Marjo Lyyran kymmenhenkisessä perheessä kännykät viedään yöksi parkkiin.
Marjo Lyyran kymmenhenkisessä perheessä kännykät viedään yöksi parkkiin.

Kahdeksan lapsen äiti ja kätilö Marjo Lyyra katsoo sotkuja läpi sormien ja pitää ehdottomasti kiinni vain muutamasta asiasta. Lue hänen vinkkinsä sujuvaan arkeen.

1. Älä tee turhia sääntöjä. ”Meillä ei ole ehdottomuuksia. En ole halunnut asettaa itselleni tai muille perheenjäsenille tiukkoja rajoitteita. Teinien kotiintuloajat ovat oikeastaan ainoa asia, josta pidän minuutilleen kiinni ja soitan perään heti, jos eivät sovittuna aikana ole kotona. Lisäksi olen ehdoton sen suhteen, että meillä ei kiroilla tai haukuta toisia.”

2. Jaa lapsille omat kotityöt. ”Kouluikäisiltä ja teineiltä voi vaatia astianpesukoneen tyhjennystä, imurointia, roskapussin vientiä ja oman huoneen siivousta. Alle kouluikäiset ovat meillä mukana päivittäisissä kotihommissa, mutta heiltä en juuri vaadi osallistumista, sillä teen itse hommat nopeammin.”

3. Kertaa, kertaa ja kertaa. ”Totuus on, että lapset tekevät sovitut hommat tosi nihkeästi tai mahdottoman marmatuksen kera. Yleensä jotain alkaa kuitenkin tapahtua, kun kertaamme sovitut säännöt ja muistutamme peliajan menettämisestä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tavarat saavat meillä olla sikin sokin, minua ei haittaa yhtään.”

4. Katso sotkuja läpi sormien. ”Tavarat saavat meillä olla sikin sokin, minua ei haittaa yhtään. Isommat kotihommat tehdään, kun molemmilla vanhemmilla on vapaapäivä yhtä aikaa. En ota stressiä kotitöistä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Ota omaa aikaa. ”Käyn lenkillä ja uimassa muutaman kerran viikossa. Kun kaipaan hiljaisuutta, menen toiseen huoneeseen pahimmasta härdellistä. Nyt kun työskentelen kätilöliiton puheenjohtajana, voin pitää etäpäiviä. Nautin, kun saan tehdä töitä yksin hiljaisessa kodissa."

6. Anna kumppanin mennä. ”Saan aina tarvitessani omaa aikaa, kun mies on kotona. Voin myös lähteä kavereitten kanssa johonkin, jos haluan. Sama koskee miestäni. Kun molemmat antavat vapautta, molemmat myös saavat sitä."

7. Määrittele peliaika. ”Peliaikaa meillä on viitenä päivänä viikossa maksimissaan kaksi tuntia kerrallaan. Lapset jakavat ajan yhdellä pleikkarilla. He ovat tarkkoja siitä, että sovituista ajoista pidetään kiinni ja vuorot jaetaan minuutilleen. Jos pelit aiheuttavat kränää, ne menevät jäähylle joksikin aikaa. Peleihin suhtaudun neutraalisti. Lapset saavat pelata ikätasolleen sopivia pelejä.”

”Kännykät ovat lasten käsissä koko ajan, niistä en jaksa niuhottaa.”

8. Valitse, mistä niuhotat. ”Kännykät ovat lasten käsissä koko ajan, niistä en jaksa niuhottaa. Illalla nukkumaan mennessä kännykät kerätään keittiöön talteen.

9. Anna lasten ratkoa riidat. ”Isossa porukassa lapset usein ratkovat riidat keskenään ja kielivät vanhemmille, jos kokevat epäoikeudenmukaisuutta. Siitä pidän kiinni, että ketään ei haukuta ja pienempiä ei kiusata.”

10. Huomaa pienet hetket. ”Kun lapset leikkivät keskenään sovussa, auttavat toisiaan läksyissä tai pienempiään arjen askareissa, olen onnellinen. Hyviä hetkiä ovat ne, kun istumme koko porukalla ruokapöydän ääressä kertomassa päivän tapahtumia tai sohvalla kasassa katsomassa jotain hömppää."

11. Muista tärkein. ”Tärkeintä minulle on, että lapsilla on syliä, terveellistä ruokaa ja puhtautta tarjolla. Muut asiat voi odottaa.”

Kätilö ja Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra asuu Helsingissä. Hänen perheeseensä kuuluvat puoliso ja 23-, 19-, 18-, 15-, 13-, 10-, 6- ja 1-vuotiaat lapset. Kaksi vanhinta lasta asuu jo omillaan. 

Vierailija

Ei minun mielestäni yhtään hälläväliä ohjeet. Kaikki tärkeimmät, kotiintuloajat, kotitöihin osallistuminen, sovitut säännöt ja niiden kertaaminen, peliaika, kännykkäparkki. Terveellinen ruoka ja puhtaus. Jos tavarat ovat sekaisin, ei haittaa, moni muu asia tärkeämpi.

  • ylös 61
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla