”Täällä Lapissa ilta on pitkä ja pimeä. On tunteja aikaa lukea tai tuijottaa tulta. Tuli on vaikeuttanut elämääni paljon. Ehkä juuri siksi osaan kunnioittaa sitä.”
”Täällä Lapissa ilta on pitkä ja pimeä. On tunteja aikaa lukea tai tuijottaa tulta. Tuli on vaikeuttanut elämääni paljon. Ehkä juuri siksi osaan kunnioittaa sitä.”

Kai Lehtinen, 62, on kokenut elämässään monta menetystä, kaksi suurinta niistä tulipalojen vuoksi. Kun koronapandemia vei työt näyttelijänä, hän päätti muuttaa rakennusmieheksi Lappiin. ”Täällä minulla on täysi rauha.”

Kun Kai Lehtinen herää aamuviideltä mökissään, kuukkelit odottavat jo pihassa.

Huomenta Kai, olisiko meille leivänkänttyä, ne kysyvät kuukkelien kielellä.

Huomenta kuukkelit ja totta helkkarissa on, Kai vastaa kuuluvalla äänellä ja tarjoilee aamiaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sama toistuu joka aamu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tietenkin puhun linnuille ääneen! Luonnon kanssa pitää puhua. Täällä Lapissa höpötän ääneen yksiksenikin. Se on oikein hauskaa eikä mitenkään huolestuttavaa.”

Lapset vierailevat Kain luona usein. ”Kesällä pihassa oli 17 nuoren telttakylä. Se oli mahtavaa!”

Toukokuusta asti Kai on asunut yksin pienessä hirsimökissään Vuotson saamelaiskylässä, Sodankylässä. Hän muutti kotoa Karjalohjalta mökkiin Lappiin tekemään rakennustöitä, kun työt näyttelijänä loppuivat koronapandemian vuoksi. Kaikki sovitut teatterityöt koko vuodelta peruuntuivat.

”Yhtäkkiä ei tullut pennin jeniä. Olin ihan toimeton, enkä kestä toimettomuutta.”

Ensin Kai autteli kaveriaan Jussia talon rakentamisessa Lapissa talkootöinä.

”Näyttelin kirvesmiestä niin helvetin hyvin, että lopulta Jussi kysyi, haluaisinko hänelle palkkatöihin. Täällä pohjoisessa minulla on täysi rauha. Kaikki etelän stressi on kadonnut. Verenpainelääkkeistäkin pääsin just eroon."

Tätä taloa Kai on ollut rakentamassa toisen rakennusmiehen kanssa keväästä asti. ”Talon rakentajahan tästä näyttelijästä perkele tuli!”
Tätä taloa Kai on ollut rakentamassa toisen rakennusmiehen kanssa keväästä asti. ”Talon rakentajahan tästä näyttelijästä perkele tuli!”

Sinä aikana, kun Kai on asunut Lapissa, hän ei ole käynyt kotona Karjalohjalla Pirjo-vaimon luona kertaakaan.

”Meillä on nyt aivan erityisen hyvät välit. Lähes 1 200 kilometriä.”

Kai uskoo, että rakkaus on voima, jota voi hallita yhtä hyvin kuin pakkasilmaa tai mökin rannassa kuohuvaa koskea.

Eli huonosti.

”Rakkaus on olemassa. Se vain on. Ei se mihinkään koskaan katoa eikä sitä tarvitse koko ajan olla päivittämässä. Jos rakkautta pitää ruveta jotenkin hoitamaan, siinä on minusta jotakin vähän outoa. Sehän hoituu, kun elää. Ja pysyy, kun sitä ei epäile. Me kaksi olemme kokeneet yhdessä niin paljon, että ei siinä rakkaudessa ole enää mitään arvuuttamista”, Kai sanoo.

”Täällä pohjoisessa voin viimein selvittää, kuka on Kai Antero. Pelkkä minä. Se mitä minusta jää jäljelle, kun karsii kaiken turhan ja menettää elämässään tarpeeksi paljon.”

Menetyksiä on ollut monta. Vuonna 2007 menetti tulipalossa 18-vuotiaan esikoispoikansa, Eemun. Kolme vuotta sitten syttyi toinen tulipalo. Siinä paloi kaksikerroksinen ulkoverstas, ja kaikki Kain tavarat.

”Tuli on vienyt minulta paljon, kaiken minkä voi. En silti pelkää sitä. Kunnioitan sitä.”

Lue uudesta Kodin Kuvalehdestä 24/2020 Kai Lehtisen koko haastattelu, jossa hän kertoo muun muassa, miten menetyksistä selviää, kuinka pitkän parisuhteen saa kestämään ja miten merikotkien kanssa heitetään small talkia. Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä.

Tangomies 111

Siinä on mies jota Kunnioitan!

Olisi hienoa joskus jutella ilta, tulilla istuen.

  • ylös 15
  • alas 0
RestaurointimestariJ.Vesa

Rakentaminen on luomistaidetta ja elävää kulttuuria vahvimmillaan...

  • ylös 10
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla