Timo Airaksinen on juuri julkaissut uuden Himo ilo -kirjansa, joka pohtii seksin ja seksuaalisuuden roolia ihmiselämässä.
Timo Airaksinen on juuri julkaissut uuden Himo ilo -kirjansa, joka pohtii seksin ja seksuaalisuuden roolia ihmiselämässä.

”Vanheneminen on aika masentavaa ja pelottavaa, vaikka me olemmekin terveitä. Usein tulee fiilis, että olemme kaksin maailmassa”, filosofipari Timo Airaksinen, 73, ja Heta Gylling, 65, sanovat.

”Tapasimme ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten, kun Timo tuli 1981 Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian laitokselle professoriksi. Olin silloin opiskelija. Timo esiteltiin meille opiskelijayhdistyksen bileissä”, Heta Gylling kertoo.

”Meillä oli alusta asti kovia kiistoja asiakysymyksistä. Olimme molemmat voimissamme, mutta Heta oli minusta suorastaan radikaali mielipiteissään”, Timo Airaksinen sanoo.

”Minusta Timo oli vähän lässy.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaisen arvokeskustelun haastajat, filosofian dosentti Heta Gylling ja emeritusprofessori Timo Airaksinen kertovat rakkaudestaan Kodin Kuvalehden Parisuhteellista-juttusarjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heta: ”Neljätoista vuotta sitten suhteemme syveni, kun vuosikymmenien työtoveruus muuttui seurusteluksi.”

Timo: ”Havahduimme, että olimme molemmat yksinäisiä ihmisiä. Minä olin leski ja Heta eronnut.”

”Olemme aikamoisia halipalleroita. Meidän täytyy saada viettää kaikki illat ja yöt yhdessä ihan lähekkäin.”

Heta: ”Seurustelu oli heti helppoa, koska tunsimme toisemme ja toistemme ajatusmaailman.”

Timo: ”Kihlauduimme neljän vuoden seurustelun jälkeen New Yorkissa. Asuimme silloin syyslukukauden Manhattanilla.”

Heta: ”Istuimme Empire State Buildingin läheisessä kattoravintolassa ja siemailimme dry martineja, kun Timo kysyi, josko suostuisin kihlautumaan hänen kanssaan. Tämän vuoden tammikuussa vietimme kahdeksatta hääpäiväämme.”

Heta: ”Olemme aikamoisia halipalleroita. Meidän täytyy saada viettää kaikki illat ja yöt yhdessä ihan lähekkäin. Hotelleissakin koetamme aina saada kunnon parivuoteen, ei mitään yhteen työnnettyjä sänkyjä, joiden välissä on kolo. Sänky ei saa myöskään olla liian iso. Jenkeissä ärsyttävät king size -koon sängyt, jotka ovat niin leveitä, ettei toista löydä koko yönä.”

”Läheisyydestämme kertoo, että höpsöttelemme paljon. Meillä on kaikenlaisia vitsejä, esimerkiksi meidän rituaalitanssit.”

Timo: ”Muistan, kun käteeni osui nuorena opiskelijana tukholmalaisessa kirjakaupassa opus Sex efter 60. Voi herra jumala yök, minä ajattelin. Nyt kun 70 on rikki, huomaan, ettei tämä niin erilaista ole. Olo on kyllä tyynempi, eikä seksi ole niin vauhdikasta, mutta sama ihminen minä olen. Vanhempana ymmärtää, että tärkeintä on läheisyys.”

Heta: ”Läheisyydestämme kertoo, että höpsöttelemme paljon. Meillä on kaikenlaisia vitsejä, esimerkiksi meidän rituaalitanssit. Sen voin paljastaa, että Timo on hyvin ilmaisuvoimainen tanssiessaan!”

Timo: ”Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämmäksi toisen läheisyys tulee. Vanheneminen on aika masentavaa ja pelottavaa, vaikka me olemmekin terveitä. Vanhalla iällä turvallisuuden tarve on suurempi kuin itsenäisyyden tarve. Usein tulee fiilis, että olemme kaksin maailmassa. Sitä pelkää toisen puolesta, niin moni ystävämme on jo kuollut. Suomessa vanhat on jätetty heitteille. Teoksessani Hyvinvointivaltion hylkäämät kerroin, miten Suomessa käy, kun et ole varakas ja elät vanhaksi.”

Millaisia keskusteluja väittelyn ammattilaiset käyvät kotona? Miksi he molemmat halusivat pitää omat kotinsa, kun he alkoivat seurustella? Miksi Heta ei koskaan hiippaile kotona verryttelypuvussa? Millaisen hoitotestamentin he ovat tehneet?

Lue kiinnostavan parin koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 4/2021. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla