista käsittely tarvittaessa.

Voit rasvata astian myös ruokaöljyllä. Kuumenna silloin uuni 150 asteeseen ja pidä valurauta-astiaasi uunissa pari tuntia. Pyyhi ylimääräinen rasva pois.