Henrik Dettmann on 63-vuotias Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja, joka asuu Kauniaisissa vaimonsa ja 13- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa. Dettmannin kirja Kopautuksia julkaistiin syyskuussa.
Henrik Dettmann on 63-vuotias Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja, joka asuu Kauniaisissa vaimonsa ja 13- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa. Dettmannin kirja Kopautuksia julkaistiin syyskuussa.

Henrik ja Carin Dettmann ovat olleet toistensa elämässä aina, sillä he ovat kaksoset. Välillä se on ärsyttänyt, paljonkin, mutta tiivis suhde on tuonut myös turvaa. Valmentajan voitontahto on peräisin sisarusten isältä, joka kannusti periksiantamattomuuteen.

Henrik ja Carin Dettmann ovat kaksoset, joilla on ikäeroa kaksitoista minuuttia. Henrik on perheen nuorin.

Heidän lapsillaan ikäeroa on paljon enemmän: Carinilla on 35-, 33- ja 30-vuotiaat lapset ja neljä lastenlasta. Henrikin lapset ovat 13- ja 8-vuotiaat.

Henrik kysyykin usein apua kaksossiskoltaan, joka oman perheen lisäksi hoitaa lapsia päiväkodissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Lapseni ovat syntyneet paljon myöhemmin kuin Carinin lapset. Jos lapsilla on jokin vaiva, soitan ensimmäisenä Carinille. Olen saanut Carinilta ihan kaikenlaisia vinkkejä kasvatukseen ja terveyteen liittyen. Hänen elämänsä on lasten ja koirien hoitoa, ja sen hän tekee isolla sydämellä. On selvää, että hänellä on näistä jutuista paljon kokemusta, jota arvostan suuresti. On eri asia lukea kirjasta kuin oikeasti kokea ja elää asioita.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Isä kohteli mielestäni kaksossiskoani paljon hellemmin kuin minua.”

Kun Carin Ja Henrik olivat itse lapsia, meno äityi välillä tinkaamiseksi ja nujakoinniksikin. Näin Henrik muistaa lapsuuttaan:

”Meillä oli lapsena sellaiset kärryt, joissa istuimme vastakkain Carinin kanssa. Sisko aina potki minua, se oli hänestä hauskaa. Carin väittää, että minä aloitin, mutta kyllä se oli hän. Minulla petti lapsena pinna nopeasti, joten minua oli hauska härnätä.

Isä kohteli mielestäni kaksossiskoani paljon hellemmin kuin minua. Ei hän minuakaan kohdellut mitenkään rajusti, mutta kyllä hänen pinnansa kesti siskoani paremmin.

Isällä oli ihan hienoja arvoja siinä: piti kohdella naisia kunnioittavasti, ja fyysinen koskemattomuus oli todella tärkeä asia. Sodan kokeneena isä vastusti kaikkea väkivaltaa.

”Jos Henkka hävisi, hän vaati uusintaottelua niin kauan, että voitti.”

Joskus se koskemattomuus meillä sisaruksilla unohtui, mutta ei minulla silti ole mielikuvaa, että olisimme hirveästi tapelleet. Se oli sellaista nahistelua. Nuorena tapoihini ei kuulunut luovuttaa, mutta nykyään osaan olla jo ärtymättä.

Sisarusten tappeluissa periksiantamattomuus ei ehkä aina ollut viisasta, mutta muuten se on ollut elämässä tärkeä oppi isältä. Hän opetti, että jos jotain tehdään, se tehdään hyvin. Toitotan nyt samaa saarnaa nuoremmilleni: luovuttamisen oppii tosi helposti, jos sitä alkaa opetella.”

Valmentajana Henrik tarvitsee voitontahtoa, ja sitä hänellä oli rutkasti jo lapsena.

”Kun lapsena pelasimme Monopolya, Afrikan tähteä tai Kimbleä, Henkka oli tosi voitontahtoinen. Usein toivoin, että Henkka voittaisi, koska muuten kenelläkään ei ollut hauskaa. Jos Henkka hävisi, hän vaati uusintaottelua niin kauan, että voitti”, Carin sanoo. 

”Kyllä se hirveästi tukea ja turvaa antaa, että vieressä on aina joku, jolta voi pyytää apua tai neuvoja.”

”Vaikka meillä oli paljon nahistelua, Henkka on aina suojellut minua. Jos olimme vaikka teineinä bailuissa, Henkka huolehti, että pääsen turvallisesti kotiin.

Kun elämässä tulee vastaan kaikenlaisia ongelmia, soitan yleensä ensimmäiseksi Henkalle. Kyllä se hirveästi tukea ja turvaa antaa, että vieressä on aina joku, jolta voi pyytää apua tai neuvoja”, Carin sanoo. 

 

Henrik ja Carin Dettmann kertovat suhteestaan Kodin Kuvalehden Perhekuvioita-palstalla. Miksi muu perhe kutsui Henrikiä ”lilla kungeniksi”? Kokevatko Carin ja Henkka mystistä kaksosten yhteyttä? Missä asioissa he ovat tyystin erilaisia? Miten isän kuolema vaikutti sisarusten suhteeseen? Koko jutun pääset lukemaan Kodin Kuvalehdestä 22 / 2021 tai tilaajana digilehdestä täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla