Helena Kaartinen ajattelee, että toimivaa ja ehjää tavaraa ei heitetä pois. Tyhjät riekonmunat ovat selvinneet muutosta toiseen tuohivirsussa.
Helena Kaartinen ajattelee, että toimivaa ja ehjää tavaraa ei heitetä pois. Tyhjät riekonmunat ovat selvinneet muutosta toiseen tuohivirsussa.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto puhuu kotipositiivisuuden puolesta: ”Hyväksytään erilaiset kodit. Itselleen ja muille kelpaa riippumatta siitä, miltä kodin kaapeissa näyttää.”

”Tavaroille löytyy aina käyttöä, kun tulee oikea aika ja paikka. Lopulta naksahtaa. Sitten voi sanoa epäilijöille, että kannatti säilyttää tämäkin.”

Tämä on yksi Helena Kaartisen, 64, motoista.

”Jos kaikki vain karsisivat ja raivaisivat tavaroitaan, maailma olisi ikävä ja meidän mummojen jälkeen aika tyhjä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helenan kaapeista löytyy esimerkiksi:

Tyhjäksi puhallettuja fasaaninmunia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ehjiä ovat. Tällaisia sitä ihminen muuttokuormassaan kantaa. Ajattelin, että niistä voisi askarrella joskus jotakin.”

Pieniä virkattuja liinoja.

”Tällaiset liinat suorastaan sikiävät komerossa. En tiedä, mitä niistä joskus tulee.”

Pojan vanhoja bändipaitoja.

”Eihän niissä ole mitään järkeä, mutta ne ovat niin liikuttavia. Kyllä ne aina jonnekin mahtuvat.”

Yksi Helenan aarteista on täytetty riekko. ”Sen nimi on Tynkkynen. Ostin sen vuonna 1994 Lapista, kun olin saksalaisturistien matkaemäntänä. Nimi tuli siitä, että minulla oli Tynkkynen-niminen lähiesimies.”
Yksi Helenan aarteista on täytetty riekko. ”Sen nimi on Tynkkynen. Ostin sen vuonna 1994 Lapista, kun olin saksalaisturistien matkaemäntänä. Nimi tuli siitä, että minulla oli Tynkkynen-niminen lähiesimies.”

Ammattijärjestäjä Ilana Aallolla on on Helenalle ja muille tavarahamstereille lohdullinen viesti:

”Jos tavarat eivät häiritse tai ahdista, ei yhdestäkään ole pakko erota väkisin. Miksi pitäisi muuttaa sitä, minkä kokee olevan hyvin?”

”Jos tykkään tavaroista, miksi pitäisi olla muiden mieliksi?”

”Jotkut väittävät, että vanhukset ovat kamalan vastuuttomia, kun jättävät kaikki sotkunsa nuoren siivottavaksi, kun kuolevat. Minä ajattelen, että jos aikuiset ihmiset eivät saa yhtä huushollia tyhjäksi äitinsä jäljiltä, niin kyllä ovat avuttomia.”

Helena muistelee tutkijaa, joka sanoi, että ei ymmärrä, miksi ihmisen pitäisi heittää omat tavaransa pois.

”Hän sanoi olevansa itse tavaraonnellinen. Minusta se on hyvä sana. Jos tykkään tavaroista, miksi pitäisi olla muiden mieliksi? Olen tähän ikään mennessä ollut ihan tarpeeksi muiden mieliksi.”

Helenaa ei haittaa, vaikka hän ei ole kovin tarkkaan selvillä jokaisen komeronsa sisällöstä.

”Ehkä joskus on tullut sellainenkin olo, että voisi ryhdistäytyä ja järjestäytyä. Sen innostuksen loputtua myönnän itselleni, että palataan asiaan kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä.”

Ihmisiä nolottaa, ettei koti ole samanlainen kuin kodit Instagramin ja sisustuslehtien kuvissa.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto on työssään huomannut, että koteihin ja kotien tavaroihin liittyy usein voimakasta häpeää.

”Tutkimusten mukaan vieraita ei enää kutsuta kylään, kuten ennen. Liitän sen siihen, että omaa kotia hävetään.”

Kodin sotkut ja tavarat nolottavat. Se, ettei koti ole samanlainen kuin kodit Instagramin ja sisustuslehtien kuvissa.

”Eihän muilla usein ole yhtään sen siistimpää vaan ihan samanlaista. Mutta tunteita ei voi järkeillä pois”, Aalto sanoo.

”Koti on meille lähes yhtä henkilökohtainen asia kuin keho. Siihen kohdistetut moitteet satuttavat.”

Jokainen saa tehdä, kuten hyvältä tuntuu.

Ilana Aalto puhuu mielellään kotipositiivisuudesta. Hän tarkoittaa kotipositiivisuudella sitä, että hyväksymme erilaiset kodit ja erilaiset tavat elää niissä.

Jokainen saa halutessaan asua minimalistisessa kodissa. Tai sitten kodissa, jossa kaapit eivät mene tavaroiden vuoksi ihan kiinni. Saa siivota usein tai olla siivoamatta. Saa tehdä, kuten hyvältä tuntuu.

”Pitäisi oppia ajattelemaan, että itselleen ja muille kelpaa riippumatta siitä, miltä kodin kaapeissa näyttää.”

Kodin Kuvalehdessä  6/2021 Helena Kaartinen ja Vilhelmiina Leppäaho kertovat rakkaudestaan tavaroihin. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

Mä vaan

Hyvä ajatus. Jokaisen koti saa näyttää omalta, oli tavaraa sitten enemmän tai vähemmän. Mitä väliä. Pääasia että itse viihtyy siellä. Koti on elämistä varten, ei Instagramia tai vieraita varten.

  • ylös 15
  • alas 0
Sisältö jatkuu mainoksen alla