Koira on sosiaalinen eläin, joka viihtyy parhaiten seurassa. Joskus sille pitää kuitenkin antaa omaa rauhaa.
Koira on sosiaalinen eläin, joka viihtyy parhaiten seurassa. Joskus sille pitää kuitenkin antaa omaa rauhaa.

Koira, ihmisen paras ystävä, uskollinen kumppani ja perheenjäsen. Ainutlaatuinen karvatassu, jonka tunnemme kuin omat taskumme. Vai tunnemmeko sittenkään? Koiran elämään liittyy yllättäviä faktoja, joita emme ehkä ole tulleet ajatelleeksi.

1. Hännän heiluttaminen ei aina ole ilon merkki.

Sanotaan, että koira on iloinen, kun se heiluttaa häntää. Usein näin on, mutta ei kuitenkaan aina. Jos kopassaan makaava koira heiluttaa hitaasti ja jännittyneesti häntäänsä ja murisee, on parempi antaa mustin olla. Koira varoittaa ja viestittää kaipaavansa omaa rauhaa. Voi myös olla, että sillä on kopassaan jokin tärkeä aarre, lelu tai luu, johon omistaja ei saa kajota.

2. Ovella kuuluu metelöidä.

Ovikellon soidessa koira saattaa saada haukkumis- ja riehumiskohtauksen, sillä sen mielestä elämöinti kuuluu asiaan. Pitäähän jonkun pitää silmällä, ketä reviirille tulee. Koira tietää, että ulko-ovi on tärkeä siksi, että sen kautta tullaan kotireviirille. Se näkee, että ovi on tärkeä ihmisellekin – miksi tämä muuten rientäisi ovelle välittömästi, kun ovikello soi?

Vasentassuinen koira saattaa reagoida terhakammin ärsykkeisiin kuin oikeatassuinen.

3. Koira on oikea- tai vasentassuinen.

Samoin kuin ihmiset ovat oikea- tai vasenkätisiä, koirat ovat oikea- tai vasentassuisia. Tutkimusten mukaan vasentassuinen koira käyttää pääasiassa oikeaa aivopuoliskoa, joka ohjailee tunneperäisiä ajatuksia, ja oikeatassuinen koira käyttää vasenta aivopuoliskoa, joka ohjaa analyyttisempää ajattelua. Siksi vasentassuinen koira saattaa reagoida terhakammin ärsykkeisiin, jotka eivät näytä hetkauttavan oikeatassuista ollenkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Koira salakuuntelee ja ymmärtää vihjeitä.

Koirat näyttävät usein siltä, että ymmärtävät puhetta. Ne tosiaankin tarkkailevat ihmisten signaaleja, elekieltä ja katsetta. Japanilainen tutkimusryhmä sai selville, että koira ”kuuntelee salaa”: Jos joku käyttäytyy epäavuliaasti sen omistajaa kohtaan, se suhtautuu tähän henkilöön jatkossa epäluuloisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Koira haistaa menneen ja tulevan. 

Koiran hajuaisti on häkellyttävän tehokas ja jopa 44 kertaa tarkempi kuin ihmisen. Se pystyy pelkän hajun perusteella päättelemään, mitä on tapahtunut tai mitä tulee tapahtumaan pian.

Koiran sieraimet toimivat toisistaan riippumattomasti, joten koira haistaa ”stereona” ja pystyy arvioimaan eri hajujen suunnan. Kuonon sisällä on 200 miljoonaa hajureseptoria – rutkasti enemmän kuin ihmisen viisi miljoonaa. 

Kun lähdet kotoa, älä vahvista koiran ahdistusta hössöttämällä tai lohduttamalla. 

6. Koiraa ei kannata lohduttaa, kun poistut kotoa.

Yksikään koira ei nauti yksinolosta, ja joillekin koirille yksinäisyys on jopa sietämätöntä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että koira haluaisi lauman johtajaksi ja turhautuu siitä, ettei pysty valvomaan omistajan tekemisiä. Toisen teorian mukaan eroahdistus johtuu siitä, että koira tylsistyy ja tuntee itsensä yksinäiseksi.

Kun lähdet kotoa, älä vahvista koiran ahdistusta hössöttämällä tai lohduttamalla. Se todennäköisesti vain vahvistaa koiran uskomusta, että omistaja on varmasti juuri nyt jättämässä sen ikiajoiksi. Lähde kotoa rauhallisesti ja jätä koiralle jotain tekemistä.

7. Koira ei välitä halauksista.

Niin ihanaa kuin oman rakkaan hauvan halaaminen onkin, useimmat koirat eivät siitä pidä. Koira tulkitsee, että halaaminen muistuttaa elettä, jossa koira laskee tassunsa toisen koiran päälle ja osoittaa näin kilpailevansa valta-asemasta. Koira hämmentyy, kun ihminen tekee saman. Koira kyllä sietää halauksia tutulta omistajalta, mutta saattaa mieluummin vetäytyä kauemmaksi tilanteesta.

Lähteinä kirjat Sophie Collins: Miten tulkitsen koiraani? (2017) ja Bo Söderström: Mitä koiralla mielessä (2018)

Koiraihminen

Anteeksi nyt vain, mutta iski kiukku kun luin lauseesi "ottaa luulot pois". Ei. Koiralle opetetaan perheen säännöt samalla tavalla kuin lapsellekin, antamalla rajoja ja rakkautta. Koira on tunteva, älykäs olento jonka henkinen kehitys (aikuisena) vastaa 5-7 vuotiaan lapsen tasoa. Otatko "luulot pois" lapseltakin?

Samaa mieltä olen että koiran pitää "totella" omistajaansa, mutta se tottelevaisuus on saatavissa lempeydellä, huomattavasti helpommin kuin tiukalla otteella. Ja silloin koira oikeasti kunnioittaa omistajaansa, eikä tottelevaisuus perustu pelkoon.

  • ylös 182
  • alas 23
saksanpaimenkoiranomistanut

Korjaan sen verran, että hyvin koulutettu koira ei murise omistajalle aarteistaan, leulistaan ja luistaan.

Omistajana saan AINA ottaa kaiken häneltä pois, ilman edellä mainittuja kuvauksia. Samoin ovikellon soittoa tai posteljooni käyntiä ei todellakaan hyvin koulutettu koira paasaa varttituntia ovella vaan kerta pari haukahdus riittää (jos olen kotona) ja se siitä. Valta-asemasta sen verran, että koiralle täytyy AINA opettaa se (ottaa luulot pois) jos sen kanssa aikoo pärjätä, kuka on pomo ja ketä totellaan.

Omistajan sana on laki, oli tilanne mikä hyvää.

  • ylös 72
  • alas 99
Sisältö jatkuu mainoksen alla