Kirjailija Milja Kaunisto kiroaa kuin manaaja, mutta on sisältä pehmeä kuin pumpulinkukka. KK:n nettisarjan 12 kysymystä paljastavat, kenelle Milja valehtelee ja miten hän haluaisi kuolla. 

1. Milloin olet ollut onnellisin?

Kun katson taaksepäin, onnellisin aika oli teini-iässä, jolloin löysin Ranskan. Tein silloin hartaan ja teatraalisen valan, että asuisin vielä joskus Ranskassa, ja jos mahdollista, pienessä keskiaikaisessa kylässä.

Väliin mahtui monta epävarmuuden vuotta, mutta nyt kun olen toteuttanut haaveeni ja asun pienessä, keskiaikaisessa ranskalaiskylässä, huomaan olevani elämästä yhtä euforinen kuin teininä. Bonuksena nykyisyydessä on se, että tiedän jotakuinkin kuka olen.

2. Mitä pelkäät eniten?

Luulin pitkään olevani eräänlainen Scarlett O'Hara, nainen, jota mikään ei pelota. Lasteni syntymän jälkeen huomasin, että pelkään heidän tulevaisuutensa puolesta. Maailman tila kauhistuttaa minua niin paljon, että koetan tarttua ympäristöni epäkohtiin raivokkaasti kuin erämaan kostaja.

3. Mikä piirre itsessäsi harmittaa sinua eniten?

Haluaisin olla piinkova teräsnainen, joka karjahtaa vihollisen kumoon sanansa säilällä. Tosiasiassa olen liiankin herkkä. Puhkean itkuun ja ahdistun maailmantuskaan hyvin pienestä. Silloin teräsnaisen rooli rapisee päältä kuin tuhka ja sisältä paljastuu hentoinen ja helläsydäminen pumpulinkukka, joka kaipaa suojelua. Se harmittaa vietävästi.

4. Mikä piirre toisissa harmittaa sinua eniten?

Ahneus. Kun haetaan syitä ihmiskunnan suurimmille katastrofeille, pohjalla kummittelee aina ahneus. Ihminen on idiootti, joka ei saa koskaan tarpeekseen, on kyse sitten vallasta, rahasta, viinasta tai seksistä.

5. Mitä pidät ylellisyytenä?

Sitä, että sisälläni on ajatuksia ja mielikuvitusta. Ne ovat kuin Aladdinin taikalamppu. Olen tajunnut, että ajatus ohjaa elämää. Ajatusteni ansiosta kaikki sydämeni hartaimmat toiveet ovat tavalla tai toisella toteutuneet.

6. Mikä on mielestäsi yliarvostetuin hyve?

Itsekuri. Kaikilla on sitä, ihan jokaisella. Silti ainoastaan ihmiset, jotka nauttivat itsensä kurittamisesta, esittelevät itsekuria hyveenä.

Itsekurin itseisarvoksi on muuttumassa itsekuritus. Kun sitä toistetaan meille tarpeeksi usein, alamme uskoa itsekurituksen olevan minuutemme mitta.

Ihminen voi kurittaa itseään ruoalla, liikunnalla, työllä, asettumalla marttyyriksi kiireen ja suorituskyvyn alttarille. Armollisuutta itseä kohtaan pidetään heikkoutena, vaikka se on vahvuutta.

7. Millaisissa tilanteissa valehtelet?

Väsyneenä valehtelen lapsille. Silloin en jaksa olla ideaaliäiti, joka innostuu aina samoista asioista kuin lapset, vaan turvaudun valkoiseen valheeseen. Saatan esimerkiksi huudahtaa "oi, onpa ihana kuralätäkkö", vaikka oikeasti ajattelen makuuhuoneessamme odottavaa pyykkivuorta ja leukaperäni kiristyvät.

8. Mitä sanaa tai sanontaa käytät liikaa?

Perkele. Kiroan kuin manaaja. Siinä hämäläispohjalaiset juureni pääsevät oikeuksiinsa. Aina kun kalautan jalkani kynnykseen, viillän paperihaavan sormeeni, päästän höyryjä tai avaan muuten vain suuni, perkele toimii.

9. Mikä tai kuka on elämäsi rakkaus?

Jos tähän on vastattava yhdellä sanalla, vastaan: luovuus-historia-Ranska-puolisoni-lapset.

10. Minkä taidon haluaisit osata?

Haluaisin osata perinteisiä kättentaitoja: pitsinnypläystä, puurakennusta, matonkudontaa ja lasinpuhallusta. Olisi mahtavaa olla entisajan emäntä, joka tekee kaiken itse kapioista himmeliin. Minun käsityötaitoni rajoittuvat pianonsoittoon.

11. Jos voisit muuttaa yhden asian itsestäsi, mikä se olisi?

Olen stressipesäke. Toisaalta uskon, että jokainen voi muuttaa itsestään mitä vain, jos vain haluaa. Joten se, että haluaisin lakata stressaamasta ja opetella meditoimaan, on toteutettavissa, sitä täytyy vain haluta tarpeeksi. Ehkä kuvittelen tarvitsevani stressiä johonkin, koska en ole vielä tehnyt asialle mitään.

12.  Miten haluaisit kuolla?

Haluaisin kuolla kuin vanha eteläranskalainen mamma: kotona, perheen ja rakkaiden ystävien ympäröimänä. Makaisin vuoteessani, katselisin ikkunasta avautuvaa maisemaa ja kuuntelisin, kuinka alakerrassa joku soittaisi pianoa. Herkullisen ruoan tuoksu kantautuisi vielä kerran sieraimiini. Katsoisin taakse jäänyttä elämää levollisena ja tyytyväisenä. Sitten vetäisin viimeisen henkoseni ja sulautuisin Suureen Mielikuvitukseen.

12 kysymystä on juttusarja, jossa tutut ihmiset vastaavat aina samoihin kysymyksiin. Se pohjautuu Vanity Fair -lehden kuuluisaan Proust Questionnaire -palstaan.

Coitus punctum

Kirjailija Milja Kaunisto: "Armollisuus itselle on vahvuutta eikä heikkoutta"

Manaaja toistelee riivatulle vaikkapa että "karkoitan sinut, perkele; manaan sinut, saatana, ulos riivatun sielusta Herramme nimeen". Kirosanoja ei käytetä kirouksina vaan manauksena, eli siinä mielessä manaaja ei kiroa. Samasta perkeleestä hän kuitenkin puhuu kuin riivattu. Jos sillä nyt on mitään merkitystä.
Lue kommentti
Merrin

Kirjailija Milja Kaunisto: "Armollisuus itselle on vahvuutta eikä heikkoutta"

"Perkele. Kiroan kuin manaaja. Siinä hämäläispohjalaiset juureni pääsevät oikeuksiinsa." Asiavirhe. Manaaja on pappi, joka yrittää karkottaa pahta henget. Manaajahan ei kiroile lainkaan (raamatullisten sanojen käyttämistä niiden asiayhteydessä ei lasketa). Se riivattu henkilöhän niitä ärräpäitä päästelee ja puhuu törkeyksiä, ja manaaja nimenomaan yrittää lopettaa ko. toiminnan. Katsokaa vaikka se leffa, tai lukekaa kirja, tai googlatkaa edes.
Lue kommentti

Maija Mattila tietää, että hänellä on Downin syndrooma. Hän tietää myös, että moni unelma voi toteutua, kun on oikein sitkeä. ”Tämä mallin työ on unelmani.”

Maija Mattilalla, 20, on monta erityistä asiaa. Häntä vähän harmittaa, että niin usein puhutaan siitä yhdestä erityisestä, Downin syndroomasta.

”Vaikka on se vamma, on muita, tärkeämpiä asioita.”

Niitä tärkeämpiä asioita ovat esimerkiksi nämä:

Perhe.

”Asun äidin ja meidän koiran kanssa. Koiran nimi on Bella, se tarkoittaa kaunista. Isoveli ja isosisko asuvat omissa kodeissa.

”Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon.”

Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon. Vain minä olen meidän perheessä tummaihoinen. En pala, mutta tulee rusketusraidat.

En ole käynyt Afrikassa, isä asuu siellä. Haluaisin mennä Afrikkaan.”

Itsenäistyminen.

”Opiskelen koulussa äidinkieltä, tanssia, kellon tuntemista ja itsenäistymistä. Opiskelussa on kaupungilla käymistä ja bussimatkailua ja sitä, että pitää itsenäisesti maksaa oikeat summat.

”Koulussa opetellaan kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa.”

Koulussa opetellaan myös kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa ja imurointi on helppoa, mutta käsipapereiden laitto telineeseen on vähän haastavaa.

Haluan asua omassa kämpässä poikaystävän kanssa, mutta en vielä.”

Musiikki.

”Kuuntelen paljon musiikkia. Vanhassa kodissa ja uudessa kodissa olen laittanut musiikin soimaan ja kävellyt olohuoneessa sinne ja tänne, kun olen harjoitellut mallikävelyä. Tykkään Diandrasta, Robinista, Ari Koivusesta, Pete Parkkosesta ja Yemi Aladesta. Yemi Alade on nigerialainen laulaja.

Joululauluja kuuntelen kesälläkin. Joululaulut, joissa lauletaan englanniksi, ovat ihania.”

Unelmat.

”Minulle sanottiin, että voisin mennä keittiöhommiin tai lastenhoitohommiin. Sanoin, että haluan olla malli.

”Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta.”

Jos on unelma, pitää vain harjoitella ja harjoitella. Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta. Harjoittelen vielä lisää käännöksiä.

Nyt olen jo tullut malliksi, on ollut näytöksiä ja kuvauksia. Kameran edessä on kivaa, ja pystyn tulemaan ihmisten kanssa toimeen. Seuraavaksi on lisää unelmia. Haluaisin päästä kävelemään catwalkille Amerikkaan ja perustaa bändin.”

Sisukkuus.

”Karkit on tosi hyviä, ja sipsit! Mutta en enää syö niitä. Syön terveellisiä herkkuja: kasviksia ja ruissipsejä ja smoothieta, siinä on luonnonjugurttia ja marjoja ja jotain hedelmää.

”Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Mallin homma on mun juttu ja siksi olen laihduttanut. Olen tosi ylpeä, että olen liikkunut enemmän ja syönyt vähemmän. Olen aika sisukas.

Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Henkilöllä, jolla on Downin syndrooma, on yksi ylimääräinen kromosomi. Kromosomia 21 on kahden sijasta kolme. Tämän vuoksi kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään 21.3.

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti