Kiinnitä valosarja seinälle tauluhyllyn yläpuolelle tai aseta valot hyllylle aivan seinän viereen. Asettele piparitalojen julkisivut hyllylle niin, että ikkunoista tuikkii valo. Viimeistele asetelma pumpulilla, parkkeeratulla autolla tai vaikka kotiin palaavalla talonväellä.
Kiinnitä valosarja seinälle tauluhyllyn yläpuolelle tai aseta valot hyllylle aivan seinän viereen. Asettele piparitalojen julkisivut hyllylle niin, että ikkunoista tuikkii valo. Viimeistele asetelma pumpulilla, parkkeeratulla autolla tai vaikka kotiin palaavalla talonväellä.
Lautasliinarullan päälle solmitaan sievä rusetti. Piparimökki nautitaan lopuksi jäätelön ja kahvin kera.
Lautasliinarullan päälle solmitaan sievä rusetti. Piparimökki nautitaan lopuksi jäätelön ja kahvin kera.
Piparinauhaa varten tarvitaan pellillinen pieniä ruskeita  mökkejä. Rei’itä  ennen paistoa.
Piparinauhaa varten tarvitaan pellillinen pieniä ruskeita mökkejä. Rei’itä ennen paistoa.
Makeaa talontäydeltä!
Makeaa talontäydeltä!

Tärkeintä piparitalon onnistumisessa on oikeanlainen taikina. Varaa piparitalolle myös riittävästi aikaa: kun teet taikinan tänään, pääset kokoamaan talon ylihuomenna.

1. Tee oikeanlainen piparitalotaikina

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Löydät hyvän piparitalotaikinan reseptin tästä.

2. Löydä hyvät kaavat

Hyvillä kaavoilla piparitalon osista tulee oikean kokoisia ja ne sopivat varmasti yhteen.

Printtaa tästä kaavat: PDF iconpiparitalojen_kaavat.pdf

Ota piparitaikina lämpiämään hyvissä ajoin ennen leipomista. Kauli taikina riittävän ohueksi (1–2 mm), jotta osista ei tule liian paksuja.

Piirrä julkisivu paperille ja nosta malli kaulitun taikinan päälle. On helpointa kaulia taikina leivinpaperin tai silikonisen paistoalustan päällä ja leikata julkisivu samalla muotoonsa. Näin osia ei tarvitse siirrellä leikkaamisen jälkeen ja voit vetäistä leivinpaperi suoraan pellille. 

3. Paista ja muotoile

Paista talokaavoilla tekemiäsi pipareita 200 asteessa noin 7–12 minuuttia koosta riippuen.

Paistamisen jälkeen muotoile osia tarvittaessa kuumana.

4. Koristele ja anna kuivua seuraavaan päivään

Anna osien jäähtyä. Ennen koristelua hio piparien reunat sopivan mallisiksi sitruunankuoren raastimella tai tavallisella veitsellä.

Käytä koristelussa karkkeja ja suklaata ja kiinnitä ne pikeerillä. Anna koristeltujen osien kuivua seuraavaan päivään.

5. Pikeeri liittää osat yhteen

Käytä osien liimaamiseen pikeeriä. Löydät hyvän pikeerireseptin tästä.

Jos haluat käyttää kokoamisessa sulaa sokeria, onnistut siinä näin: 

Kaada sokeria paistinpannulle, pidä levy kolmosella. Sekoittele koko ajan. Kun sokeri on sulanut, liima on valmista. Pidä pannu koko ajan levyllä, sillä seos jämähtää heti, kun se viilenee.

Kun kokoat taloa, laita talon osat nojaamaan kuivumisen ajaksi esimerkiksi juomalasiin. Viimeistele kokonaisuus lumella, joka syntyy tomusokerista ja kookoshiutaleista.

Vinkki!

Käytä koristeiksi tarkoitettuihin piparkakkuihin valmistaikinaa. Se pysyy paremmin koossa kuin itse tehty.

Jos talon rakennus ei innosta, näyttävä piparikoriste syntyy pelkästä piparitalon julkisivusta tai mukikoristeesta. Katso vinkit kuvasarjasta.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.