Sarjassa tutut ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä sanoista.

"Susan Sontag on yksi suosikkikirjailijoistani. Hän on kirjassaan sanonut viisaan ajatuksen: Tässä tyhjänpäiväisen tiedon ja loputtoman puheen maailmassa taide saattaa olla paikka, jossa voidaan olla tosissaan.

Samasta asiasta puhuu Pia Tafdrub runossaan. Hän kysyy, minne mennä "sen vakavuuden kanssa, jolle en löydä paikkaa mistään". Ja vastaa: runouteen, kirjallisuuteen. Hän kirjoittaa: "Mutta runo, se on aina auki. Sanoihin voin asettua asumaan."

Siinä on jotain hyvin vapauttavaa. Siinä, kun uppoutuu kirjallisuuteen ja näkee, että siellä otetaan vielä tosissaan meissä kaikissa oleva inhimillisyys ja ristiriitaisuus. Joskus tuntuu, että kirja avaa silmänsä ja katsoo suoraan minuun. Silloin voi edelleen kokea, että ollaan tosissaan ja tärkeiden asioiden äärellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itsekin luon kirjoihini hahmoja, jotka ovat ristiriitaisia ja joilla on monia ulottuvuuksia. Ihmisethän tekevät joskus aivan päinvastaista kuin mitä heiltä odottaisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voimme väsyä kaikkeen kevyeen, kuten televisioohjelmiin, jotka sulkevat pois ihmisen moniulotteisuuden ja tekevät johtopäätöksiä monimutkaisista asioista. Kirjallisuus ja taide ovat niille vastaisku.

Elämme kovia aikoja, ja uskon, että monilla on tarve ajatella vakavasti. Taiteessa voidaan käsitellä ihmisluonnon rikkautta ja vakavuutta."

Julkaistu Kodin Kuvalehdessä 24/2012.

Sisältö jatkuu mainoksen alla