Leila Saarivirta on viettänyt säästeliästä elämää 12 vuotta. ”Minulle tavaroiden uutena ostaminen aiheuttaa ahdistusta.”
Leila Saarivirta on viettänyt säästeliästä elämää 12 vuotta. ”Minulle tavaroiden uutena ostaminen aiheuttaa ahdistusta.”

Vapaa kirjoittaja Leila Saarivirta, 38, oli ennen ahkera shoppailija. Nykyään hän ostaa käytännössä kaiken kierrätettynä ja elää muutenkin mahdollisimman ekologisesti.

”Olin nuorempana shoppailija ja vietin aikaa kaupoissa. Kaksitoista vuotta sitten elämäni muuttui. Sain esikoiseni ja halusin olla pidempään kotona lapsen kanssa. Siitä lähtien olen viettänyt aiempaa hitaampaa elämää. Kun elän ekologisesti, tulen samalla eläneeksi säästäväisesti.

Ostamme käytännössä kaiken kierrätettynä ja laitamme myös itse tavaroita nopeasti kiertoon. Välillä tuntuu, että sellainen ihminen, joka ei osta uutta, saa osakseen sääliä. Minulle tavaroiden uutena ostaminen aiheuttaa ahdistusta. Säästäväisyydestä huolimatta elämäni on iloista: on enemmän aikaa perheelle, museoissa käymiseen ja luonnossa liikkumiseen.

”Kun elän ekologisesti, tulen samalla eläneeksi säästäväisesti.”

Pyrimme välttämään hävikkiä emmekä heitä ruokaa hukkaan. Se ei ole vaikeaa, vaan vaatii ainoastaan sitä, että on aikaa seurata, mikä jääkaapissa on menossa vanhaksi. Yritämme valita ekologisia tuotteita ja syödä sesongin mukaan. Talvella sitrushedelmät ovat edullisia, joten silloin syömme niitä. Kesällä syömme tomaatteja ja kurkkua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotimme on pieni. Ennen sen hankintaa laskimme tarkasti asumiskustannukset. Energiakulumme ovat todella alhaiset, sillä meillä on esimerkiksi varaava takka ja ilmalämpöpumppu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Säästäväisen elämän ei tarvitse olla askeettista.”

Innostuin hitaasta arjesta niin paljon, että kirjoitin siitä yhdessä Martta Kaukosen kanssa kirjan Rikas elämä – parempaa arkea hidastamalla.

Säästäväisen elämän ei tarvitse olla askeettista. Meillä on esimerkiksi sähköhybridiauto. Hankimme sen käytettynä, ja se maksoi silti aika paljon, mutta pidemmällä aikavälillä se tulee edulliseksi. Sähkö on paljon halvempaa kuin bensa, ja me tietysti hyödynnämme mahdollisimman usein kauppojen ilmaisia latauspisteitä.”

Leilan vinkit

  • Turhia tavaroita ei kannata haalia, mutta tämä on hyödyllinen hankinta: viiden litran kattila. Siinä voi tehdä keittoruokia, joista riittää moneksi päiväksi tai pakastimeen.
  • Kun katat ruokapöytään pienemmät ruokalautaset, tulee ruokaakin otettua vähemmän. Myös terveys kiittää, kun ei tule syötyä liikaa.
  • Suosi syntymäpäivillä kimppalahjoja. Perusta muiden vieraiden kanssa WhatsApp-ryhmä, jossa on helppo sopia lahjasta. Kun kaikki laittavat rahat yhteen, voidaan saada jotain, josta sankari todella tykkää ja silti kaikki pääsevät halvemmalla. Muista, että lahja voi olla muutakin kuin tavara.

Juttu on osa säästämistä käsittelevää artikkelia, joka on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2018. Voit lukea koko jutun tähtiartikkelina alla olevasta linkistä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla