Tiedetoimittaja Petri Riikonen asuu Espoossa ja matkustelee joko tabletin Google Earth -sovelluksella tai pöytäkoneella Google Mapsin avulla.
Tiedetoimittaja Petri Riikonen asuu Espoossa ja matkustelee joko tabletin Google Earth -sovelluksella tai pöytäkoneella Google Mapsin avulla.

Kun Petri Riikonen sairastui MS-tautiin, hän alkoi matkailla kotikoneeltaan. ”Yllätyin, miten voimakkaita elämyksiä saan.”

Tiedetoimittaja ja entinen kilpatanssija Petri Riikonen aloitti virtuaalimatkailun, kun ei MS-taudin vuoksi jaksanut enää matkustella fyysisesti.

”Jo ensikokeilusta yllätyin, miten vahvoja elämyksiä sain. Kun sama on toistunut vuodesta toiseen, olen alkanut ajatella tätä aivan omana matkailulajinaan, en köyhänä korvikkeena. Jollen olisi tullut kokeilleeksi, olisin jäänyt paljosta paitsi”, hän kertoo.

Virtuaalimatkailu ei ole mikään uusi keksintö.

Petri on ajanut Yhdysvaltain halki, kolunnut Uutta-Seelantia ja kierrellyt trooppisia saaria. Viime vuonna hän teki Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi koko vuoden kestäneen kotimaankierroksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virtuaalimatkailu ei ole mikään uusi keksintö, Petri muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Eräänlaista virtuaalimatkailua harrastettiin jo 1800-luvulla. Silloin suosittuja olivat kuuluisista matkailukohteista maalatut huonetta kiertävät panoraamakuvat, joiden keskelle yleisö pääsi kokemaan läsnäolon tunnetta. Jokimatkoista tehtiin suuria ja pitkiä maalausrullia, joita kelattiin matkustuselämystä tavoittelevan yleisön edessä.”

Petrin suosikkikohteet:

New York. ”Komea joka suunnalta. Pilvenpiirtäjämetsät versus laaja Central Park. Hienoja museoita.”

Katsele ympärillesi Times Squarella:

Grand Canyon, Arizona. ”Maineensa veroinen luonnonnähtävyyksien ikoni. Ällistelyä reunalta, vaelluspolut kanjonin pohjalle.”

Amerikan Samoa. ”Kaukana kaikesta, eteläisellä Tyynellämerellä. Palmurantoja, hiljaisia kyliä. Ofu Beachin paratiisiranta.”

Amerikan Samoalla pääset katselemaan ympärillesi myös veden alla:

Petrin suosikkimuseot:

American Museum of Natural History. ”Newyorkilaisessa museossa on upeita dioraamoja maailman luonnosta, komea kansatieteellinen kokoelma ja ällistyttävä fossiilikokoelma.” 

Uffizi, Firenze. ”Maailmankuuluun taidemuseoon pääsee verkossa ilman jonotusta ja tungosta. Botticelli, Tizian, Caravaggio...”

Turun linna. ”Suomen komeinta historiaa ja hieno virtuaalikohde, jossa on lähes sata panoraamaa .”

Petrin vinkit:

Googlen Street View- eli katunäkymäkuvat ovat pallopanoraamoja, joissa voi katsella kaikkiin suuntiin. Niitä voi käyttää älypuhelimella tai tabletilla Google Earth -sovelluksella tai pöytätietokoneen nettiselaimella Google Mapsissa.

Kuvatut paikat näet kartasta tai satelliittikuvasta klikkaamalla pientä ukkelia. Silloin esiin tulevat siniset katunäkymäreitit, joissa panoraamat on linkitetty yhteen. Siirrä ukkeli kadulle ja ”ajele” maisemassa.

Katunäkymäreittejä on kuvattu katujen ja teiden lisäksi esimerkiksi museo­saleista, vaelluspoluilta ja rannoilta, paikoin jopa veden päältä ja altakin.

Lue koko juttu Petri Riikosen virtuaalimatkailusta Kodin Kuvalehdestä 21/2018. Voit jutun myös digilehdistä tai tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet ilmaisen koetilauksen täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla