Hedelmät säilyvät paremmin kokonaisina kuin pilkottuina, sanoo Marttaliiton kotitalousasiantuntija Outi Mehto.
Hedelmät säilyvät paremmin kokonaisina kuin pilkottuina, sanoo Marttaliiton kotitalousasiantuntija Outi Mehto.

Huh hellettä! Aurinkoisilla säillä ruuan säilymiseen täytyy kiinnittää erityistä huomiota, myös retkillä ja piknikeillä.

Omat eväät on helppo kantaa repussa, josta ne voi ottaa ja syödä piknikillä puistossa tai retken kauneimmalla kallionkielekkeellä. Mutta miten pitkään eväsleivät säilyvät helteellä repussa hyvinä, Marttaliiton kotitalousasiantuntija Outi Mehto?

”Vähän riippuu siitä, mitä leivän välissä on. Sinne kannattaa laittaa asioita, jotka eivät pilaannu herkästi, esimerkiksi salaatinlehtiä ja kovia juustoja.”

Mehto tietää, että monet suosivat piknikeillä tuorejuustoja. Ne ovat kuitenkin herkkiä pilaantumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helteillä ei Mehdon mielestä pitäisikään miettiä sitä, miten pitkään omat mielieväät säilyvät. Pikemminkin mukaan kannattaisi valita ruokia, jotka kestävät kuumaa säätä paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Helteellä valitsisin ehdottomasti retkelle eväitä, jotka eivät kärsi lämmöstä, vaikka se olisi muuta kuin mihin on tottunut. Kokonaiset hedelmät ja vihannekset, pähkinät ja esimerkiksi myslipatukat säilyvät todella hyvin.”

Pilkottuna hedelmä pilaantuu nopeammin.

Mehto muistuttaa, että heti, jos hedelmän tai vihanneksen pilkkoo valmiiksi mukaan rasiaan, se pilaantuu nopeammin.

”Silloin erittyy vihannesmehua, joka on todella hyvää kasvualustaa mikrobeille. Ottaisin kasvikset ja hedelmät mukaan kokonaisina ja pienen veitsen sen varalta, jos jotain täytyy pilkkoa tai kuoria.”

Kylmälaukussa nelisen tuntia

Lämmenneen ruuan syömisestä voi saada ruokamyrkytyksen ja vatsanväänteitä. Siksi Outi Mehto suosittelee pakkaamaan piknikille ehdottomasti mukaan pienen kylmälaukun ja kylmäkallet. Kylmälaukussa eväät voivat säilyä viileinä nelisen tuntia.

”Jos kylmäsäilytystä ei ole, en säilyttäisi eväitä paria tuntia kauempaa.”

Jos kotoa ei löydy kylmälaukkua, yksi kikka on kääriä eväät sanomalehteen.

”Sekin eristää kylmää ja lämpöä ainakin jonkin verran.”

Jugurtin tai smoothien voi ottaa mukaan pakastettuna.

Mehdolla on itsellään käytössä mainio kikka eväsretkiä varten: hän saattaa laittaa retkeä varten etukäteen jugurtin tai smoothien pakastimeen.

”Se sulaa mukavasti retkeilyn aikana ja pysyy samalla viileänä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla