Hjallis Harkimo ja sisko Maria Thelen asuvat naapureina. ”Kesällä tulee varmasti oltua paljon yhdessä, kun minulle tulee uusi koira. Se pääsee leikkimään yhdessä Marian koiran Wifin kanssa”, Hjallis kertoo.
Hjallis Harkimo ja sisko Maria Thelen asuvat naapureina. ”Kesällä tulee varmasti oltua paljon yhdessä, kun minulle tulee uusi koira. Se pääsee leikkimään yhdessä Marian koiran Wifin kanssa”, Hjallis kertoo.

Hjallis Harkimon sisar Maria Thelen auttaa nyt muita huumenuorten vanhempia perustamassaan vertaistukiryhmä Kondiksessa. ”Avoimuuteni on saanut vanhemmat ottamaan yhteyttä ja pyytämään apua.” 

Liikemies Hjallis Harkimo ja hänen siskonsa Maria Thelen asuvat naapureina Sipoossa. Läheisyydestä on ollut apua, kun Marian pojan huumeiden käyttö kuusi vuotta sitten paljastui.

Maria pyysi heti apua Hjallikselta.

”Serkut yrittivät auttaa puhumalla pojalle järkeä, mutta sillä ei ollut vaikutusta.”

”Kysyin, mitä minun pitäisi tehdä. Hjallis oli auttanut pari ystäväänsä hoitoon alkoholin takia, ja poikani oli Hjalliksen pojan Jollen paras kaveri. Hjallis ja serkut yrittivät auttaa puhumalla pojalle järkeä, mutta sillä ei ollut vaikutusta”, Maria kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siskonpojan huumeiden käyttö oli Hjallikselle järkytys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mietin asiaa silloin koko ajan. Ymmärsin kuitenkin, ettei asialle voi tehdä mitään, jos ihminen ei ota apua vastaan”, Hjallis sanoo.

”Toisen kärsimisen seuraaminen sivusta on todella vaikeaa. Juttelen pojan tilanteesta Marian kanssa ja haluan aina tietää, missä mennään. En silti voi ymmärtää, miltä huumeita käyttävän lapsen isästä tai äidistä tuntuu.”

Hjallis kertoo miettineensä, olisiko Marian pitänyt olla tiukempi. 

”Ajattelin, että hän oli liian kiltti liian pitkään, ja se ärsytti minua. Nyt ymmärrän, ettei kovuus olisi välttämättä oikeasti auttanut.”

Rehellisyys auttaa

Hjalliksesta on ollut Marialle suuri apu, sillä hänen miehensä, purjehduksen maailmanmestari Kenneth Thelen on paljon matkoilla.

”Hjallis on todellinen turva ja saa minut piristymään huononakin päivänä. Tämä asia on traagisuudestaan huolimatta lähentänyt meitä entisestään.”

Neljä vuotta sitten Maria päätti auttaa muita samassa tilanteessa olevia ja perusti yhdessä kahden muun huumelapsen vanhemman kanssa Kondiksen. Se on vertaistukiryhmä, joka konkreettisesti ja nopeasti auttaa huumeita käyttävän läheisiä selviytymään alkusokista.  

”Se, että olen puhunut avoimesti poikani tilanteesta, on saanut toiset vanhemmat ottamaan yhteyttä ja pyytämään apua. Kun on rehellinen, elämä on helpompaa.”

Lue Hjallis Harkimon ja hänen sisarensa Maria Thelenin koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 12/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä tai ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla