Meretniemet aloittivat purjehduksen Turkista. Kuvassa Kerttu on 5-vuotias ja Aarre 7. Martta, 3, on Riikan sylissä, ja Tuomolla on vielä aika lyhyt parta. ”Partakone on yksi niistä tavaroista, joita en lopulta pakannut mukaan”, Tuomo kertoo.
Meretniemet aloittivat purjehduksen Turkista. Kuvassa Kerttu on 5-vuotias ja Aarre 7. Martta, 3, on Riikan sylissä, ja Tuomolla on vielä aika lyhyt parta. ”Partakone on yksi niistä tavaroista, joita en lopulta pakannut mukaan”, Tuomo kertoo.

Riikka ja Tuomo Meretniemi toteuttivat unelman, jota moni piti hulluna: he jättivät työt ja lähtivät lasten kanssa purjehtimaan. Nämä asiat he ovat oppineet seikkailullaan.

Oppi 1: Kun hidastaa, kaikki on paremmin

Riikka, 45, ja Tuomo Meretniemi, 46, sekä lapset Aarre, 9,  Kerttu, 7, ja Martta, 5, ovat asuneet purjeveneessä nyt kaksi vuotta. Vanhemmat päättivät irtisanoutua, myydä  perheen omakotitalon ja kesäpaikan ja lähteä pitkälle purjehdukselle, jotta heillä olisi aikaa olla rauhassa perheen kanssa. Silti kesti yli kahdeksan kuukautta ennen kuin rauhoittumisen tunne tuli. 

”Kun tahti hidastui, hienoja hetkiä alkoi vain tulla”, Tuomo kertoo.

Välillä veneen vierellä ui viisi miekkavalasta. Lounaan jälkeen lapsi kiipesi kainaloon päiväunille. Öisellä kannella Tuomo huomasi kuuntelevansa omia ajatuksiaan. Riikka alkoi nauttia kirjoittamisesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oppi 2: Vain harvaa tavaraa tarvitsee

”Esineiden näprääminen, järjestely, siivoaminen, päivittäminen ja ajatteleminen veivät aiemmin valtavasti aikaa”, Riikka muistelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun perhe lähti purjehdukselle, he luopuivat omaisuudestaan Suomessa.

Suomeen jäi vain pieni varastollinen tavaraa. Sieltä he eivät ole toistaiseksi kaivanneet mitään, paitsi yhtä keittokirjaa.

Mitä ei ole, sitä ei tarvita.

Oppi 3: Suunnitelmat muuttuvat! Hienoa!

Aiemmin Tuomo ja Riikka olivat tottuneet tekemään suunnitelmia ja pitämään niistä kiinni. Matkan kuluessa perhe on muuttanut suunnitelmiaan monta kertaa.

”Matkan varrella tulee uutta tietoa ja kokemuksia, joiden pohjalta kannattaa tehdä uusia, vielä parempia suunnitelmia!”

Oppi 4: Anteeksi kannattaa pyytää nopeasti

”’Sanonta ’Sopu sijaa antaa’ on ehkä klisee, mutta olemme huomanneet, että se on ihan totta”, Riikka sanoo.

”Siksi kapteenin tärkein tehtävä on varmistaa, että miehistön jäsenillä on hyvä mieli. Muuten kaikki menee pieleen”, Tuomo sanoo.

Jos jompikumpi vanhemmista tiuskii, anteeksipyyntö kuuluu yleensä minuutissa tai parissa.

”Sen jälkeen lähdemme nollasta. Emme jää puimaan, vaan menemme eteenpäin.”

Oppi 5: Elämä on oma

Kun Meretniemet kertoivat aikeestaan purjehtia lasten kanssa maailman ympäri, moni ihmetteli ja epäili.

”Aina asiat lutviutuvat. Muiden mielipiteiden mukaan ei voi tehdä omia ratkaisuja”, Tuomo sanoo.

Miten veneessä käydään koulua? Entä miten pidetään yhteyttä isovanhempiin? Lue lisää Meretniemen perheen seikkailusta Kodin Kuvalehdestä 14/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla