Kauniitahan ne yhdessä ovat, mutta ei silti näin! Omena kauas siitä kaalista ja tomaatti appelsiinista.
Kauniitahan ne yhdessä ovat, mutta ei silti näin! Omena kauas siitä kaalista ja tomaatti appelsiinista.

Pois ne porkkanat sieltä hedelmien seasta! Katso, kyteekö jääkaappisi vihanneslaatikossa etyleenipommi!

Mikä siinä on, että porkkananippu on näin kitkerän makuinen? Siellähän se oli jääkaapissa niin kuin kuuluukin, vihanneslokerossa persikoiden kanssa.

Kyllä, säilytyspaikka meni ihan oikein.

Seura vain oli väärä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Persikka nimittäin kuuluu runsaasti etyleeniä tuottaviin hedelmiin. Porkkana taas on niitä juureksia, jota ovat etyleenille arkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etyleeni on kaasu, jota syntyy kasvien hengityksessä ja joka nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja vanhenemista. Toiset erittävät sitä paljon: tomaatti, banaani, omena, päärynä, persikka, nektariini, luumu ja avokado etunenässä.

”Moni ei tiedä näistä kasvisten ja hedelmien yhteisvaikutuksista.”

Toiset taas ovat etyleenille erityisen arkoja. Vihreät vihannekset kuten kurkku, yrtit, salaatit, pinaatti, selleri ja purjo eivät oikein etyleeniä kestä. Etyleenille arkoja ovat myös esimerkiksi peruna, porkkana ja kaalit sekä kesäkurpitsa, appelsiini ja herkkusieni.

”Moni ei tiedä näistä kasvisten yhteisvaikutuksista. Siitä, että vaikka kurkku ja tomaatti sopivat hyvin yhteen salaatissa, ne eivät sovi yhteen sitä ennen, säilytysvaiheessa. Tomaatin paras paikka ei ole vihanneslaatikossa”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo.

 Kurkun ja tomaatin yhteensopimattomuus ei johdu vain siitä, että tomaattia kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja kurkkua jääkaapissa. Toinen syy on juuri etyleeni.

Tomaatista erittyy runsaasti etyleeniä, ja etyleenille arka kurkku pilaantuu, jos sitä säilytetään lähellä tomaattia.

Runsaasti etyleeniä erittävät hedelmät ja kasvikset saavat porkkanat kitkeriksi ja perunat itämään nopeammin.

”Myös porkkana kannattaa pitää erillään paljon etyleeniä erittävistä kasviksista. Jos porkkana on lähellä runsaasti etyleeniä tuottavia hedelmiä tai vihanneksia kuten vaikka tomaattia, omenaa tai päärynää, porkkanoista tulee nopeasti kitkeriä ja karvaita. Peruna taas alkaa itää nopeammin, jos sitä säilyttää yhdessä paljon etyleeniä erittävien kasvisten kanssa.”

Juuri tämä on yksi syy muistaa pitää perunat ja porkkanat jääkaapissa omassa juureslokerossaan, jos sellainen on. Eikä samassa lokerossa vaikapa päärynoiden, omenoiden, persikoiden tai luumujen kanssa.

Toisia etyleeni auttaa, toisia pilaa

Etyleenin tarkoitus ei ole paha, päinvastoin.

Kun etyleeni vaikuttaa niin kuin on tarkoitus, se auttaa kypsymisessä. Vaikkapa banaaneja kerätään raakana ja lähetään kauas Suomeen, mutta matkan aikana etyleeni kypsyttää niitä syötäviksi.

”Etyleenin tarkoitus on kypsyttää, ja sitä ominaisuutta voi käyttää myös hyväksi.”

”Etyleenin tarkoitus on kypsyttää, ja sitä ominaisuutta voi käyttää myös hyväksi. Jos avokado on turhan raaka, sen kypsymistä voi nopeuttaa, kun laittaa sen paperipussiin omenan tai tomaatin kanssa”, Outi Mehto neuvoo.

”Vaikeus on, että etyleeni vaikuttaa eri tavoin. Vaikkapa kurkkua tai perunaa etyleeni siis ei kypsytä vaan vain nopettaa pilaantumista ja itämistä.”

Jos kuori on vaurioitunut tai hedelmä tai vihannes on ylikypsä tai homeessa, se tuottaa entistä enemmän etyleeniä – ja siis edistää entistä enemmän ympärillä olevien kasvisten kypsymistä ja pilaantumista.

Kukat ja hedelmät erilleen

Etyleenin vaikutus ei jää jääkaappiin eikä hedelmäkippoon. Marttojen kotitalousneuvoja kertoo vielä yhden hyvän vinkin: myöskään yrtit ja leikkokukat eivät pidä etyleenistä.

Ehkä vika ei olekaan kukkien imupinnassa tai veden lämpötilassa vaan maljakon vieressä olevassa hedelmäkipossa.

”Harvalle tulee mieleenkään, että hedelmäkulhoa ei kannata sijoittaa leikkokukkien alle, jos haluaa nauttia kukista pitkään.”

maalaisjärki69

Ha. No ei ole tähän mennessä vielä omena pottuja pilannut. Tosin olen aina syönyt lapin puikulaa joka voi olla parempi lajike kuin muut roskapotut.

Päinvastoin kun aikaisin keväällä laittaa omenan pottupussiin ei potut idä läheskään, niin helposti.
Tälle kikalle on moni nauranut, mutta on hymy hyytynyt, kun heinäkuussakaan ei ole ituja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla