Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda antaa ohjeita siihen, miten hoitaa kipua tarttumatta pilleripurkkiin.

1. Ohjaa ajatuksesi muualle.

Mielen voima on mahtava. Kuuntele mielimusiikkiasi. Ojentaudu hetkeksi sohvalle ja ajattele suosikkipaikkaasi. Mieti, miltä tuossa paikassa tuntuu ja tuoksuu, millainen valo siellä on. Tunnustele oloasi hetken kuluttua. Voi olla, ettet tarvitsekaan lääkettä tai miedompi särkylääke riittää.

2. Älä anna pelolle valtaa.

Vältä kivun kohdatessasi katastrofiajatuksia, pelon, huolen ja toivottomuuden tunteita. Ne saattavat syventää kipukokemusta. Keskity muuhun, kuten hyvään kirjaan, koukuttavaan nettipeliin tai hauskaan leffaan.

Voit myös kokeilla lämmönvaihtelua. Lämmin kauratyyny tai vaihtoehtoisesti pussi pakasteherneitä kipeän kohdan päällä saattaa helpottaa oloa.

3. Luota kosketuksen voimaan.

Käperry rakkaan kainaloon, ota lapsi syliin, rutista lemmikkiäsi. Kaikki nämä asiat lisäävät kipua lievittävän oksitosiinin erittymistä. Samoin toimii vaikkapa hierojan kosketus. Voit myös kokeilla akupainantaa, esimerkiksi etusormen ja peukalon välissä olevan akupisteen stimulointia kuten alla.

Akupiste on juuri se kohta, jonka painelu tuntuu jopa hieman vihlaisevan.
Akupiste on juuri se kohta, jonka painelu tuntuu jopa hieman vihlaisevan.

4. Älä luovu liikunnasta.

Vaikeuttavatko kivut vauhdikkaan lempilajisi harrastamista? Älä masennu, vaan kokeile pehmeämpiä lajeja, kuten uintia, pilatesta tai lempeää joogaa. Tai lähde pitkälle kävelylle. Pysyt kunnossa ja saat ajatukset pois kolotuksista.

Lääkäri Helena Miranda on itsekin kipupotilas.
Lääkäri Helena Miranda on itsekin kipupotilas.

5. Kiinnitä huomiota unen laatuun.

Rento, syvä uni parantaa oloa ja nostaa mielialaa. Hanki sänky, jossa todella viihdyt. Panosta tyynyyn ja peittoon. Vaihda lakanat niin usein, että sänky pysyy raikkaana ja houkuttelevana.

Erja Hyvönen ei ole koskaan ajatellut, että hänen tyttärensä Alexandran paikka olisi muualla kuin kotona. ”Yhteiskunnan pitäisi arvostaa sitä päätöstä.”
Erja Hyvönen ei ole koskaan ajatellut, että hänen tyttärensä Alexandran paikka olisi muualla kuin kotona. ”Yhteiskunnan pitäisi arvostaa sitä päätöstä.”

Erja, Kari ja Sirpa-Liisa haluavat huolehtia sairaista läheisistään itse, rakkaudesta. Omaishoitaja tekee ympärivuorokautista työtä yksin, usein 392,57 euron kuukausipalkalla.

Tämähän näyttää ihan vammaiselta.

Niin lääkäri sanoi hoitajalle tutkiessaan vauvaa kotiinlähtötarkastuksessa.

Erja Hyvönen seisoi vähän taaempana samassa huoneessa. Hänen tyttärensä Alexandra oli viiden päivän ikäinen.

”Siihen asti uskoin,...

Psykoterapeutti Maaret Kallio, 40, ja hänen veljensä, kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll, 44, ovat monessa asiassa toistensa vastakohtia, mutta tiukassa tilanteessa he pysyvät toistensa tukena.

Maaret Kallio ja hänen veljensä, Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll ovat eri mieltä ainakin kahdesta asiasta: juoksemisesta ja puhumisesta.

Kumpikin juoksee, mutta vain Jarno harrastaa maratoneja ja triathloneja.

”Jarno on multitaskaaja, joka hyödyntää lenkkiajan kuuntelemalla samalla kuulokkeista luentoja. Juoksen itsekin läpi vuoden, jotta pääni kestäisi ja kroppani jaksaisi, mutta maratonit eivät minua kiinnosta”, Maaret sanoo.

”Vaikka olemme erilaisia, Jarno on tuntunut aina läheiseltä. Jos joskus joutuisin pulaan, tiedän, että hän olisi tukenani. Vain kerran suutuin pienenä niin, että pamautin häntä jääkiekkomailalla nenään.”

”Muistan tunteen siitä, että Maaret pysyy vieressä ja häneen voin luottaa.”

Myös puhumisessa psykoterapeuttisisko edustaa ääripäätä kuin Jarno.

”Jos olen huonolla tuulella, vetäydyn mieluiten yksin mökille”, Jarno sanoo.

”Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset. En käsittele niitä vaan laitan aivoissani niiden päälle rastin ja jätän ne sinne. Maaretin mielestä kaikki vaikeat asiat pitää avata, jakaa ja selittää, muuten niistä ei kuulemma pääse läpi.”

Maaret pysyi tukena myös kymmenen vuotta sitten, kun Jarno erosi ensimmäisestä liitostaan. 

”Se oli elämäni kovin paikka ja niin iso pettymys, että kävin henkisesti ihan pohjalla. Maaret oli silloin iso apu. Hän osasi sanoa juuri oikeat sanat ja auttaa käytännön asioissa. En muista yksittäistä lausetta tai halausta vaan tunteen siitä, että Maaret pysyy vieressä ja häneen voin luottaa.”

Lue Maaretin ja Jarnon koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 8/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä sekä ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.