Kirsi ja Heikki Hiilamo käyvät usein yhdessä kävelyllä, jolloin keskustellaan paljon.
Kirsi ja Heikki Hiilamo käyvät usein yhdessä kävelyllä, jolloin keskustellaan paljon.

Kirsi ja Heikki Hiilamon pitkä liitto on kestänyt, koska siinä vaalitaan sekä yhteistä että molempien omaa aikaa.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, 56, ja psykoterapeutti Kirsi Hiilamo, 58, ovat olleet yhdessä 33 vuotta ja naimisissa 32 vuotta. Heillä on neljä poikaa ja yksi tytär, iältään 14–31 vuotta, sekä kaksi lapsenlasta. Kodin Kuvalehden 14/2021 Parisuhteellista-sarjassa he kertovat pitkästä liitostaan.

”Mahdollisuus erillisyyteen ja siihen, että voi tehdä ydinperheen ulkopuolisiakin asioita, on ollut meille tärkeää. Voisi sanoa, että se on pitänyt liittomme kasassa hektisissä vaiheissa”, Heikki sanoo.

”Tykkään matkustamisesta, ja matkoja on ollut paljon työnikin puolesta. Reissuistani Kirsi ei oikein ole ollut innoissaan. Monena vuonna olin aina useamman viikon putkeen poissa. Kerran olin tutkimusmatkalla San Franciscossa yhdeksän viikkoa.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tunnekuohussa olen tullut heiluttaneeksi erokorttiakin. Lähinnä nähdäkseni, miten toinen reagoi.”

Kirsi myöntää tunteneensa joskus vähän katkeruuttakin siitä, että juuri ennen joulua Heikki halusi lähteä reissuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ymmärsin kuitenkin matkahalut. Näin hänen lahjakkuutensa ja palon työhönsä. Mielestäni jokaisen pitää saada tehdä sitä, minkä kokee tärkeäksi. Ja toisaalta sain puolestani Heikiltä tukea, kun aloitin psykoterapiaopintoni”, pappinakin työskennellyt Kirsi sanoo ja jatkaa:

”On tärkeää, että on omia ystäviä ja omia menoja. Meillä molemmilla on yksin olemisen tarvetta, ja se tarve taitaa iän myötä vain kasvaa. Ruuhkavuosiin mahtui vaikeitakin vaiheita ja yhteyden puuttumista. Joskus tuli ihastumisia puolin ja toisin. Tunnekuohussa olen tullut heiluttaneeksi erokorttiakin. Lähinnä nähdäkseni, miten toinen reagoi. Se ei ole viisasta. Erosta puhuttaessa ei kuitenkaan ole koskaan päästy eropapereiden printtaamiseen asti. Mutta mielestäni on tärkeää tiedostaa, että on mahdollista erota. Avioliitto perustuu suostumukseen. Sen ymmärtäminen antaa vapautta ja liikkumatilaa. Jokainen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan. Sitä ei voi laittaa toisen harteille.”

”Ristiriidat kuuluvat elämään. Solmuton ihminen on epätodellinen.”

Heikki muistelee seurakunnan parisuhdeviestinnän kurssia, jonka he nuorina kävivät.

”Eikös me saatu siitä ihan diplomikin? Sieltä on jäänyt mieleen neuvo, että aina pitää puhua omasta puolestaan. Toisen puolesta ei voi puhua. Se on hyvä neuvo.”

”Ja mieluummin kysy kuin tulkitse, oli se toinen hyvä neuvo. Kaikilla pareillahan on suhteissaan solmuja, joskus jopa umpisolmuja. Kaikkia solmuja ei saa auki, mutta niiden kanssa voi elää. Ristiriidat kuuluvat elämään. Solmuton ihminen on epätodellinen. Meillä kaikilla on omat solmumme. Sen hyväksyminen auttaa ymmärtämään itseä ja toisia. Eli solmut ovat syvemmän ymmärtämisen ja kohtaamisen silmuja”, Kirsi sanoo.

Lue Kirsi ja Heikki Hiilamon koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 14/2021. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla