Anja Petäjäniemi, 82, muuttaa mummonmökistään kerrostaloon eikä suostu harmittelemaan yhtään. ”Poronsarvet pakkaan muistoksi mukaan, mutta muistan elämäni seikkailut muutenkin. Niitä on paljon.”
Anja Petäjäniemi, 82, muuttaa mummonmökistään kerrostaloon eikä suostu harmittelemaan yhtään. ”Poronsarvet pakkaan muistoksi mukaan, mutta muistan elämäni seikkailut muutenkin. Niitä on paljon.”

”Kaikki pelkäävät joskus, mutta lannistukseen ja pelkoon ei voi jäädä. Pitää hakea reitti niistä ulos. Jokin ovi aukeaa aina, kun ei luovuta”, Anja Petäjäniemi, 82, on elämässään oppinut.

1. Kun oikea aika tulee, mene rohkeasti uutta päin.

”Viimeiset 13 vuotta olen asunut yksin mökissäni ilman mukavuuksia. Olen luonut lumet, kantanut vedet ja tyhjentänyt ulkohuussin – ja nauttinut kaikesta. Nyt en oikein tahdo enää jaksaa, joten muutan kerrostaloon keskustaan. En suostu suremaan.

Elämän murroskohdissa on mahdollisuus uusiin seikkailuihin. Kannattaa katsoa eteenpäin, ei taakse. On hauskempaa odottaa jännityksellä tulevaa kuin olla haikea siitä, mikä meni jo.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Itseen kannattaa suhtautua kivasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Omassa seurassa saa viihtyä. Ei ole pakko kaivata koko ajan juttukaveria tai olla väkisin sosiaalinen. Koiria pitää kouluttaa hyvällä, ja samaa tapaa olen yrittänyt käyttää itseeni. Itseen kannattaa suhtautua kivasti ja ymmärtäväisesti.”

3. Uuden elämän voi aloittaa missä tahansa iässä.

”Mökistä pois muuttaminen ei ole ensimmäinen muuttoni. 49-vuotiaana otin avioeron ja jätin hyvän työni mainostoimistossa. Muutin Lappiin, vaikka en tuntenut sieltä ketään. Olen yhä onnellinen, että uskalsin lopulta toteuttaa ne asiat, joiden tekemiseen keräsin pitkään voimia ja rohkeutta. 

Jos omaa elämäänsä ei uskalla ohjata, menee henkisesti pohjaan. Aina ei pysty tekemään, kuten haluaa. Mutta aika usein pystyy. Kaikenlaisen elämän voi aloittaa missä tahansa iässä.”

4. Asioista luopuminen on ihanaa.

”En ajattele, että vanhetessa pitää luopua jostakin. Sen sijaan saa luopua asioista, mikä onni! 

Jos ei jaksa kantaa klapeja banaanilaatikolla sisälle ja virittää tulta sormet kohmeessa, voi muuttaa kerrostaloon ja säätää noin vain patteria kuumemmalle.

Hitsit, vanhana ei enää tarvitse ryhtyä mihinkään, mitä ei halua.”

5. Uskalla, vaikka pelottaisi.

”Kaikki pelkäävät joskus. Lannistukseen ja pelkoon ei voi jäädä, pitää hakea reitti niistä ulos. Jokin ovi aukeaa aina.

Uskaltamisen tekojen ei tarvitse aina olla suuria. Kompassiksi riittää, että pyrkii aina pois pahasta mielestä hyvää mieltä kohti.”

6. Älä murehdi vanhenemista. 

”Ikääntymistä ei pidä kauhistella. Ainakaan minusta vanheneminen ei tunnu surulliselta tai pelottavalta. Vain harmittavalta, ja sitäkin vain joskus, kun ei jaksa tehdä jotakin kerralla loppuun asti kuten ennen.

Enimmäkseen kaikki tuntuu ihanalta. Elämän kierto on se, mikä se on. Sitä ei voi väistää, joten sitä ei kannata alkaa surra.”

7. Mieti, mitä vielä voisi keksiä.

”Pyörä on keksitty jo, mutta entä sen lisäksi? Maailma olisi mahdoton paikka, jos kukaan ei uskaltaisi kokeilla mitään uutta.

Älä anna muiden vaikuttaa liikaa siihen, mitä teet. Jos olisin aina elämäni valintoja tehdessä miettinyt, mitä toiset sanovat, moni hyvä asia olisi jäänyt kokematta.”

8. Ole enemmän kuin äiti tai isä.

”Minulla on kaksi tytärtä. Lapsenlapsia on kahdeksan ja lastenlastenlapsia kolme. En säilytä lasteni kuvia kirjahyllyssä tai kaapin päällä esillä. He ovat mielessäni joka päivä muutenkin.

Olen kulkenut omia polkujani, mutta lapsetkin ovat saaneet mennä omiaan. Ei äitiys tarkoita, että täytyy uhrata perheelle kaikki ja pitää tiukasti kiinni lapsistaan. Onni ei löydy lasten onnesta, vaikka sekin on tärkeää. Onni löytyy omasta sisimmästä.”

9. Käytä elämäsi hyvin.

”Vuodet kuluvat nopeasti, vaikka joskus vaikeat hetket ja päivät tuntuvat pitkiltä.  Elämää ei kannata tuhlata pelkäämiseen. Elämä pitää käyttää uskaltamiseen. 

Jokaisella on elämässä paljon tekemistä. Nimittäin elämästä nauttimista.”

Miten alkoi Anjan uusi elämä kerrostalossa? Mistä hän alun perin löysi rohkeutensa tehdä itsensä näköisiä valintoja, ja mihin Anja aikoo seuraavaksi rohkeuttaan käyttää? Lue Anjan koko inspiroiva elämäntarina Kodin Kuvalehdestä 18/2021. TIlaajana voit lukea sen myös digilehdistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla