”Tää on mun”, sanoo kissa.
”Tää on mun”, sanoo kissa.

Kissa on rehti eläin, joka kertoo aikeistaan hyvissä ajoin etukäteen. Valitettavasti sen henkilökunta yleensä ymmärtää huonosti sen kieltä. Toivottavasti tästä sanakirjasta on apua, kun seuraavan kerran yrität tulkita kissan sanomaa.

1 Häntäkieli

Häntä heiluu nopeasti = Kissaa ärsyttää.

Häntä heiluu verkkaisesti = Kissa suunnittelee seuraavaa liikettään tai keskittyy seuraamaan jotain kiinnostavaa.

Häntä pystyssä = Kissa on kiinnostunut, utelias ja itsevarma.

Häntä pörhistyy = Kissa on vihainen.

Häntä värisee = Kissa on innoissaan.

2 Korvakieli

Korvat etuviistossa = Kissa on rentoutunut, tutkii ympäristöään tai tervehtii ystävällisesti.

Korvat höröllään ja ilme keskittynyt = Kissa on aktiivinen ja valmiina toimintaan.

Korvat kääntyilevät 1 = Kissa kuulee äkkinäisen äänen ja kääntää korvat sen suuntaan. Kun ääni on tulkittu vaarattomaksi, se kääntää korvat taas eteenpäin.

Korvat kääntyilevät 2 = Kissa on epävarma. Se ei tiedä, pitäisikö tässä huolestua jostakin.

Korvat luimussa = Kissa pelkää ja valmistautuu puolustautumaan.

Korvat pystyssä mutta takaviistossa = Kissa on vihainen.

3 Kynsikieli

Kynsien teroittaminen = Pystysuoria pintoja raapimalla kissa merkkaa reviiriään. Pintaan jää hajumerkkejä varpaiden rauhasista.

Leipominen = Kissa on taantunut lapsuusmuistoihin. Se polkee sinua tassuillaan samalla tavalla kuin maitoa imevä kissanpentu, joka polkee emonsa nisiä stimuloidakseen maidontuotantoa. Leipomisen saa keskeyttää. Ei kissaemokaan sitä loputtomiin siedä.

Ihmisen tai eläinkaverin nuoleminen on kissalta äidillistä huolenpitoa.

4 Nuolukieli

Nuoleminen, ihmisen tai eläinkaverin = Äidillistä huolenpitoa.

Nuoleminen, jatkuva = Stressaantunut kissa voi nuolla turkkiaan niin paljon, että siihen tulee kaljuja läikkiä.

Nuoleminen, turkki = Nautinnollista ja välttämätöntä omasta hyvinvoinnista huolehtimista.

5 Purukieli

Näykkiminen = Kevyet puraisut kertovat rakkaudesta. Silti niitä ei tarvitse sallia, jos ne tekevät kipeää.

Pureminen, raivokkaasti = Tämä ei ole normaalia puhetta vaan käytöshäiriö, joka juontaa pentuajoilta. Kissa ylireagoi ärsykkeisiin, jotka pelottavat tai innostavat.

Kissa merkkaa sinut puskemalla, niin kuin se merkkaa kotisohvankin.

6 Puskukieli

Puskeminen = Kun kissa puskee ja hieroo suupieltään sinua vasten, se merkkaa sinut reviiriinsä kuuluvaksi. Samalla tavalla se merkkaa myös kotisohvan ja muut omat kotoiset nurkkansa.

7 Pissikieli

Pissailu 1 = Kun leikattu kissa alkaa pissata ei-toivottuihin paikkoihin, jokin on vinossa. Pissailevaa kissaa voi harmittaa esimerkiksi perheen uusi kissa, uusi lapsi tai uudenlainen hiekka laatikossa. Se voi myös olla kipeä.

Pissailu 2 = Leikkaamattoman kissan pissailu liittyy kiimakäyttäytymiseen.

8 Silmäkieli

Silmien laajeneminen = Kissa on valpas tai utelias.

Silmien siristäminen = Kun kissa katsoo sinua ja siristää silmiään, voit tulkita sen vaikka näin: Kaikki on hyvin. Olet ihan ok tyyppi. Peace, man.

Tuijottaminen 1 = Laajentunein silmin tuijottava kissa tuntee olonsa epävarmaksi, pelkää tai on uhmakas.

Tuijottaminen 2 = Silmiin tuijottava kissa haluaa sinulta jotakin. Ulkoilua? Välipalaa? Leikkihetken? Vain kokeilemalla se selviää.

9 Vartalokieli

Kyyristely = Kissa on stressaantunut ja haluaa piiloutua tai paeta. Jos pakotietä ei ole, se voi purra tai raapaista.

Köyry selkä, karvat pystyssä = Kissa on pelästynyt ja tekeytyy mahdollisimman suureksi mahdollisen uhkaajan silmissä. Se voi myös heittäytyä kyljelleen, jolloin kynnet ja hampaat ovat tehokkaasti päin vastustajaa. Voi se olla leikkiäkin: kissanpennut ja usein myös aikuiset kissakaverukset uhittelevat toisilleen samalla tavalla leikkiessään.

Kehrääminen voi joskus olla merkki pelosta tai kivusta.

10 Äänikieli

Kehrääminen 1 = Levollisena köllöttelevä ja kehräävä kissa on tyytyväinen.

Kehrääminen 2 = Myös pelokas tai kipeä kissa saattaa kehrätä rauhoittaakseen itseään.

Läähättäminen = Stressin merkki. Kissa ei tunne oloaan turvalliseksi.

Naukuminen, kysyvä = Mitä kiinnostavaa sinulla on käsissäsi? Menetkö jääkaapille? Oletko aikeissa ryhtyä piankin viihdyttämään minua? (Jotkut kissat jopa käyttävät samanlaista loppukiekaisua kuin englannin kysymyslauseissa!)

Naukuminen, vaativa = Nyt on pahan kerran pulaa ruuasta/ulkoilusta/huomiosta/jostakin muusta.

Naukuminen, vihainen = Lopeta heti tuo, mitä olet tekemässä! Anna minun olla rauhassa!

Sähinä, murina, sylkeminen = Näiden äänien syynä voi olla pelko, ärtymys tai viha, mutta viesti on kaikissa tapauksissa sama: Häivy!

Säksätys = Tiikerin saalistusvaistot ovat heränneet, silmien edessä liikehtivä saalis on äärimmäisen houkutteleva mutta harmillisen ulottumattomissa. Säksätyksen käynnistää yhtä hyvin ikkunassa pörräävä kärpänen kuin oksalla hyppelevä pikkulintu.

Lähteenä on käytetty kissankouluttaja Elina Väyrysen ja valokuvaaja Jan Nyströmin kirjaa Kissan aktivointi (Art House).

Vierailija

Mitä kissasi yrittää sanoa, kun se puskee sinua tai siristää silmiään? Tämä kissa–suomi-sanakirja auttaa lajien välisissä kieliongelmissa......

Ihan validia tietoa. Minua vain surettaa, että on olemassa kissanomistajia, jotka eivät näin perustavanlaatuisia lajityypillisiä eleitä osaa tunnistaa. Oma lemmikki joko inhimillistetään, tai sitten ajatellaan sen olevan "vain kissa", jolle ei voi opettaa mitään ja joka on jotenkin arvaamaton hyökkäilijä. Kissan eleiden ymmärtäminen ei paljoa vaadi, ja jos lemmikkiään kohtelee hyvin ja ymmärtää sen lajityypillistä käytöstä, ei tarvitse valitella ikävistä ylläreistä.
Lue kommentti
Presidenttien puolisot Jenni Haukio ja Melania Trump Mäntyniemen parvekkeella. Andiata tiedotti ylpeänä, että Jennin asu oli heidän mallistostaan. Helsingin Sanomien mukaan virkasiskon asu oli puolestaan Guccin, perhonen vyön solkena.
Presidenttien puolisot Jenni Haukio ja Melania Trump Mäntyniemen parvekkeella. Andiata tiedotti ylpeänä, että Jennin asu oli heidän mallistostaan. Helsingin Sanomien mukaan virkasiskon asu oli puolestaan Guccin, perhonen vyön solkena.

Helsingin huippukokouksen hauska yksityiskohta olivat presidenttien puolisoiden asut, joista löytyi jotain yhteistä: molempien vaatetta kevensi kesäinen perhosteema.

Kodin Kuvalehden ohjeilla voit nyt hypätä mukaan päivän perhostunnelmaan. Perhoset tekevät elämästä kevyempää vaikkapa pöydän yläpuolelle ripustettuna mobilena tai astioiden reunoissa. Katso alta, miten askartelet hauskan perhosputouksen.

Perhoskiehkuroita voi myös käyttää juhlakattauksessa, ja yksittäinen paikalle lepattanut kaunotar juhlistaa juomalasin reunaa tai pilliä. Ohjeet näihin löydät alla olevasta linkistä.

Tomusokerilla syntyvät puolestaan perhosenkeveät koristeet muffinien pinnalle. Tarvitset vain paperisen perhosmuotin, ja kuvioiden tekemiseen voi pyytää vaikka lapset mukaan. Katso isoäidin sitruunamuffinien resepti tästä linkistä!

Herkät perhoset ovat myös tervetulleita omaan puutarhaan. Ne rakastavat muita enemmän tiettyjä kukkia, ja siksi niitä kannattaa istuttaa ajoissa. Lue lisää alla olevasta linkistä.

 

Voi niitä lapsuuden kesiä, kun lomalle lentäminen oli eleganttia ja aurinkorasvoista ei tarvinut huolehtia. Vaan ei enää!
Voi niitä lapsuuden kesiä, kun lomalle lentäminen oli eleganttia ja aurinkorasvoista ei tarvinut huolehtia. Vaan ei enää!

Ennen oli kaikki paremmin! Noh, ainakin silloin sai tehdä ilman huonoa omatuntoa monia asioita, jotka eivät tänä päivänä tulisi kuuloonkaan.

Luontosuhteemme oli paljon... mutkattomampi

1. Sammakonkutua keräiltiin lammikoista ja ojista. Nyt se on ankarasti kiellettyä, eikä kutua sitäpaitsi edes löydy enää mistään.

2. Iilimatoja pelättiin mutta ronkittiin ja näkinkenkiä availtiin. Äiti tosin aina kielsi avaamasta simpukkaa, mutta aivan pakkohan sinne oli kurkata! Iilimadotkin ovat kuolleet lähes sukupuuttoon.

3. Kesäisessä heinämeressä uskalsi kirmata huoletta. Joka toisella heinänkorrella ei kiipeillyt borrelioosipunkki.

4. Lapset hakivat lemmikkejä variksenpesistä ja tähtäsivät äitivariksia ritsoilla. No se oli kyllä typerästi tehty, mutta ennen lintuinfluenssapelkoa myös hoivailtiin hellästi pesästä pudonneita tai ikkunaan lentäneitä siipirikkoja.

5. Nuppineuloilla tauluun kiinnitetystä perhoskokoelmasta sai rauhassa haaveilla. Jokaisella lapsella oli oma haavi, jolla perhosia pystyi pyydystämään. Nykyään perhosia näkee paljon vähemmän.

6. Mato-onginta oli vain jännittävää puuhaa, eikä kenenkään mielestä kalojen ja matojen kiduttamista. Nyt niidenkin tunteita joutuu miettimään.

7. Jos halusi lemmikiksi kilpikonnan, sellaisen saattoi tuoda matkalaukussa mukana Espanjasta.

8. Lupiinin siemeniä oli kiva kylvää ympäri pihoja. (Liekö siinä syy sille, miksi ne ovat levinneet joka puolelle ja niistä halutaan nyt eroon?)

9. Eläinrääkkäyksenä ei vielä pidetty sitäkään, että sisiliskoja kiusattiin, kunnes ne tiputtivat häntänsä pois.

10. Kyitä ei ennen vanhaan tarvinnut kuljettaa ämpärissä parin kilometrin päähän mökkipihasta, vaan kohdattaessa niitä iskettiin epäröimättä lapiolla.

11. Muurahaisetkin hävisivät sisältä tehokkaasti DDT:llä.

Aurinko armas, kippuravarvas...

12. Kyllä ennen auringonottokin oli ihanaa – tai siis aurinkoa sai ylipäätään ottaa.

13. Suojakertoimia ei tunnettu tai jos tunnettiin, niin suojakerroin oli korkeintaan neljä.

14. Lapset saivat kipittää mökkipihassa alasti ilman uv-vaatteita tai jatkuvaa rasvausrumbaa.

15. Vanha kansa tiesi, että iho ruskettui kunnolla vasta sitten, kun sen oli ensin kunnolla polttanut auringossa ja vanha nahka oli hilseillyt pois.

16. Jos rusketusta halusi tehostaa, iholle saattoi hyvin levittää rusketusta edistävää öljyä. Foliotakin käytettiin auringon vaikutuksen tehostamiseksi.

17. Vedessä lilluttiin sinipunaisen uimapatjan päällä. (Jokaisella oli samanlainen, ja sen tuntuman ja tuoksun muistaa edelleen.) Nykyään rannat ovat kirjavia räikeistä yksisarvis- ja flamingo-kelluttimista. Yhtenäiskulttuuri oli tyylikkäämpää!

18. Rantarauhaa ei häirinnyt mikään. Ei ainakaan lahdella pörräävä vesiskootteri.

Syöminen ei aiheuttanut stressiä

19. Ruoka säilyi hyvin verannalla.

20. Jos maito härskiintyi maakellarissa, ei huolta. Pannukakkuun vain!

21. Ei tarvinnut miettiä ruokaympyröitä ja -pyramideja.

22. Grillimakkaraa ja kyljyksiä sai syödä huoletta. Kukaan ei puhunut syövistä tai epäekologisuudesta.

23. Lapsille sai kylässä tarjota ihan mitä vain, eikä vanhemmilta tarvinnut kysyä. Naposteluporkkanoita tai sokerihysteriaa ei tuntenut kukaan.

24. Limpparikoreissa riitti juotavaa.

25. Erikoisruokavalioita ei tunnettu. Juhlien järjestäminen oli helppoa, kun ei tarvinnut miettiä gluteenittomia, laktoosittomia, vegaaneja tai paleoruokailijoita.

26. Jos hillossa oli hometta, homeinen kohta kauhottiin lusikalla pois. Loppu lätyn päälle.

27. Raakamaitoa juotiin suoraan tonkasta, joka oli täytetty naapurin navetessa.

Mökkeillessä mieli virkeni

28. Veneillessä ei tarvinnut miettiä pelastusliivejä, edes lasten.

29. Parasta hupia oli soutaa vene keskelle järveä, hyppiä veteen ja uida rantaan.

30. Pihahommia tehtiin puuterinväriset rintsikat päällä ja paplarit päässä.

31. Puusaunaa sai lämmittää vielä huoletta. Nykyäänhän sekin tuottaa ilmaan pienhiukkasia. Kynttilöistä nyt puhumattakaan!

32. Astiat tiskattiin suoraan järvessä.

33. Järveen sai hypätä sampoo päässä. Kuinka ihanan pehmeä tukasta tulikaan! Kukaan ei puhunut, että järvi siitä rehevöityisi.

34. Kaivoveden bakteeritutkimuksista ei tarvinnut huolehtia. Ainahan tätä on juotu!

35. Mökkirantaan tai -pihaan saattoi milloin tahansa parkkeerata vene tai auto. Sukulaiset, naapurit tai vastarannan tutut ne sieltä saapuivat ilmoittamatta päiväkahveelle. Aina oli vierasvarana kuivakakkuja tai pikkuleipiä seitsemää sorttia.

Leppoisasti liikenteessä

36. Auton takapenkillä sai pötkötellä ilman turvavöitä ja maanteillä ajaa tuhatta ja sataa, koska vapaat nopeudet.

37. Lapsen sai istuttaa pyörän tarakalle ja pyytää vain vauhdissa levittämään jalkoja, jotta ne eivät jäisi pinnojen väliin.

38. Mikä pyöräilykypärä? Nythän tulee huono omatunto, tyhmä olo tai vähintään poliisiauton kohdalla pala kurkkuun, jos viilettää ilman kypärää.

Ylipäänsä kaikki oli vapaampaa

39. Koiran tai lastenvauvut (ja vauvan!) uskalsi ilman epäilystäkään jättää kaupan pihaan ostosten ajaksi.

40. Kissa sai liikkua vapaana pihalla, ihan sama missä asui.

41. Lapsena sai avaimen kaulaan ja vanhemmat törkkäsivät päiväksi pihalle leikkimään. Nyt ilman kännykkää ja GPS-paikanninta ei saa poistua edes omalta terassilta pihamaalle.

42. Rakennustyömaat ja hiekkakuopat olivat parhaita leikkipaikkoja. Valuvasta hiekasta kyllä varoiteltiin, mutta montulla ei ollut ketään vahtimassa.

43. Navetat ja heinäladot kävivät leikkimiseen myös. Mitä nyt veli joskus vahingossa tipahti heinäluukusta alas.

Tekniikka ei vaivannut päätä

44. Ristisanojen vaikeat sanat piti tarkistaa tietosanakirjasarjasta, eikä käsillä juuri koskaan ollut uusinta painosta – googlesta puhumattakaan.

45. Kun kesähitin kuuli ensimmäisen kerran radiosta, oli liki mahdoton selvittää esittäjää. Netistä kun ei voinut tarkistaa, miten Neon 2 kirjoitetaan ja mikä tämä Polku nyt on.

46. Parhaimmat biisit pystyi nauhoittamaan radiosta kasetille, jos oli herkkäsorminen. Miten kätevää!

47. Mökiltä piti lähteä naapuriin soittamaan, koska eihän joka torpassa mitään lankapuhelimia ollut.

48. Iso porukka sukulaisia ja tuttavia kokoontui yhteen katsomaan Dianan ja Charlesin tai Silvian ja Kaarle Kustaan häitä tai Wimbledonin tennisfinaalia. Nykyään jokainen voi katsoa omasta kännykästään.

49. Kirjeenvaihtoystävä tuli kylään Mikkelistä asti, kun ei voitu soittaa Facetime-puheluita. (Kirjekaverit olivat muutenkin ihan parhaita: ”Etsin ystävää tositarkoituksella.” ”Varma vastaus kuvansa lähettäneille.” ”Rillipäät älkööt vaivautuko.”) Postihan kulki vielä ennen vanhaan luotettavasti, ja kirjeet tulivat nopeasti perille.

Parasta kesälukemista ikinä!

50. SinäMinät ja Reginat haettiin divarista. Ja oih, niissä tapahtui aina kaikkea ihanaa, mitä itselle ei koskaan tapahtunut. Suloisen pojan tapasi etelänmatkalla auringonlaskussa tai sitten hän tuli vastaan, kun lähti järvelle soutelemaan. (Omalla järvellä näkyi vain katiskoita kokevia pappoja.)

51. Kesälukemisena saattoi olla myös Suosikki ja Intro. Tai metsästä kivenkolosta löytyneet Kalle ja Jallu.

52. Poliisi kertoo -kirjasarjat, niin jänniä!

Ennen ei ollut ympäristöhuoliakaan

53. Torikahvilan pahvimukissa kahvi maistui makoisalta. Nyt jokainen take away -latten kuppi on yksi roska lisää.

54. Fleecepaitoja pystyi käyttämään ilman tunnontuskia. Nyt fleeceä ei saisi mikromuovin takia ostaa, käyttää tai pestä, mutta ei heittää poiskaan, sillä kaikki pitäisi kuitenkin käyttää loppuun.

55. Lentäminen oli eleganttia luksusta. Nyt sitäkin pitää selitellä. Kyllä olen huolehtinut päästömaksuista! (Miten?)

56. Kaikki roskat sai laittaa samaan pussiin ja pussin viedä ”omalle kaatopaikalle”.

57. Vaari saattoi avata mökkimatkalla auton ikkunan ja viskata roskapussin metsään. Joku oli viskannut sinne vanhan sohvakalustonsa.

58. Kaikki, mikä vain suinkin paloi, poltettiin nuotiossa, keskuslämmitysuunissa tai saunan takassa.

59. Metsään saatettiin myös kaivaa kuoppa, johon kannettiin kaikki mahdollinen roska, kuten vanhat akut.

Näitäkään asioita emme juuri kaipaa:

60. Tupakointia ravintoloissa, olohuoneissa, autoissa, missä vain. Vieraitakaan ei voinut kieltää polttamasta sisällä, koska tupakointi vain kuului asiaan. (Myöhemmin äiti joutui tuulettamaan taloa koko illan.)

61. Haisevia, kaksireikäisiä huusseja ja sanomalehden käyttämistä vessapaperina. Huussijulisteet ovat kyllä nostalgisia.

62. Turkisbikineitä, -hattuja ja sinikettukauluksia. Olalla saattoi roikkua vaikka ketun pää (mikä siihen aikaan oli kyllä hienointa ikinä).

63. Jäniksen käpälöiden tai piisaminhäntien keräilyä. Niitähän sai lahjoituksina metsästystä harrastavilta sukulaisilta.

64. Äidin kakkumaskaraan sylkäisemistä. Väri levittyi ripsiin paremmin, kun sitä kostutti syljellä.

65. Ruosteiseen naulaan astumista.

Näitä sen sijaan kaipaamme:

66. Kaikki nuorisolaiset osasivat tanssia, kukkamekot olivat tyköistuvia ja lavalla saattoi syttyä tulinen kesäromanssi.

67. Kaikki osasivat itse paikata pyörän kumin. Kenkälankkilaatikosta kaivettiin esiin paikkarasia ja renkaasta etsittiin reikä vesiastiassa. Pyörässä ei ollut 27:ää vaihdetta, jotka olisi ensin pitänyt säätää.

68. Pientareilla märehtiviä lehmiä. Vasikoita mentiin katsomaan navettaan kyläilyn päätteeksi tai ihailtiin automatkalla auton ikkunasta. Nyt niitä ei ole enää missään tai ainakaan säädösten, lakien, hygienian ja eläinsuojelun takia niitä ei saa mennä silittämään.

69. Uimarannalle pyöräilemistä pelkässä uimapuvussa. Edes pyyhettä ei otettu mukaan, sillä tuuli kuivasi. Ja miltä pyörän poljin tuntui paljasta jalkaa vasten!

70. Kauppa- ja kirjastoautoja.

Vierailija

Entisajan kesät olivat todellakin huolettomampia – nämä asiat eivät onnistuisi enää!

Ope kirjoitti: Ei fleeceä edes ollut ennen vanhaan. Vähän on faktat pielessä tässä jutussa. Mutta fleeceä oli ainakin jo 90-l. alussa. Ei silloin kukaan aavistanut, että materiaalissa olisi jotain huonoa. Tuntui ihanan pehmeältä ja lämpimältä. Joten kyllä paljon on muuttunut tiedoissa fleecen osalta, vaikka materiaali on aika uusi.
Lue kommentti