Lentävä kalakukko! Severi Suhonen edustaa savolaista lupsakkuutta parhaimmillaan.
Lentävä kalakukko! Severi Suhonen edustaa savolaista lupsakkuutta parhaimmillaan.

Nyt löytyi oikea mallipuoliso! Hän on kaikesta kiinnostunut, hetkessä eläjä, jopa seksikäs. Listasimme 13 syytä, joiden vuoksi savolainen on paras puoliso.

 1. Hänen kanssaan olet perillä asioista. Savolainen tietää kaiken ja sitä, mitä ei tiedä, ottaa selville. Hän osaa kertoa, kuka on vaihtanut sormuksia tai autoa tai mikä siinä on, ettei naapuria ole näkynyt. Savolaisen puhe voi olla yhtä pitkää kuin leveää, mutta kuulumiset hän kysyy suoraviivaisesti. ”Mittee se sannoo?” on savolaisella small talkilla ”Mitä kuuluu?”.
 2. ”Säilytä kiinnostus toista kohtaan” kuuluu parisuhdeoppaiden perussohje. Uteliaalta savolaiselta se onnistuu luonnostaan – hän on oikea mallipuoliso! Savolainen huolehtii jutustelusta myös täysin itsenäisesti, jos kumppani sattuu olemaan ääni käheänä tai muuten vain hiljaisemmalla päällä. On ihmisiä, jotka puhuvat vähän mutta asiaa – mutta he eivät ole savolaisia.
 3. Elämä lupsakkaan savolaisen kanssa on kuin jatkuvaa maalaiskomediaa. Kielitaitokin kehittyy, kun savolainen puhua pulputtelloo mitä erikoisimmilla sanoilla. Ja kun savolainen sanoo, että ”eepä oo hättee mittee”, tulee tosi turvallinen olo.
 4. Puoliso voi tuntea itsensä savolaisen rakkaansa rinnalla todella dynaamiseksi, kun tämä puntaroi kaikkea huolellisesti – ”voipi olla noinnii tai voipi olla olemattakii”.
 5. Savolainen vaikuttaa niin perin pohjin leppoisalta, että hänen kanssaan ei edes tajua riitelevänsä. Lupsakka savolainen osaa kyllä myös sivaltaa sanoilla, mutta usein piikittely on niin kierosti kätkettyä, ettei sitä huomaa. Riita tyssää myös siksi, että lopulta savolainen toteaa aina eri mieltä olevalle, että ”suathan sinä noinnii ajatella”.
 6. Savolaisen kumppanin ansiosta et tarvitse mindfulness-kursseja, sillä hänen kanssaan rauhallista elämänasennetta oppii kyllä ilmankin. Kun puoliso on hötkyilemätön ”elä kiireellä immeinen ihtees pilloo” -tyyppiä, hätäisempikin touhottaja oppii hidastamaan ja elämään hetkessä.
 7.  Zen-taitojen lisäksi savolaisen kanssa oppii uudenlaista aikataulutusta ja ennakointia, sillä lähtökiireessä savolainen joka tapauksessa päättää vielä keittää kahvit, huastella naapurin kanssa viimeiset kuulumiset tai piipahtaa torilla.
 8. Savolainen ei tyrki muita tieltään kyynärpäät levällään vaan osaa kursailla kohteliaasti. Hän ei ryntää kahvipöytään vaan menee vasta, kun on useampaan kertaan sanottu, että ”tulukeehan kahville” ja ”kääkeehän pöytään”.
 9. Isäntänä tai emäntänä savolainen on vieraanvarainen ja kehottaa syömään niin, että napa ruskaa. Itsekään hän ei ole kranttu vaan syö hyvällä halulla.
 10. Kalakukon suhteen savolainen on enemmän joko kuori- tai sisusihminen. Erityinen yhteensopivuuden ja sopuisien vuosien enne on, jos toinen puolisoista pitää enemmän kalakukon kuoresta ja toinen sisuksista.
 11. Savolainen ei haikaile parempaa vaan on perustyytyväinen elämäänsä ja itseensä. Hänen mielestään Kuopio on itsestään selvästi muoalimman napa, jonka kanssa erinomaisuudesta kilpailee korkeintaan Mikkeli. Savon murre on jopa äänestetty Suomen seksikkäimmäksi murteeksi. Se hämmästyttää kaikkia muita paitsi savolaisia. Vaan tuskinpa on sattumaa, että monet myyntimiehet turvautuvat savon murteeseen, kun pitäisi löytää tie asiakkaan sydämeen.
 12. Kuuntelijan on hyvä olla tarkkana myös silloin, kun savolainen tunnustaa rakkautensa, jottei vain kävele onnensa ohitse. ”Ootko sinä minun tuleva vai mänevä vaemo?” on savolainen tapa ilmaista kiinnostus. Kosinta on kyseessä, kun savolainen kysyy: ”Miltee se tuntus vielä joskus muata meijän sukuhauvassa?”
 13. Jos käy sellainen onni, että saa savolaisen puolisokseen, hän ei siitä helpolla lähde. ”Kompastelu voep estee kuatumisen”, savolainen ajattelee vaikeampina päivinä. ”Anna kaekkes, vua elä periks.”

  Asiantuntijoina joukko savolaisia ja heidän puolisoitaan.
   
savolaenen ei oo pikkumaenen

13 syytä, joiden vuoksi savolainen on paras puoliso

Niin se vuan on, että aetoo savonkieltä ei matkimalla kukkaa opi, vaekka miten yrittäs. Johan se sano "Neil Hardwick" :" savonkiel kuulostaa ihan ranskalta", se ku soljuu ja muljuaa iha samallalaella. Ja eipä, tarvii tuppisuuna olla ku kaks savolaesta tappoo toesesa. Huomenna se suattaa paestoo päevä tae suattaahaa tuo sattoo ropsauttooki..
Lue kommentti

Muoviton maaliskuu -kampanja kehottaa vähentämään muovin käyttöä. Idean äiti Heidi Hautala kantaa itsekin kortensa kekoon arkisilla teoillaan.

”Ulkoilin tänä talvena Kaivopuiston rannassa Helsingissä ja huomasin, kun koiranulkoiluttajat noukkivat ahdistuneina muoviroskia rannalta. Aloin miettiä, mitä kaikkea muovijätteiden vähentämiseksi voitaisiin tehdä”, Hautala kertoo.

Muovikeskustelua jo pidempään sosiaalisessa mediassa seurannut Heidi heitti Twitteriin idean muovittomasta maaliskuusta.

”Se tuntui lähtevän heti lentoon. Keräsimme ryhmän, jonka kanssa pistimme pystyyn #MuovitonMaaliskuu -tapahtuman Facebookiin.”

Kertakäyttö on suurin ongelma

Hautala tietää, että ympäristöteot ovat usein käytännössä haastavia. Ongelma on monesti se, ettei vaihtoehtoja ole.

”Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, eikä aina tarvitsekaan: suurin ongelma on sen kertakäyttö liian usein ja turhaan.”

Tarkista, ettei hammastahna sisällä mikromuovia.

Vaikka esimerkiksi hammastahnatuubia ei löydy muovittomana, Hautala vinkkaa varmistamaan ainakin sen, ettei itse tahna sisällä mikromuovia.

”Kuluttaja on aikamoisessa viidakossa, kun yrittää välttää muovia ja samalla arvioida, milloin on ekologisempaa valita jokin muu pakkausmateriaali. Siksi tämän ei pitäisi olla vain kuluttajien käsissä. Tärkeää on, että muovin kierrätys tehostuu. Mutta se ei tarkoita, että voimme jatkaa yltiöpäistä muovin kulutusta.”

Hautala on iloinen siitä, kuinka Muoviton maaliskuu -kampanja on saanut ihmiset jakamaan vinkkejä ja kokemuksia. Entä miten hän itse pyrkii vähentämään muovin käyttöä arjessaan?

Heidin 5 konstia muovin välttämiseen

 1. Paperipusseja ja -kasseja on helppo käyttää monta kertaa uudelleen. Käytän niitä sekä paistamani leivän säilytykseen että pientalouden kompostipusseina.
 2. Käytän kaupassa omaa pussia myös hedelmille ja vihanneksille. Ohuen kankaisen pussin voi joko ostaa tai ommella itse, vaikkapa vanhoista valoverhoista. Oma kestokassi kannattaa ottaa mukaan myös matkoille.
 3. Suosin paikallisia tuotteita. Läheltä tulevia tuotteita ei yleensä tarvitse pakata niin paljon. Jos vain mahdollista, kannattaa ostaa elintarvikkeita suoraan tiskiltä.
 4. Pidän mukana omaa kestävää pulloa, jota täytän aina uudelleen, sekä kuumalle että kylmälle juomalle. Samalla säästyy turhilta muovipulloilta ja take away -kupeilta. Kiireiselle suosittelen myös oman haarukan mukana kantamista, mikä helpottaa nopeasti ostettujen eväiden syömistä.
 5. Annan usein palautetta kaupoille ja tuottajille. Niin rohkaisevaa kuin rakentavaa.

Varo myös piilomuovia!

On myös asioita, joissa emme ehkä edes hoksaa käyttävämme muovia.

”Teen ystävänä on pistänyt silmään, että yksittäispakatuissa teepusseissa on usein muovia tai ne on ainakin pakattu muoviin.”

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.