Kuvat
Milka Alanen
Johanneksen mielestä sauna on hyvä vertaus avioliitosta. ”Olin alkuun hirveän hätäinen saunomisessa ja suhteessa. Nyt olen siirtynyt molemmissa hätäisestä ilottelusta pitkäkestoisempaan, osin kärsimyksenkin kautta tulevaan nautintoon.”
Johanneksen mielestä sauna on hyvä vertaus avioliitosta. ”Olin alkuun hirveän hätäinen saunomisessa ja suhteessa. Nyt olen siirtynyt molemmissa hätäisestä ilottelusta pitkäkestoisempaan, osin kärsimyksenkin kautta tulevaan nautintoon.”

Anna-Leena Sipilän ja Johannes Lahtelan liitto on kestänyt, koska vaikeistakin asioista on puhuttu, välillä kovaankin ääneen. 

Näyttelijä Anna-Leena Sipilä, 54, ja kirjailija ja ortodoksikirkon pappi Johannes Lahtela, 45, ovat olleet yhdessä 18 vuotta. Johannes kosi Anskia kolme viikkoa ensitapaamisesta, ja häitä tanssittiin kahdeksan kuukautta kihlojen jälkeen. Heillä on kaksi tytärtä. Kodin Kuvalehden 20/2021 Parisuhteellista-sarjassa he kertovat liitostaan, jossa on huudettu, rakastettu ja naurettu paljon. Voit lukea koko haastattelun myös digilehdestä.

”Olin juuri ennen tapaamistamme päättänyt, että parisuhteet ovat liian monimutkaisia. Minulla oli pieni lapsi, Saara. Olin 36-vuotias ja ajatellut, että nyt me elämme onnellisesti Saaran kanssa kahdestaan. Olen itse kasvanut yksinhuoltajaäidin kanssa, ja se oli ihan hyvää elämää. Ja sitten meni kaikki mullin mallin. Se oli tosi voimakas rakastuminen heti ensisilmäyksellä. Aika ison riskinhän me siinä otimme”, Anna-Leena sanoo.

”Tiesin heti, että Anski on yksinhuoltajaäiti ja minun täytyy olla tosissani.”

”Mutta kun on seurannut muiden liittoja, niin vaikka olisimme tunnustelleet toisiamme kymmenen vuotta, ei siltikään olisi ollut takeita yhtään mistään. Tiesin heti, että Anski on yksinhuoltajaäiti ja minun täytyy olla tosissani. Olin silloin itse 28-vuotias raitistunut alkoholisti, olin ollut kolmisen vuotta raittiina”, Johannes sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Onhan se sielun rakenne tietynlainen raitistuneella alkoholistilla.”

Johannes kertoi Anskille heti ensimmäisillä treffeillä, että hän on raitis alkoholisti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ajattelin, että eipä tässä mitään, eikä minua pelottanut, mutta jälkeenpäin olen ajatellut, että olinpa rohkea. Ja onhan se sielun rakenne tietynlainen raitistuneella alkoholistilla”, Anna-Leena sanoo.

”Saatoin yhtäkkiä tulla järjettömän vihaiseksi tai ahdistuneeksi enkä tiennyt miksi.”

Johannes kertoo, että kotona on huudettu ja itketty avoimesti.

”Olen tuonut perhe-elämäämme raittiin alkoholistin sisäiset kamppailut: sairaalloisen itsekeskeisyyden ja voimakkaat kielteiset tunnetilat, jotka juomisen aikana olivat epämääräisiä mustia möykkyjä. Saatoin yhtäkkiä tulla järjettömän vihaiseksi tai ahdistuneeksi enkä tiennyt miksi. Toipumisen myötä oli pakko alkaa sanoittaa tunteita ja oloja.”

Anna-Leena sanoo olevansa konfliktikammoinen ihminen, joka ei tykkää riidellä.

”Mutta me kyllä huusimme paljon – näyttelijöiden koulutetulla äänellä ja draamantajulla.”

”Anskihan meni naimisiin vakaumuksellisen ateistin ja näyttelijän kanssa ja on nyt naimisissa ortodoksipapin ja kirjailijan kanssa.”

Vaikeassa tilanteessa Johannesta auttoi rakkauden lisäksi usko. 

”Ne olivat kovia aikoja, kun joutui kohtaamaan oman sisäisen tyhjyytensä, jota ei voinut enää viinalla täyttää. Minulle oli tärkeää, että raitistumiseni myötä löysin ortodoksisesta uskosta itselleni hengellisen kuntosalin. Anskihan meni naimisiin vakaumuksellisen ateistin ja näyttelijän kanssa ja on nyt naimisissa ortodoksipapin ja kirjailijan kanssa.”

Lue Anna-Leena Sipilän ja Johannes Lahtelan koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 20/2021. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla