”Uskon, että ilman eroa emme olisi ikinä löytäneet tärkeitä asioita toisistamme uudestaan. Silloin emme olisi onnellisia yhdessä”, sanoo Saaran mies Toni.
”Uskon, että ilman eroa emme olisi ikinä löytäneet tärkeitä asioita toisistamme uudestaan. Silloin emme olisi onnellisia yhdessä”, sanoo Saaran mies Toni.

Saara ja Toni palasivat eron jälkeen yhteen. ”Kun arjen kiireessä etäännyimme ja käperryimme itseemme, toisen ihanat puolet eivät tulleet esiin. Kun aloimme taas nähdä toistemme hyviä puolia, vetovoimakin löytyi”, Saara sanoo.

Kun Saara Itkonen meni toisen kerran naimisiin Tonin kanssa, he laittoivat vihki-ilmoitukseen Helsingin Sanomiin tekstin: ”Sinut minä halusin, minut sinä tahdoit. Taas.”

Ilmoitus oli lehdessä keväällä 2018. Ensimmäisellä avioitumiskerralla vuonna 2007 ilmoitus ei tuntunut tärkeältä.

”Menimme ensimmäiselläkin kerralla naimisiin rakkaudesta, mutta samalla se tuntui itsestään selvältä seuraavalta etapilta elämässä”, Saara, 40, sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kaikki kaveripiirissä etenivät suunnilleen samassa tahdissa.”

Hän oli ensimmäisten häiden aikaan 26-vuotias, Toni neljä vuotta vanhempi. He olivat tavanneet baarissa Saaran abivuonna ja seurustelleet seitsemän vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samana vuonna, kun Saara ja Toni menivät naimisiin, he olivat vieraina seitsemissä häissä. Sitten kaveripiiriin alkoi syntyä vauvoja.

”Kaikki etenivät suunnilleen samassa tahdissa.”

Päätös, joka piti tehdä

Saara ja Toni saivat opiskelut päätökseen ja kolme poikaa. Saara suoritti pikkulapsivuosina toisenkin korkeakoulututkinnon, Toni teki paljon töitä ja viipyi harrastusreissuillaan leijalautailemassa.

”Arki oli kiireistä läpsystä vaihtoa ja suorittamista. Minä ja Toni teimme harvoin mitään yhdessä.”

Kaikki oli periaatteessa ihan hyvin.

”Ei meillä riidelty varmaan enempää kuin muissakaan perheissä. Minulla ja Tonilla oli tosi samanlaiset arvot ja tavoitteet elämässä. Me vain eriydyimme, eikä siihen mahtunut osaltani enää rakkautta.”

Tuohon voisin muuttaa poikien kanssa, Saara huomasi kerran miettivänsä, kun katsoi kerrostaloa siskonsa naapurissa. Se hetki oli jossain vaiheessa vuotta 2015.

”Vähän myöhemmin huomasin ajattelevani, että lapseni ovat minun lapsiani myös ilman heidän isäänsä. Se oli tosi iso ajatus, kun annoin sille luvan tulla.”

Ero tuntui epäonnistumiselta. Siihen kuului häpeää ja syyllisyyttä.

Ero pantiin vireille. Saara pitkitti vanhemmilleen kertomista. Nämä olivat olleet naimisissa 1970-luvulta saakka ja selvinneet vaikeuksista. Saaralle oli itsestään selvää, että oma isä ja äiti ovat yhdessä.

”Ja sitten minä halusin erota tavallaan ilman syytä.”

Ero tuntui epäonnistumiselta. Siihen kuului häpeää ja syyllisyyttä. Oli pelkoa ja jännitystä siitä, miten pärjäävät aikuiset ja miten pärjäävät lapset.

”Erossani oli mukana myös suuri vapauden tunne.”

”Ero oli nöyrryttävä kokemus. Ei nöyryyttävä, vaan nöyrryttävä. Erossa kaivetaan esiin sellaisia juurakoita, joita ei koskaan kuvitellut kaivavansa”, Saara sanoo.

”Mutta erossani oli mukana myös suuri vapauden tunne. Sellainen, että uskallan tehdä päätöksen vastoin odotuksia.”

Lapset asuivat vuoroviikoin molempien vanhempien luona. Joka toisen viikon Saara asui yksin ensimmäistä kertaa elämässään. Hän ajatteli, että ihanaa olla yksin, en halua enää ikinä tähän muita.

Sinuun minä rakastuin

Saara liittyi Tinderiin. Myös Toni liittyi sinne. Kummallakin oli tahollaan satunnaisia treffejä. Yhdessä he kävivät joskus kävelyllä tai hiihtämässä.

”Meillä oli hyvä huoltajuusmeininki ja hyviä keskusteluja. Vähitellen alkoi tuntua, että minun lisäkseni Toni oli miettinyt suhteeseemme liittyviä asioita.”

Puolitoista vuotta eron jälkeen Saara ja Toni palasivat yhteen. Avioero oli tullut voimaan puoli vuotta aiemmin.

”Meidän piti miettiä tosi tarkkaan, mitä tarkoittaa, että olemme yhdessä taas.”

Jos jotakin kannattaa kokeilla uudelleen, niin tätä, Saara rohkaisi itseään.

”Meidän piti miettiä tosi tarkkaan, mitä tarkoittaa, että olemme yhdessä taas. Että eihän kyseessä ole joku ’vanha suola janottaa’ -tyyppinen juttu.”

Erityisesti piti ajatella lapsia, jotka tuntuivat sopeutuneen eroon. Kun Toni jäikin Saaran luo yöksi, lapsille keksittiin tekosyy. Heille kerrottiin vasta, kun aikuiset olivat yhteen paluusta varmoja.

Yhteiseen elämään solahtaminen kävi Saaran mielestä yllättävän helposti. Toinen oli niin tuttu. Silti rakkaus oli uusi.

Teki mieli taas jutella toiselle muustakin kuin siitä, kuka vie lapset treeneihin.

Saara ajattelee, että ihastui ja rakastui oikeastaan samoihin asioihin kuin nuorena: Tonin empatiakykyyn, huumoriin ja lämpöön. Jokin oli myös eri tavalla.

”Nyt rakastuin aikuisena aikuiseen. Mukana ei ole sellaista tunteiden paloa, että en voisi ajatella mitään muuta. Mutta ihanaa hyvän olon tunnetta on.”

Teki mieli taas jutella toiselle muustakin kuin siitä, kuka vie lapset treeneihin.

”Kun arjen kiireessä etäännyimme ja käperryimme itseemme, toisen ihanat puolet eivät tulleet esiin. Meillä oli ehkä väärät puolet vastakkain. Kun aloimme taas nähdä toistemme hyviä puolia, vetovoimakin löytyi.”

Toisessa avioliitossaan Saara ja Toni päättivät opetella hidastamaan ja tehdä aiempaa enemmän asioita yhdessä. He lähtevät koiralenkille kahdestaan aina kun mahdollista. Ruokapöydässä yritetään olla koko perhe yhtä aikaa.

”Jos väärät puolet alkavat kääntyä vastakkain, osaamme korjata tilanteen.”

Lue lisää rakkaustarinoita Kodin Kuvalehdestä 4/2021! Tahdon asia -artikkelissa haastateltiin Saaran lisäksi Petraa, joka on ensimmäisessä avioliitossaan ja kolmatta kertaa naimisissa olevaa Astaa. Lue, mitä he ovat parisuhteissaan oppineet. Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä täältä.

Vierailija

Toisilla onnistuu.onneksi olkoon! Toisilla ei ja jatkavat matkaa.vahvempina sitten löytävät uuden kumpanin,avioituvat tai seurustelevat tai avo-liitossa loppu elämä.Kukin tyylillä! Annetaan kaikien kukien kukkia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla