Kauniista säästä nautittiin Helsingin Lauttasaaressa jo toukokuun puolessavälissä.
Kauniista säästä nautittiin Helsingin Lauttasaaressa jo toukokuun puolessavälissä.

KK:n rantakysely osoitti, että uimarannalla ollaan yleensä hyvällä tuulella, mutta joskus kyllä menee hermo. Yksi eniten ärtymystä herättävistä asioista rannalla on tupakoiminen.

Jos haluat olla uimarannalla useimmille mieliksi, älä sytytä siellä tupakkaa. KK:n kyselyyn vastanneista lähes kaksi kolmesta on sitä mieltä, että yleisellä uimarannalla ei pitäisi tupakoida. Mikään muu asia ei ärsytä yhtä paljon kuin tupakansavu, joka leijailee liian lähellä toisia.

Vain joka kolmas auringonpalvoja ei häiriinny siitä, jos joku alkaa tupakoida rannalla.

Perusteluna tupakoinnin ikävyydelle mainitaan muun muassa se, että rannalla on paljon lapsia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tupakantumppeja on pitkin maata, jossa lapset konttaavat.”

”Varsinkin lasten lähellä tupakointi ärsyttää. Tupakantumppeja on pitkin maata, jossa kävellään paljain jaloin ja jossa pienet lapset konttaavat. Saatikka, että savu tulee muiden päälle.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisten vastaajien mielestä poltella voi, jos vain lähellä ei ole lapsia ja mieluiten käymällä tupakalla kauempana.

Sivummalla voi grillata

Paljon lempeämmin suhtaudutaan grillaamiseen rannalla: sen sallii kesästä nautiskelijoille kaksi kolmesta, jos metsäpalovaroitus ei ole voimassa, eikä grilliä laiteta aivan toisten nenän eteen. Joidenkin mielestä grillaaminen tuo suorastaan kesätunnelmaa.

”Savut haihtuu ulkoilmassa”, lohduttaa eräs vastaaja. Toisen mielestä ruoka maistuu ulkona myös paremmalta.

”Ja syödähän täytyy joka päivä, rannalla ollessakin. Olen siellä yleensä koko päivän.”

”Sinne ne hiilet ja kertakäyttögrillit jäävät.”

Jotkut kuitenkin näkevät rantagrillauksessa ongelmia: käry leviää, grillausneste haisee, ja tuoksut voivat kerätä lokkeja paikalle. Roskiakaan ei aina kerätä.

”Ei se sovi yleiselle rannalle. Sinne ne hiilet ja kertakäyttögrillit yleensä jäävät.”

Yksi vastaajista kertoi pitävänsä ärsyttävänä sitä, jos toisilla tuoksuu ruoka rannalla, kun itse on uimassa.

Ääntä ja vilskettä kestetään

Yllättävän sallivasti suhtaudutaan musiikin kuunteluun biitsillä: sitä puolustaa jopa kaksi kolmesta. Kolmannes haluaisi kuitenkin mieluiten olla rauhassa musiikilta ja kuunnella aaltojen liplatusta.

Juttelua ja muuta tavallista ääntä rannalla sietävät silti lähes kaikki. Vain seitsemän prosenttia toivoo, että rannalla oltaisiin ihan hiljaa.

”Jos rantapallo lentää kahdeksatta kertaa päin, se ei naurata enää ketään.”

Uimaranta on myös suosittu lapsiperheiden retkikohde, jonne lähdetään eri-ikäisten, usein hyvinkin eläväisten lasten kanssa. Useimpia vastaajia (137 henkeä) lasten juoksentelu ei haittaa, mutta joitakin (21 henkeä) lentelevä hiekka ja töminä häiritsevät.

”Toki lapset saa juosta ja iloita, mutta jos rantapallo lentää kahdeksatta kertaa päin, se ei enää naurata ketään”, mainitsi muuan vastaaja ja toivoi vanhempien pitävän lapsiaan silmällä.

”Kuvaamista on vaikea kieltää”

Selfieiden myötä kuvaaminen on selvästi yleistynyt rannoilla. Mutta onko se sopivaa, kun rannalla kuitenkin ollaan hyvin vähissä vaatteissa?

On toki, sanoo yllättävän moni eli jopa neljä viidestä. Kuvauksen kohde kuitenkin ratkaisee: ”Kun kuvassa on vain omaa väkeä, kuvien otto on ok.”

”Vaikea on estää, ettei kuvissa näkyisi muitakin ihmisiä kuin tuttuja.”

Eräs vastaajista muistuttaa, että vaikka kuvaisi omia lapsiaan, hellepäivänä kuvaan jää väkisinkin myös muita.

”Itse en jaa kuvia somessa, joten siltä osin sen ei pitäisi ketään haitata. Ranta on kuitenkin julkinen paikka, joten sinänsä kuvaamista on vaikea kieltää.”

Myös vaatteiden vaihtoon liittyy soveliaisuuskysymyksiä. Pukukoppeihin on rannoilla monesti pitkä jono tai niitä ei pahimmillaan ole lainkaan.

Kysyimme, saako vaatteet vaihtaa ilman pukukoppia, pyyhkeen suojissa sujauttaen. Useimmat eli lähes 80 prosenttia vastaajia ei näe siinä mitään ongelmaa, kun taas pienempi osa pitää vilauttelun mahdollisuutta epäsopivana.

”Ei saa olla räkä poskella örisemässä”

Rantaretkeltä odotetaan lepoa ja virkistymistä. Ehkä juuri siksi rannalla ollaan alttiita myös ärsyyntymään helposti.

Yleinen ärtymystä herättävä asia on alkoholinkäyttö.

”Hermot kiristyy, jos viereen pamahtaa mölyävä känniporukka. Alkoholia saa mielestäni ottaa, mutta niin, ettei olla ihan räkä poskella örisemässä.”

Koirien uittaminen ihmisten joukossa ei ilahduta sekään. Eräs vastaajista puolestaan muistutti, että sorsien ruokkimisen pitäisi olla kiellettyä:

”Ne oppivat tulemaan pyyhkeiden ja vilttien päälle kerjäämään.”

Liian lähelle ei pidä tupata

Kaiken kaikkiaan rannalla halutaan olla rauhassa ja siistissä ympäristössä. Siksi myös tuijottaminen ja roskaaminen saavat otsasuonet pullistumaan.

”Roskat on muistettava ottaa mukaan, tupakantumpit mukaan lukien!”

Suomalainen kaipaa myös tilaa, joten liian lähelle toisia ei pidä tupata. Toisen reviiriä pitää kunnioittaa.

”Kerran menin viimeisimpään ja varjoisimpaan nurkkaan, niin jo eikö pian siihen aivan selän taakse levitelty vilttiä. En nyt mikään ihmisvihaaja ole, mutta jos ranta ei ole täysi, olisi hyvä vähän väliä jättää”, eräs kesästä nauttija kommentoi.

”Ollaan niin kuin toivotaan toistenkin olevan.”

Kaikesta huolimatta ymmärrystäkin kanssaihmisille riittää, ja sitä myös toivotaan. Useampikin vastaaja kertoi, että myös liika niuhottaminen ärsyttää.

”Ollaan rannalla niin kuin toivotaan toistenkin olevan. Nautitaan kesästä ja muistetaan kunnioittaa toisia, niin hyvin menee.”

Kodin Kuvalehden nettikyselyyn uimarannalla käyttäytymisestä vastasi elokuussa

Ulkoilija

Helsinkiläisenä käyn paljon Seurasaaressa. Viikonloppuisin koko alue ja erityisesti pieni ranta on todella sotkuinen. Jokapaikassa on kertakäyttögrillejä, juomapurkkeja ja pulloja. Erityisesti rannalla lastenvaippoja ja eväiden jätteitä. Kaupunki kyllä huolehtii kiitettävästi siivouksesta, mutta mielestäni on käsittämätöntä, että eväät ja vaipat jaksetaan kantaa tai kuljettaa vaunuilla sinne, mutta niitä ei jakseta laittaa roskiksiin tai viedä pois. Eikö nykyisten pikkulasten vanhempia ole koskaan opetettu siivoamaan jälkiään. Sama koskee erilaisia Seurasaaren puistossa aikaansa viettäviä seuruetta. Sikamaista hommaa.

Vierailija

Onneksi en käy missään ruuhkarannoilla, vaan rannalla jossa itseni ja seurueei lisäksi on mahdollisesti 0-2 muuta ihmistä. Kyllähän siinä nyt hermo menee kun yritetään ahtautua pienelle tilkulle vieriviereen kertomaan mitä kaikkea muut eivätsaa rannalal tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla