Kai Lehtinen on näyttelijä, ohjaaja ja kuuden lapsen isä.
Kai Lehtinen on näyttelijä, ohjaaja ja kuuden lapsen isä.

Kehitysvammaisten asumisyksikön lopettamisuhka on koskettanut koko kylää syvältä ja herättänyt paljon ajatuksia ihmisten oikeudesta kotiinsa ja juuriinsa.

ASUN KARJALOHJALLA, Lohjan­järven länsirannalla noin 80 kilometrin päässä Helsingistä.

Kylällämme ollaan edelleen ennen kaikkea karjalohjalaisia, vaikka viitisen vuotta sitten liityimme Lohjaan. Itsenäisyyden menetys kirpaisi oikein kunnolla, joten joukko itsenäisyysmielisiä paikkakuntalaisia keräsi talteen vanhat kuntarajan merkkitaulut. Niitä on myöhemmin löytynyt verstaiden kätköistä ja baarien seiniltä.

Karjalohjalaisuus on sitä, että kylällä voi rauhassa kulkea vähän huonommissakin vaatteissa, sillä niin kaikki muutkin tekevät. Parempia vaatteita ei kaapista tahdo enää löytyäkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiat sanotaan suoraan tai sitten selän takana epäsuorasti. Harvemmin ollaan sanomatta mitään. Jos jostain asiasta ollaan samaa mieltä, se näkyy ja kuuluu kauas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Karjalohjalaisuus on sitä, että kylällä voi rauhassa kulkea vähän huonommissakin vaatteissa.”

UUSIA IHMISIÄ karjalohjalaiset eivät mukisematta hyväksy joukkoonsa. Koeaika on pitkä. Tulokkaat syynätään tarkkaan, ja noin 27 vuoden kuluttua heistä alkaa tulla paikkakuntalaisia. Sen verran on aikaa kulunut siitä, kun muutimme tänne.

Nyt seuraan jo itsekin tottuneesti vieraan näköisiä ohikulkijoita ikkunastamme ja mietin, millä ihmeen asialla sitä täällä oikein liikutaan, meidän tiellä.

JO VUOSIKYMMENIÄ  joukko kehitysvammaisia on kuulunut erottamattomasti Karjalohjan porukkaan. Viime vuoden lopusta saakka kylän huolena on ollut kehitysvammaisten asumisyksikön toiminnan loppumisuhka ja asukkaiden siirtäminen muualle.

Koko kylä kasvattaa -hankkeen rinnalle on tullut koko kylä vastustaa -hanke. Kehitysvammaisten ei haluta muuttavan, sillä he kuuluvat kalustoon. Asia on koskettanut koko kylää syvältä ja herättänyt paljon ajatuksia ihmisten oikeudesta kotiinsa ja juuriinsa.

”Keväällä, kun kasvimaitten muokkaus alkaa, tunnen konkreettisesti, että juuret ovat tässä maassa.”

On hienoa tuntea kuuluvansa johonkin. Keväällä, kun kasvimaitten muokkaus alkaa, tunnen konkreettisesti, että juuret ovat tässä maassa. Ilman juuria ja ympäröivää maata kasvi lakastuu nopeasti. Kotikaan ei ole pelkkä asunto, vaan siihen kuuluu koko kylä ympäröivine metsineen ja tuttuine ihmisineen.

PIENESSÄ KYLÄSSÄ on tietysti omat kylähullunsa. Niihin saattaa kuulua joku näyttelijänplanttukin, joka niissä huonommissa vaatteissaan käy viikosta toiseen kyläkaupassa pelaamassa hedelmäpeliä tai jättämässä lottokupongin.

Pienenä toiveena on tietysti rikastuminen kuten niin monella muullakin samalla asialla olevalla kyläläisellä. Jos emme rikastu tällä viikolla, niin ensi viikolla me erilaiset, ja samalla niin samanlaiset, frendit tapaamme taas kaupalla ja vaihdamme kuulumiset. Toivottavasti hyvät sellaiset.

Hieno kirjoitus kuten aikaisemmatkin,jalat maassa ja ajatukset taivaissa. Itse hoitoalalla työskentelevä ja seuraen sivusta tekoja/keskusteluita niin kaikkea ei ajatella loppuun asti. Ennakointi ja se että kuinka paljon kehitysvammaisia tulee koskettaa muutto niin ei ajatella ihan loppuun asti...joillekin se tottakai on lottovoitto(maalta-kaupunkiin)mutta kun heille kehitysvammaisille ei ole tärkeintä se materiaali vaan vankka yhdessäolo ja tutut kasvot-turvallisuus! Kuten huomaatte aiheeni pomppii hiukan puolelta toiselle mutta sydän kuitenkin yhdelle asialle: TURVALLISUUS. Kaitsu paikallisena viestintuojana suureen maailmaan osaa ottaa teksteihin tärkeät pointit. Näkisin päättäjille terveiset että laittakaa se raha hetkeksi sivuun ja kristallipallo esiin niin näette miten tulee käymään. Kevätkin tulossa niin annetaan tämän ihanan porukan nauttia Karjalohjan luonnosta ja tutusta kylästä. 

  • ylös 14
  • alas 3
Kehitysvammaisen veljensä hoit...

Olen myös sitä mieltä, että meillä ihmisillä pitää olla enemmän empatiaa toisillemme
Nämä henkilöt, jotka ovat Karjalohjalla, heillä on niin hienot olosuhteet ja turvalliset. Turvallisuutta tarvitsemme kaikki, siihen liittyy se että saavat jatkaa asumista tutussa ympäristössä. Muutokset vaikuttavat kaikkiin, mutta näihin henkilöihin erityisesti. On hyvä, että heillä asioissa säännöllisyyttä ja myös että ihmiset heidän lähellään on niitä joihin he ovat tottuneet. Tiedän, nämä ihmiset ovat itse hyvin empaattisia hyvän tuulisia ja ovat myös rehellisiä. Niin meillä on paljon heiltä oppimista. He ovat ansainneet sen, että saavat jatkaa asumista Karjalohjalla. Vetoan päättäjiin, antakaa heidän jatkaa asumistaan Karjalohjalla kehitysvammaisten asumisyksikössä! Antakaa se heille lahjana. Jos asumisyksikkö tarvitsee jotain muutoksia, nämä henkilöt ovat sen arvoisia. Kyllä uskon, että ihmiset ovat valmiita auttamaan heitä. Onhan mahdollista järjestää heille kansalaisilta keräys jolla voi heidän tarvitsemansa asiat korjata.
Nämä on helpompi korjata kuin ihmisen mieli. Tässä asiassa olen itsekin mielelläni mukana, olkaa te kaikki muutkin. Kiitos!

  • ylös 11
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla