Montako kertaa voi lausua väärin sanan ”Planica”? Monta, totesi Kodin Kuvalehden toimittaja Anna Sillanpää lukiessaan Toni Niemisestä kertovaa juttuaan podcastiksi.

Kävin muutama viikko sitten Oulussa haastattelemassa Toni Niemistä.

Haastateltavana Toni oli harvinaisen helppo. ”Suojakuoreton ihminen”, kuvailin häntä ystävälleni haastattelun jälkeen.

Suojakuorettomuudella en tarkoita heikkoutta tai haurautta, päinvastoin. Tarkoitan avoimuutta ja vilpittömyyttä, rohkeutta olla vetämättä roolia. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska haastattelu sujui hyvin, myös jutun kirjoittaminen tuntui poikkeuksellisen hauskalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siihen helppous sitten loppuikin.

Nykyään ei nimittäin enää riitä, että me toimittajat haastattelemme ja kirjoitamme. Meidän pitää myös lukea juttumme ääneen podcastiksi. Juttujamme voit kuunnella Suplasta tästä linkistä

Toni-juttua lukiessani tein oman henkilökohtaisen sönkötysennätykseni.

Luin sanaparin ”Planican lentomäki” väärin ehkä noin 12 kertaa. Jossain vaiheessa aloin epäröidä, miten Planica edes pitäisi lausua, planitsa vai planika. Aloin googlata ääntämisohjeita kesken äänityksen.

Takeltelin käsittämättömän monta kertaa myös sanoissa ”kilpailu” ja ”kilpailla”. Sanan ”raja” lausuin jostain syystä niin pehmeällä, amerikkalaistyyppisellä ärrällä, että oli pakko ottaa se uusiksi.

Välillä loppui henki. Kerran nielaisin tosi lujaa. 

Aina kun mokaan, taputan käsiäni yhteen. En riemusta, vaan siksi, että podcastin editoiva Zaida osaa leikata kyseiset kohdat pois. Taputus saa monitorissa näkyvän käyrän pompahtamaan ylös, ja virhekohdat on helpompi erottaa.

Oheisessa videossa ei ole varsinaisesti tolkkua, mutta ainakin saa käsityksen siitä, miten epäluontevaa ihmisen on puhua ääneen yksin pienessä kopissa.

Itse opin videoinnistani vain yhden asian: älä ikinä, missään olosuhteissa, kuvaa itseäsi alaviistosta. Tulee kutoisleuka.

Kuinka lukeminen lopulta sujui? Voit kuunnella sen tästä.

Jutun voit lukea Kodin Kuvalehdestä 23/2019. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina alla olevasta linkistä, jos olet tilaaja.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla