Monelle lähihoitajan kosketus on päivän tai viikon ainoa.
Monelle lähihoitajan kosketus on päivän tai viikon ainoa.

Hän ei tee itsestään numeroa. Hän puurtaa pienellä palkalla ja toivoo, että ehtisi kiireessäkin koskettaa yksinäistä hellästi. Listasimme 10 syytä, joiden vuoksi lähihoitajat tekevät Suomesta paremman paikan.

1. Lähihoitaja ei jossittele ja sitkuttele

Hän toimii: hoitaa, syöttää, kuntouttaa, pesee, annostelee, pyykkää, kaapii, siivoaa, tyhjentää, pukee, arvioi, pyyhkii… Lähihoitaja ei vilkuile työvuoron aikana kelloa ja ihmettele, kuinka hitaasti aika kuluu. Kun vuoro on päättynyt, hän hämmästyy: nytkö jo.

2. Lähihoitaja koskettaa

Hän silittää hiuksia, sipaisee kättä, rapsuttelee varovasti rähmät silmistä ja halaa. Lähihoitaja on lähellä. Monelle lähihoitajan kosketus on päivän tai viikon ainoa.

3. Lähihoitaja vaihtaa vaipan

Päiväkodissa, vanhainkodissa, hoitokodissa, sairaalassa. Lapseltasi, vanhemmaltasi, kenties tulevaisuudessa sinultakin. Jonkunhan sekin on tehtävä. Lähihoitaja hoitaa asian, joka ei ole kenenkään suosikkilistalla ykkösenä, eikä nosta auttamisestaan haloota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Lähihoitaja kuuntelee

Hän toivottaa hyvää huomenta ja kuuntelee esimerkiksi muistisairaan tärkeät asiat päivästä toiseen: ajatukset kotiinlähdöstä, äidistä joka kohta tulee ja pienistä lapsista. Joskus kuuntelemisen palkaksi saa halauksia ja hymyjä. Kiitoksen hetkellä lähihoitaja tietää olleensa oikeasti avuksi ja hyödyksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Lähihoitaja ymmärtää

Hän saattaa saada hoidettavalta osakseen raivoamista ja haukkumista, puremista ja potkimista. Se tuntuu aina pahalta, mutta lähihoitaja ottaa ikävät asiat vastaan osana työtä. Toisinaan häntä kutsutaan saman päivän aikana läskiksi lehmäksi ja ihanaksi ihmiseksi.

6. Lähihoitaja auttaa säilyttämään ihmisarvon

Hän näkee, mikä muutos ihmisessä tapahtuu, kun tämä on hoitotoimenpiteiden jälkeen puhdas, puhtaissa vaatteissa ja hiukset kammattuina. Aika usein hoidettavan katse kertoo: "nyt on kaikki taas hyvin".

7. Lähihoitaja venyy ja improvisoi

Hän joustaa työajoissa ja toimenkuvissa. Tavallisten toimien lisäksi hän leikkaa asiakkaan hiukset, etsii kadonneet lelut ja tekohampaat sekä kutsuu tarvittaessa paikalle putkimiehen. Lähihoitaja ei sano: tämä ei kuulu minun hommiini.

8. Lähihoitaja ei arvostele

Kun ihminen tarvitsee pesua, kuuntelijaa tai puolustajaa, hänen ulkonäöllään tai ammatillaan ei ole lähihoitajalle merkitystä. Jokainen on yhtä arvokas, jokaista hoidetaan samalla tavalla.

9. Lähihoitaja nauraa

Usein. Jos työporukka on ihana, siinä hersyy hurtti huumori. Joskus suunnitellaan, kuinka vanhusten verkkohousuista saataisiin oivat helleasut koko porukalle ja aika usein vitsien taso on sellainen, ettei se aukea ulkopuolisille. Kollegat saavat jaksamaan.

10. Lähihoitaja itkee

Joskus. Asiakkaiden elämänkohtaloita, liian pientä palkkaa, kiirettä ja sitä, ettei ammatin ja työn arvoa ymmärretä. Se ymmärrettäisiin, jos lähihoitajia ei jonakin päivänä enää olisi. Kone ei koskaan voi korvata ihmistä.

Juttua varten kertoivat ajatuksistaan ja kokemuksistaan eri alojen lähihoitajat Päivi, Kati, Anu, Anne, Mari, Anna-Maria, Sini, Susanna, Kirsi, Ilona, Mervi ja Liisa.

Kiitos kivasta palautteesta! Juttuun haastatellut lähihoitajat kuvasivat varmasti työtään oikein osuvasti - ja toimittajamme Anna kirjoitti myös jutun, joka sai meille täällä toimituksessakin monelle tipan linssiin. Kiitos jokaiselle hoitotyötä tekevälle, teette arvokasta työtä!

  • ylös 47
  • alas 8
Saumaton

Juuri näin se on, työn iloa, myös raskautta päivittäin, mutta myöskin huumoria ja läheisyyttä, se on kantava voima❤

  • ylös 35
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla