Kirjailija Milja Kaunisto kiroaa kuin manaaja, mutta on sisältä pehmeä kuin pumpulinkukka. KK:n nettisarjan 12 kysymystä paljastavat, kenelle Milja valehtelee ja miten hän haluaisi kuolla. 

1. Milloin olet ollut onnellisin?

Kun katson taaksepäin, onnellisin aika oli teini-iässä, jolloin löysin Ranskan. Tein silloin hartaan ja teatraalisen valan, että asuisin vielä joskus Ranskassa, ja jos mahdollista, pienessä keskiaikaisessa kylässä.

Väliin mahtui monta epävarmuuden vuotta, mutta nyt kun olen toteuttanut haaveeni ja asun pienessä, keskiaikaisessa ranskalaiskylässä, huomaan olevani elämästä yhtä euforinen kuin teininä. Bonuksena nykyisyydessä on se, että tiedän jotakuinkin kuka olen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mitä pelkäät eniten?

Luulin pitkään olevani eräänlainen Scarlett O'Hara, nainen, jota mikään ei pelota. Lasteni syntymän jälkeen huomasin, että pelkään heidän tulevaisuutensa puolesta. Maailman tila kauhistuttaa minua niin paljon, että koetan tarttua ympäristöni epäkohtiin raivokkaasti kuin erämaan kostaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Mikä piirre itsessäsi harmittaa sinua eniten?

Haluaisin olla piinkova teräsnainen, joka karjahtaa vihollisen kumoon sanansa säilällä. Tosiasiassa olen liiankin herkkä. Puhkean itkuun ja ahdistun maailmantuskaan hyvin pienestä. Silloin teräsnaisen rooli rapisee päältä kuin tuhka ja sisältä paljastuu hentoinen ja helläsydäminen pumpulinkukka, joka kaipaa suojelua. Se harmittaa vietävästi.

4. Mikä piirre toisissa harmittaa sinua eniten?

Ahneus. Kun haetaan syitä ihmiskunnan suurimmille katastrofeille, pohjalla kummittelee aina ahneus. Ihminen on idiootti, joka ei saa koskaan tarpeekseen, on kyse sitten vallasta, rahasta, viinasta tai seksistä.

5. Mitä pidät ylellisyytenä?

Sitä, että sisälläni on ajatuksia ja mielikuvitusta. Ne ovat kuin Aladdinin taikalamppu. Olen tajunnut, että ajatus ohjaa elämää. Ajatusteni ansiosta kaikki sydämeni hartaimmat toiveet ovat tavalla tai toisella toteutuneet.

6. Mikä on mielestäsi yliarvostetuin hyve?

Itsekuri. Kaikilla on sitä, ihan jokaisella. Silti ainoastaan ihmiset, jotka nauttivat itsensä kurittamisesta, esittelevät itsekuria hyveenä.

Itsekurin itseisarvoksi on muuttumassa itsekuritus. Kun sitä toistetaan meille tarpeeksi usein, alamme uskoa itsekurituksen olevan minuutemme mitta.

Ihminen voi kurittaa itseään ruoalla, liikunnalla, työllä, asettumalla marttyyriksi kiireen ja suorituskyvyn alttarille. Armollisuutta itseä kohtaan pidetään heikkoutena, vaikka se on vahvuutta.

7. Millaisissa tilanteissa valehtelet?

Väsyneenä valehtelen lapsille. Silloin en jaksa olla ideaaliäiti, joka innostuu aina samoista asioista kuin lapset, vaan turvaudun valkoiseen valheeseen. Saatan esimerkiksi huudahtaa "oi, onpa ihana kuralätäkkö", vaikka oikeasti ajattelen makuuhuoneessamme odottavaa pyykkivuorta ja leukaperäni kiristyvät.

8. Mitä sanaa tai sanontaa käytät liikaa?

Perkele. Kiroan kuin manaaja. Siinä hämäläispohjalaiset juureni pääsevät oikeuksiinsa. Aina kun kalautan jalkani kynnykseen, viillän paperihaavan sormeeni, päästän höyryjä tai avaan muuten vain suuni, perkele toimii.

9. Mikä tai kuka on elämäsi rakkaus?

Jos tähän on vastattava yhdellä sanalla, vastaan: luovuus-historia-Ranska-puolisoni-lapset.

10. Minkä taidon haluaisit osata?

Haluaisin osata perinteisiä kättentaitoja: pitsinnypläystä, puurakennusta, matonkudontaa ja lasinpuhallusta. Olisi mahtavaa olla entisajan emäntä, joka tekee kaiken itse kapioista himmeliin. Minun käsityötaitoni rajoittuvat pianonsoittoon.

11. Jos voisit muuttaa yhden asian itsestäsi, mikä se olisi?

Olen stressipesäke. Toisaalta uskon, että jokainen voi muuttaa itsestään mitä vain, jos vain haluaa. Joten se, että haluaisin lakata stressaamasta ja opetella meditoimaan, on toteutettavissa, sitä täytyy vain haluta tarpeeksi. Ehkä kuvittelen tarvitsevani stressiä johonkin, koska en ole vielä tehnyt asialle mitään.

12.  Miten haluaisit kuolla?

Haluaisin kuolla kuin vanha eteläranskalainen mamma: kotona, perheen ja rakkaiden ystävien ympäröimänä. Makaisin vuoteessani, katselisin ikkunasta avautuvaa maisemaa ja kuuntelisin, kuinka alakerrassa joku soittaisi pianoa. Herkullisen ruoan tuoksu kantautuisi vielä kerran sieraimiini. Katsoisin taakse jäänyttä elämää levollisena ja tyytyväisenä. Sitten vetäisin viimeisen henkoseni ja sulautuisin Suureen Mielikuvitukseen.

12 kysymystä on juttusarja, jossa tutut ihmiset vastaavat aina samoihin kysymyksiin. Se pohjautuu Vanity Fair -lehden kuuluisaan Proust Questionnaire -palstaan.

Coitus punctum

Manaaja toistelee riivatulle vaikkapa että "karkoitan sinut, perkele; manaan sinut, saatana, ulos riivatun sielusta Herramme nimeen". Kirosanoja ei käytetä kirouksina vaan manauksena, eli siinä mielessä manaaja ei kiroa. Samasta perkeleestä hän kuitenkin puhuu kuin riivattu. Jos sillä nyt on mitään merkitystä. 

Merrin

"Perkele. Kiroan kuin manaaja. Siinä hämäläispohjalaiset juureni pääsevät oikeuksiinsa."

Asiavirhe. Manaaja on pappi, joka yrittää karkottaa pahta henget. Manaajahan ei kiroile lainkaan (raamatullisten sanojen käyttämistä niiden asiayhteydessä ei lasketa). Se riivattu henkilöhän niitä ärräpäitä päästelee ja puhuu törkeyksiä, ja manaaja nimenomaan yrittää lopettaa ko. toiminnan. Katsokaa vaikka se leffa, tai lukekaa kirja, tai googlatkaa edes.

Sisältö jatkuu mainoksen alla