”Siinä ohikiitävässä hetkessä ehdin tajuta ihmeellisen paljon. Ymmärsin, että elämäni muuttuu nyt”, Maarit Hurmerinta muistelee ensikohtaamista Sami Hurmerinnan kanssa.
”Siinä ohikiitävässä hetkessä ehdin tajuta ihmeellisen paljon. Ymmärsin, että elämäni muuttuu nyt”, Maarit Hurmerinta muistelee ensikohtaamista Sami Hurmerinnan kanssa.

Laulaja Maarit Hurmerinta rakastui ensisilmäyksellä 47 vuotta sitten. Samista hän löysi ihmisen, jonka seurassa uskaltaa näyttää myös vaikeita tunteita, päästellä välillä höyryjäkin. ”Tärkeintä on se, että niitä päästellään tasapuolisesti, kumpikin vuorollaan.”

Kaikki alkoi nopeasti, muutamassa sekunnissa.

Oli kesäkuu vuonna 1974. Vantaalainen laulajalupaus Maarit, 20, silloin vielä sukunimeltään Äijö, oli valmistautumassa illan konserttiinsa Helsingin Kulttuuritalossa. 

Maarit käveli Kulttuuritalon portaita ylös ja huomasi sivummalla nuoren miehen, joka nojaili cembaloon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mies katsoi Maaritiin ja Maarit mieheen. Onpa lempeät silmät, Maarit ajatteli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hetki kesti sekunnin, ehkä kaksi.

”Siinä ohikiitävässä hetkessä ehdin tajuta ihmeellisen paljon. Ymmärsin, että elämäni muuttuu nyt”, Maarit sanoo.

Sitä hetkeä voisi kutsua rakastumiseksi. Maarit rakastui muusikko Sami Hurmerintaan ensisilmäyksellä, ja sitä on hyvin vaikea selittää järkevästi, järjellä kun ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Mutta sen Maarit osaa kertoa, miltä rakastuminen tuntui.

Se tuntui helpolta ja luontevalta. Sellaiselta, että näin oli ollut aina ja näin piti aina olla.

”Puutarhassa voisi ottaa iisimminkin, en vain malta. Hamstrasin taas tänäkin keväänä hirveän määrän kukkasipuleita ja kaiken maailman juurakoita.”

Keikan jälkeen Sami tuli esittäytymään. Hän oli nähnyt edellisenä yönä unen, jossa oli kaulakkain Maaritin kanssa, ja oli päättänyt siksi ostaa lipun illan konserttiin.

Pikkutyttönä Maarit oli ilmoittanut vanhemmilleen, että aikoo mennä isona naimisiin miehen kanssa, jonka leuassa on lovi. Samin leuassa oli lovi. Ei mitään järkeä siinäkään, niin vain oli.

Juttelu sujui heti. Maaritin mielestä Sami, joka oli juuri täyttänyt 19, tuntui vanhalta ystävältä vuosikymmenten takaa.

”Sellaiselta ystävältä, johon tuntee syvää yhteyttä ja intohimoa”, hän tarkentaa.

”Pelkkä ystävyys ei minusta riitä onnelliseen parisuhteeseen. Intohimo on tärkeää, edes pitkän suhteen ei kuulu minusta olla haalean maidon lämpöinen.”

Sami heitti Maaritin keikalta kotiin mummon luokse ja kysyi, lähtisikö Maarit elokuviin. Maarit lupasi lähteä. Hänellä oli kyllä poikaystävä, mutta voisihan sitä ihan vain kavereina elokuviin mennä.

Puoli vuotta sen jälkeen, kun Maarit ja Sami olivat menneet kavereina elokuviin, he menivät naimisiin.

Vuoden kuluttua ensitreffeistä syntyi ensimmäinen lapsi.

Välillä saa olla hankala

Se mikä alkoi epäilyttävän nopeasti, on jatkunut nyt 47 vuotta. Pisin aika, jonka Maarit ja Sami ovat 47 vuoden aikana olleet erossa toisistaan, olivat Vain elämää -tv-sarjan kymmenen kuvauspäivää kesällä 2013. Noiden kymmenen päivän aikana Maarit soitti Samille joka yö yhden jälkeen, heti kun pääsi hotellihuoneeseensa pitkän kuvauspäivän jälkeen.

”Sanoin vain, että en jaksa nyt puhua mutta kaikki on hyvin. Mutta aina soitin.”

Helppoa yhdessä ei aina ole ollut, välillä on ollut hyvinkin tuulista. Maaritin mielestä juuri se on mahtavaa.

Lapsena hän oli sovittelija. Se, joka kevensi tunnelmaa ja kantoi aikuistenkin huolet. Sami oli ensimmäinen ihminen, joka tuntui niin turvalliselta, että hänen seurassaan uskalsi olla myös vähän hankala.

”Alkuvuosina kiukustuin jostain ja huusin tuossa pihassa Samille, että saakelin apina mä vihaan sua. Muistan Samin vilpittömän hämmästyksen ja katseen. Siinä hetkessä tunsin ja tajusin, että allani olisi tästä lähtien turvaverkko, joka ottaisi minusta kiinni tiukassakin tilanteessa.”

”On hirveän tärkeää, että toisen seurassa voi välillä päästellä höyryjä. Ja ehkä vielä tärkeämpää, että niitä päästellään tasapuolisesti, kumpikin vuorollaan. Vaikka olen temperamenttinen, voin vannoa, että Sami ei jää kakkoseksi.”

Miltä Maaritista tuntui, kun laulajana tunnetun Janna-tyttären yksityiselämää riepoteltiin aikanaan julkisuudessa? Mikä äitiydessä on ollut suurin yllätys? Lue Maaritin koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 10/2021 tai digilehdistä.

Maarit Hurmerinta

Laulaja ja lauluntekijä Maarit, 67, asuu Vantaan Hiekkaharjussa puolisonsa Samin kanssa. Parilla on kaksi aikuista lasta, Janna ja Samuli. Biisinsä Maarit ja Sami tekevät yhä yhdessä. Ensin kumpikin esittää ideansa, sitten vähän väännetään ja tapellaan. Myöhemmin Maarit yleensä tajuaa, että Sami oli oikeassa.

Heti hän ei sitä kuitenkaan myönnä.

Kriittinen lukija

Tämä taas näitä naistenlehtien satujuttuja.. Maarit Hurmerinnan suurin lahjakkuus on aina piillyt tavassa korostaa erinomaista äitiyttään ja vaimon rooliaan. Mikäs siinä? Brändi kuin brändi. Jotain uutta auringon alkaa vain toden totta lukijana kaivata...

pupu

Vaikeaa ja minun mielestä ei kovin tavoiteltavaa ole intohimon pitäminen suhteessa, koska se ei ole mitenkään mahdollista, varsinkin monen vuosikymmenen jälkeen. Enkä koe sitä edes tärkeimpänä asiana. Jokaisen elämä on mitä on ja jokainen yrittää selvitä siitä monin eri tavoin, tässä jutussa ehkä on vain hehkutusta lehtien palstoilla. Mene ja tiedä. Mutta kaikki kunnia heidän pitkästä liitostaan. Nykyään moni ei pysty samaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla