Äitini sai tämän marjapiirakan reseptin 1970-luvulla päiväkodin keittäjältä, joka tapasi tehdä piirakkaa lapsille välipalaksi. Itse tein piirakan ensimmäisen kerran jo alta kymmenvuotiaana, koska taikinan sekoittamiseen ei käytetä vatkainta, ainoastaan puuhaarukkaa. Tuolloin piirakka sai päällensä aina mustikoita ja sulatettua voita.

Muutama vuosi sitten vaihdoin mustikat puolukkaan ja lisäsin taikinaan kardemumman. Voin vaihdoin kinuskikastikkeeseen, kun pakasteesta kaivamani puolukat olivat todella happamia. Kinuski (kaupan valmiskastike käy hyvin) tekee piirakasta ihanan kostean ja reunoista herkullisen tahmeat.

Piirakka on mielestäni parhaimmillaan ihan sellaisenaan hiukan jäähtyneenä. Mieheni ja lapseni syövät piirakkaa mieluiten jääkaappikylmänä. Äitini haluaa piirakan oheen aina myös vaniljakastiketta.

Puolukka-kinuskipiirakka

  • 2 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl voisulaa
  • 1 l pakastepuolukoita (tuoreetkin käyvät!)
  • 2 dl kinuskikastiketta

Sekoita puuhaarukalla munat ja sokeri. Sekoita leivinjauhe ja kardemumma vehnäjauhoihin. Sekoita jauhoseos, kerma ja voisula munien ja sokerin joukkoon.

Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisijaltaan noin 28 cm) lusikalla. Taikinan kuuluu olla tahmeaa.

Paista pohjaa 10 min 200 asteessa. Lisää pohjan päälle reilusti puolukoita ja jatka paistamista kunnes pohja ja reunat ovat kypsät.

Anna jäähtyä hetki ja valuta päälle purkillinen kinuskikastiketta.

Kommentit (0)