Aasit Uffe ja Molly ovat nykyään Sarin työkavereita sipoolaisella Hevonpellon tilalla, jota Sari pyörittää miehensä Marcuksen kanssa. Pihapiirissä Sari pitää myös uutta putiikkia. Konkurssin jälkeen hän kouluttautui myös yritysneuvojaksi, koska haluaa auttaa kohtalotovereitaan.
Aasit Uffe ja Molly ovat nykyään Sarin työkavereita sipoolaisella Hevonpellon tilalla, jota Sari pyörittää miehensä Marcuksen kanssa. Pihapiirissä Sari pitää myös uutta putiikkia. Konkurssin jälkeen hän kouluttautui myös yritysneuvojaksi, koska haluaa auttaa kohtalotovereitaan.

Sari Rauvanto-Eriksson jätti hyväpalkkaisen työn ja perusti oman yrityksen. Konkurssi vei vuonna 2008 luottotiedot, mutta enemmän hän suri ihmisiä, jotka joutui irtisanomaan.

”Olin töissä it-alan yrityksessä, kun sairastuin työmatkalla Saksassa kovaan kuumeeseen vuonna 2005. Kotiin päästyäni makasin viikon sängyssä taju kankaalla. Kun vihdoin heräsin, sanoin silloiselle miehelleni, että haluan kävelylle vanhaan Porvooseen. Päähänpisto johdatti minut vuokrattavana olleen liiketilan eteen, joka tuntui heti omalta. Seuraavalla viikolla irtisanouduin ja perustimme puolisoni sekä muutaman ystävämme kanssa lahjatavarakaupan löytämääni tilaan.

Yrittäjyys ei kulje meillä suvussa, eikä minulla ollut siitä aikaisempaa kokemusta. Ryhdyin kauppiaaksi täysin fiilispohjalta. Lahjatavarakaupassamme myytiin koriste-esineitä, jotka sopivat kaste- tai häälahjoiksi. Pian perustin Porvooseen toisen kaupan, jossa myytiin eläinaiheisia sisustustavaroita ja pehmoleluja. Pidin kaupan alaa vanhanaikaisena ja panostin sähköisiin järjestelmiin ja moderneihin kauppatapoihin. Ajattelin, että pärjään luovuudella ja innolla, enkä ollut huolissani kilpailusta. Laajensin yrityksen nopeasti Helsinkiin, jossa meillä oli ydinkeskustassa kaksikerroksinen myymälä.

Pari ensimmäistä vuotta menivät hyvin. Palkkasin työntekijöitä, ja meillä oli hauskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakastin niin paljon sitä mitä tein, etten halunnut hyväksyä taloudellisia hälytysmerkkejä. Ajattelin, että kuittaan tappiot kesän 2008 tuotoilla, mutta finanssikriisi muutti kaiken. Kadut eivät pullistelleetkaan turisteja, ja myynti jäi laihaksi. Verkkokaupasta ei löytynyt pelastusta, sillä se ei ehtinyt valmistua ajoissa. Muutenkin ne olivat tuolloin vielä harvinaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vaikka olin henkisesti ja fyysisesti aivan loppu, irti päästäminen oli vaikeaa.”

Kun verot jäivät maksamatta, tajusin, että peli oli menetetty. Vaikka olin henkisesti ja fyysisesti aivan loppu, irti päästäminen oli vaikeaa. En osannut kuvitella elämää ilman yritystä ja pelkäsin, miten työntekijöilleni käy. Rimpulin hetken maksujärjestelyjen kanssa, kunnes en jaksanut enää taistella. Tuomioistuin asetti yrityksen konkurssiin.

 

”Jos tarinastani on jotain hyötyä tai vertaistukea muille, se ansaitsee tulla kerrotuksi. Oma kokemukseni on, että yrittäjyyteen kyllä kannustetaan paljon, mutta kun yrittäjän jaksaminen loppuu tai talousvaikeudet alkavat, apua ei ole riittävän helposti saatavilla”, Sari sanoo.
”Jos tarinastani on jotain hyötyä tai vertaistukea muille, se ansaitsee tulla kerrotuksi. Oma kokemukseni on, että yrittäjyyteen kyllä kannustetaan paljon, mutta kun yrittäjän jaksaminen loppuu tai talousvaikeudet alkavat, apua ei ole riittävän helposti saatavilla”, Sari sanoo.

 

Oma talouteni romahti, ja menetin luottokelpoisuuteni. Perheemme koti säilyi vain siksi, että talo oli silloisen mieheni nimissä. Rahaa enemmän surin kuitenkin ihmisiä, jotka jouduin irtisanomaan. Heidän leipänsä oli minun käsissäni. Olin pahoillani epäonnistumisestani, ja oman jaksamiseni kustannuksella kannoin enemmän huolta muista kuin itsestäni.

Töiden loppuminen ei tullut työntekijöilleni yllätyksenä. Olin palkannut pitkäaikaistyöttömiä. Nyt autoin heitä työnhaussa ja lohdutin itseäni sillä, että ehkä heidän oli kuitenkin helpompi työllistyä, kun alla oli pitkän työttömyyden jälkeen tuore työsuhde.

Työnarkomaani olen ollut aina. Työnantajille olin kullanarvoinen, sillä työ oli elämässäni ykkössijalla. Saatoin lähteä hommiin aamulla ennen viittä ja palata kotiin vasta lähempänä keskiyötä.

Äitinä olin outolintu. Monille kollegoille tuli yllätyksenä, että minulla ylipäänsä oli perhe ja lapsia. Puolisoni kantoi päävastuun lapsista ja kodista. Kiireisimpinä aikoina anoppi asui meillä ja oli poikia vastassa, kun he saapuivat koulusta.

”Lopulta tekeminen muuttui suorittamiseksi, jolla hain vain oikeutusta olemassaololleni.”

Halu menestyä oli pitkään suurin minua eteenpäin vievä voima. Lopulta tekeminen muuttui suorittamiseksi, jolla hain vain oikeutusta olemassaololleni. Vaikka tajusin sen, olin liian väsynyt muuttaakseni kurssia.

Konkurssin jälkeen elämäni pysähtyi. Kaipasin etäisyyttä koko edelliseen elämääni. Siksi halusin myös erota avioliitostani, vaikka arki puolison kanssa rullasi ja olimme hyviä kavereita. Se ei kuitenkaan enää riittänyt minulle.

Halusin koota itseni ja ajatukseni rauhassa. Kuka oikein olin, jos en ollutkaan menestyjä?

Hain töitä, mutta työmarkkinoilla konkurssin tehnyt yrittäjä oli alinta sakkaa. Minua kohdeltiin kuin spitaalista, mikä ärsytti, sillä olin itse nähnyt työntekijöiden potentiaalin työttömyyden takana. Työhaastattelussa konkurssi oli muiden mielestä ikävä tahra menneisyydessäni. Eräässä tilaisuudessa minulle jopa sanottiin, ettei siitä kannattaisi puhua.”

Mitä Sari on oivaltanut elämästä ja työnteosta? Miten hänen elämänsä muuttui, kun hän tapasi Marcuksen ja rakastui? Millaista elämää hän nyt haluaa viettää? Lue Sarin koko tarina Kodin Kuvalehdestä 8/2021. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

Vierailija

Korkurssin huonosta maineesta tulee päästä eroon. Amerikan malli on hyvä: ilman yhtä konkurssia et ole mitään. Näin kärjistetysti.

  • ylös 14
  • alas 2
Vierailija

90- luvun laman jäljiltä meni kymmeniltä tuhansilta yrittäjiltä kaikki omaisuus ja luottotiedot. Meillä mieheni vapautui "elinkautisesta" 15 vuoden jälkeen v. 2008. Koti säästyi, kun oli minun nimissäni, vaikka vouti yritti siihen useaan kertaan päästä käsiksi ( kerrankin soitti minulle ja aloitti puhelun: nyt se teidän talo pitää laittaa pakkomyyntiin), irtaimistoa käytiin takavarikoimassa ilmoittamatta minulle yms. tuli koettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla