Helena Åhmanin dekkari Vallan varjo ilmestyi syyskuussa.
Helena Åhmanin dekkari Vallan varjo ilmestyi syyskuussa.

Dekkarikirjailija Helena Åhman uskoo, että pimeä puolemme voi nousta pintaan, jos emme tule kuulluksi omassa ympäristössämme.

Olet työpsykologian tohtori ja sparraat työksesi yritysten johtoryhmiä. Miksi olet kiinnostunut ihmismielestä, Helena Åhman?

”Mielestä löytyy ajattelumme terävyys ja joustavuus, tunteiden ohjaamisen kyky ja tilannetaju. Näillä taidoilla pärjäämme tämän päivän läpinäkyvässä ja monimutkaisessa maailmassa. Henkinen kestävyys  auttaa saamaan kaiken aivokapasiteetin käyttöön vaikeissa tilanteissa ja tekemään parempia päätöksiä.”

Sinua kiinnostaa myös ihmisen pimeä puoli. Mikä saa tavallisen ihmisen tekemään kauheita?

”Pimeä puoli aktivoituu helpommin, kun olemme stressaantuneita ja kiireisiä. Silloin intuitiiviset viestit eivät pääse läpi aivoihimme ja putoamme virheherkkään ajatteluun. Voimme myös joutua manipuloinnin uhreiksi. Pimeä puoli voi nousta pintaan, jos emme tule kuulluksi omassa ympäristössämme.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vallan varjo on ensimmäinen dekkarisi. Mitä opit sitä tehdessäsi?

”Sain näkemystä siitä, miten paljon kuvitelmamme muokkaavat todellisuuttamme. Siksi ajattelu- ja tunnetaidot ovat tärkeitä. Dekkarikurssilla opin rakenteesta, dialogista ja draaman kaaresta.

Opin myös, ettei fiktiokirjailijan työ ole kirjoituspöydän ääressä istumista. Kirja vei minut muun muassa poliisiammattikorkeakouluun, Satakunnan lennostoon, New Yorkiin ja Toscanaan tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä.”

Jaana Mikkonen

Olisipa ollut mielenkiintoista lukea enemmän Helena Åhmanin ajatuksia ihmismielestä! Luin Åhmanin haastattelun vallasta Hesarissa ja googlasin, koska halusin tietää hänen ajatuksistaan lisää, mutta harmikseni en löytänyt paljonkaan tietoa. Tällaisia suomalaisia älykkäitä naisia pitäisi haastatella enemmän ja tuoda esiin heidän tietotaitoaan, joka tällä tasolla on varmasti huikea. Nyt on vasta päästy näkemään pintaraapaisu hänenkin ajattelustaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla