Vanhemmat, joilla on kaksi tytärtä, ovat onnellisempia kuin muut parit, väittää brittitutkimus. Katso, miten lapsimäärä ja ikä vaikuttavat vanhempien onnellisuuteen.

Jos haluat maksimoida perheonnesi, synnytä kaksi tyttöä. Brittitutkimuksen mukaan vanhemmat, joilla on kaksi tytärtä, ovat onnellisempia kuin muut parit.

Salaisuus on kuulemma siinä, että tytöt leikkivät mielellään keskenään, auttavat kotitöissä ja käyvät toistensa tukkaan kiinni keskimääräistä harvemmin.

Toiseksi onnellisimpia ovat vanhemmat, joiden perheessä on yksi poika ja yksi tyttö.

Onnettomimmiksi julstautuivat parit, joilla oli neljä tyttöä.

Onnellisia ovat myös he, jotka synnyttävät mahdollisimman vanhoina. Vanhat vanhemmat nimittäin nauttivat lapsistaan enemmän kuin nuoret, vakuutetaan Mikko Myrskylän ja Rachel Margolisin väestötieteellisessä tutkimuksessa.

Yli 40-vuotiaat vanhemmat ovat tutkitusti selvästi onnellisempia kuin ikätoverinsa, joilla ei ole lapsia. Alle 30-vuotiaat vanhemmat sen sijaan ovat onnettomampia kuin lapsettomat ikätoverinsa.

Kun lapsia tulee lisää, nuoret äidit ja isät taantuvat entistä onnettomammiksi, kun taas yli nelikymppisten onni sen kuin kasvaa lapsi lapselta.

Lisää tietoa: Psychologie, bounty.com

Prinssi Harry ja Meghan Markle matkalla alttarille. Ylen tv-lähetys häistä alkaa lauantaina kello 13.50.
Prinssi Harry ja Meghan Markle matkalla alttarille. Ylen tv-lähetys häistä alkaa lauantaina kello 13.50.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen kuninkaallisissa häissä on paljon jännitysmomentteja ja bongattavaa, kunhan osaa katsoa tarkasti.

Ensimmäisenä katseet kiinnittyvät morsiamen hääpukuun ja siihen, pysyvätkö pienet morsiuslapset aisoissa. Mutta Englannin prinssi Harryn ja Meghan Marklen häissä on sitä enemmän muitakin kiinnostavia asioita, mitä tarkemmin osaa katsoa.

Osa kuninkaallisiin häihin liittyvistä yksityiskohdista pidetään salassa loppuun asti, eikä myöskään Yleisradion häälähetyksen tv-kommentaattori, kuninkaallisiin perehtynyt kirjailija Kaisa Haatanen tiedä etukäteen lainkaan kaikkea. Mutta hän kertoo, mihin asioihin kotikatsomoissa kannattaa kiinnittää huomiota. Jännittäviä häitä!

Monta viittausta Dianaan, mutta missä?

Prinssi Harryn häissä on takuuvarmasti viittauksia hänen äitiinsä, prinsessa Dianaan. Dianan muisto elää jo Meghan Marklen kihlasormuksessa. Harryn suunnittelemassa sormuksessa on pääkiven molemmin puoli prinsessa Dianalle kuuluneet timantit, ja hääpari on sanonut heille olevan tärkeää, että Diana on mukana heidän tarinassaan.

”Dianan valtavassa hääkimpussa oli keskellä gardeniakimppu, lisäksi ruusuja ja valuvia orkideoita. Prinssi Harryn häiden kukkavalinnat saattavat olla yksi asia, joissa viitataan Dianaan”, Kaisa Haatanen sanoo.

Hääpuheissa Diana mainitaan ihan varmasti, suoraan tai epäsuoremmin.

Hääpuheissa Diana mainitaan ihan varmasti, suoraan tai epäsuoremmin.

”Puheiden sisältö kiinnostaa kovasti. Häissä puhuvat ainakin lady Jane Fellowes eli Dianan isosisko sekä piispa Michael Curry, Yhdysvaltain episkopaalisen kirkon ensimmäinen tummaihoinen päämies. Tavallisesti kuultua morsiamen isän puhetta ei nyt kuulla, ja on kiinnostavaa, onko morsiamen puolelta joku muu puhumassa ja kuka kuningasperheestä puhuu.”

 

Prinssi Harry suunnitteli itse morsiamensa kihlasormuksen ja halusi siihen kaksi äidilleen Dianalle kuulunutta timanttia.
Prinssi Harry suunnitteli itse morsiamensa kihlasormuksen ja halusi siihen kaksi äidilleen Dianalle kuulunutta timanttia.

Perinteitä uusiksi ja pidempi pusu jo portailla, ehkä

Siihen, että brittihovin häissä morsiamena on 36-vuotias aiemmin naimisissa ollut ja eronnut amerikkalainen, tummaihoinen näyttelijä, kiteytyy jo valtavasti perinteiden rikkomista. Hyvä niin! Lisää muutoksia lienee tulossa hääpäivänä.

Prinsessa Diana oli ensimmäinen Englannin hovin morsian, joka ei tahtonut sanoa tottelevansa aviomiestään, vaikka kuninkaallisessa vihkikaavassa  niin luki. Viisi vuotta myöhemmin prinssi Andrew´n kanssa naimisiin mennyt räväkkä Sarah Ferguson sen sijaan pysyi perinteisessä kaavassa ja lupasi alistua miehensä tahtoon.

”Prinssi Williamin ja Catherinen häissä Catherine teki saman valinnan kuin Diana, eli hän ei luvannut totella miestään ja alistua tämän tahtoon. Meghanin alistumisaikeista en tiedä, mutta arvailla voi, että hän jatkaa tuossakin asiassa omana itsenään eli oikeasti modernina aikuisena naisena”, Kaisa Haatanen sanoo.

Meghan Marklen saattaa alttarille poikkeuksellisesti sulhasen isä. ”Ajatus  varmaankin on, että valinta on kunnianosoitus morsianta kohtaan.”

Vielä häitä edeltävänä aamuna ei tiedetty sitäkään, kuka saattaa Meghanin kirkon käytävää alttarille tai saattaako kukaan. Morsiamen isän terveys estää häneltä häihin osallistumisen, ja yksi arvaus oli, että isän sijasta Meghanin saattaisi hänen äitinsä.

”Perjantaina päivällä hovi vahvisti tiedon, että Meghanin saattajana on prinssi Charles. Minut se yllätti, ajattelin, että todennäköisempi saattaja olisi ollut morsiamen äiti, vaikka sekin olisi ollut poikkeuksellista. Ajatus varmaankin on, että valinta on kunnianosoitus morsianta kohtaan.”

Yksi kuninkaallisten häiden odotetuimmista ja kuvatuimmista hetkistä on tietysti The Kiss. Prinssi Charlesin ja Dianan sekä prinssi Williamin ja Catherinen häissä ensimmäinen suukko avioparina vaihdettiin vasta palatsin parvekkeella. Toisaalta vaikkapa Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vaihtoivat suukon kirkon portailla.

”Jos pitäisi arvata, kallistuisin veikkaamaan pusupaikaksi kappelin portaita.”

”Nyt on arvuuteltu sitäkin, saattaisivatko Harry ja Meghan vaihtaa suudelman jo alttarilla. Tätä hääkatsomoissa voidaan arvailla – jos itse pitäisi arvata, kallistuisin veikkaamaan pusupaikaksi kappelin portaita.”

Jos kotikatsomoissa ollaan sekuntikello kädessä, voi selvitä myös se, rikkovatko Harry ja Meghan muitakin perinteitä hääsuudelmassaan. Koska kuninkaallisissa häissä tarkkaillaan kaikkea, on tietysti mitattu myös suukon kestoa.

Charlesin ja Dianan parvekepusu kesti vain 0,4 sekuntia, eivätkä William ja Catherine paljon paremmaksi pistäneet 0,6 sekunnin hääsuukolla. Ruotsin Victorian ja Danielin hääsuukko kesti sentään 1,5 sekuntia, ja Hollannin nykyisen kuninkaan Willem-Alexanderin ja Máximan hääsuudelma kesti ennätykselliset yli viisi sekuntia.

Pysy aina pikkuveljenä eli näkyykö Williamin tuki

Prinssi William on pikkuveljensä vierellä alttarilla, koska hän on häissä bestmanina. Williamin ja Harryn välit ovat julkisuudessakin olleet mutkattomat ja vitsailevat. Näkyyköhän se jotenkin häissä?

”Kun William ja Harry ovat yhdessä ja juttelevat, heistä tulee ensimmäisinä mieleen veljekset, vasta sitten kuninkaalliset.”

”Kun William ja Harry ovat yhdessä ja juttelevat, heistä tulee ensimmäisinä mieleen veljekset, vasta sitten kuninkaalliset. Toistensa seurassa he molemmat ovat vähän erilaisia kuin muulloin. William on hiukan leikkisämpi, Harry hiukan pehmeämpi”, Kaisa Haatanen miettii.

”Harry selvästi nauttii, kun saa vähän tökkiä hillittyä isoveljeään. On kiinnostava nähdä, miten William nyt tukee veljeään tai onko hänellä jotakin keksittynä sulhasen varalle. William on välillä ollut huolissaan Harrysta, ja Harry on kertonut, että juuri isoveli patisti häntä hakemaan ammattiapua. Pikkuveljen hääpäivä voi liikuttaa julkisuudessa hillittynä esiintyvää Williamiakin.”

Perhe on paras vai pahin – toivottavasti hääpäivänä suurin on rakkaus

Perhe on toisinaan pahin myös, etenkin kuninkaallisissa piireissä. Dianan ja Charlesin vaikea suhde ja avioero on heijastunut myös sukujen väleihin, ja kuninkaallisen perheen välit Dianan sukuun ovat olleet välillä kauniisti sanoen etäiset.

Prinsessa Dianalle läheinen pikkuveli, jaarli Charles Spencer sanoi Dianan hautajaisissa pitämässään puheessa Dianassa olleen luonnollista jaloutta. ”Viimeisenä vuotenaan hän osoitti, ettei hän tarvinnut kuninkaallista arvonimeä luodakseen ympärilleen sitä erikoislaatuista taikuuttaan”, jaarli sanoi hautajaisissa. Lauseella hän viittasi siihen, että Diana joutui luopumaan eron jälkeen Hänen kuninkaallinen korkeutensa -arvonimestään.

Sulhasen sukulaisten käytöksen vuoksi hääpäivänä tuskin tarvitsee jännittää yhtään.

Kuninkaallinen perhe ei tuosta pitänyt. Jaarli Spencer ei ole ollut mukana prinssi Williamin lasten ristiäisissä, ja tämän on arveltu liittyvän huonoihin väleihin. Toisaalta Williamin ja Harryn on sanottu olevan enonsa ja äidin puoleisten tätiensä kanssa hyvissä väleissä.

Joka tapauksessa sulhasen sukulaisten käytöksen vuosi hääpäivänä tuskin tarvitsee jännittää yhtään, mitä nyt korkeintaan morsiuslapsina olevien prinssi Georgen, 4, ja prinsessa Charlotten, 3, jaksamista.

”Sekä Harryn isän että äidin puoleinen suku on luultavasti vilpittömän onnellinen Harryn puolesta ja tahtoo hänen tärkeän päivänsä onnistuvan. Kuninkaallinen perhe ja Spencerit osaavat käyttäytyä ja näyttää yhteistä rintamaa”, Kaisa Haatanen sanoo.

”Samaa ei välttämättä voi sanoa morsiamen suvusta ja muusta morsiamen tuntevasta jengistä, joka näkee tilaisuuden tienata ja paistatella hetken julkisuudessa. Morsiameen äitiin minulla on luotto, mutta sisaruspuoliin ei niinkään.”

”Morsiamen häitä edeltävää viikkoa ei sikäli käy kateeksi, että osassa brittilehdistöä on riemu revennyt hänen sukulaisistaan.”

Morsiamen sisaruspuolia ei ole kutsuttu häihin, mutta sisarpuoli Samantha Markle on silti tullut Lontooseen ja on esiintynyt jo parissa tak show -ohjelmassa. Velipuoli ei ole kaupungissa, mutta hänen ex-vaimonsa ja aikuinen poikansa ovat lentäneet paikalle.

”Morsiamen häitä edeltävää viikkoa ei sikäli käy kateeksi, että osassa brittilehdistöä on riemu revennyt. Aikoinaan osa lehdistöstä ivasi herttuatar  Catherinen keskiluokkaista taustaa, mutta nyt he lyttäävät hyvin luokkatietoisesti morsiamen sukulaisia, joita pitävät jenkkijuntteina.”

Kaiken jälkeen huokaistaan: ”Tätä parempaa paikkaa ei ole.”
Kaiken jälkeen huokaistaan: ”Tätä parempaa paikkaa ei ole.”

Miten ne noin lähellä rantaa ajavat! Ovi kiinni, tulee hyttysiä! Nätillä ilmalla sisällä istuvat! Kuulostaako teidänkin mökillänne tältä?

Tuhansien järvien maassa on tuhansia kesämökkejä, joilla puheenaiheet pysyvät samoina kesästä toiseen. Näistä aiheista ja näillä lauseilla mökeillämme tänäkin kesänä puhutaan. Tuntuuko tutulta?

Jännittävä järvielämä:

Ei olekaan tänään mennyt veneitä.

Kenen moottori?

Mitä ne noin lähellä ajavat.

Ei ne tajua, että tyynellä kuuluu rantaan asti.

Kyllä on pläkätyyni.

Saunominen:

Onko sauna vapaa?

Kauanko vielä aiotte olla saunassa?

Saunokaa rauhassa.

Onpa ne pitkään saunassa.

Lisäsittekö puita?

Jäikö lämmintä vettä?

Otiksää pyyhkeet?

Uiminen:

Ei täällä uimapukua ole ennenkään tarvinnut.

Kesä on eikä mene uimaan. Savon seudulla tiuhaan käytössä näennäisen kaunis versio samasta: Kyl o sokerpalane.

 

”Koskahan tämäkin terassi valtataan.”
”Koskahan tämäkin terassi valtataan.”

Luonnon ihmeet:

Tuleeko mustikkaa?

Veikö halla mustikat?

Mihin tulee mustikkaa?

Tuleeko sieniä?

Mikähän lintu se on?

Punarinta menee pönttöön, tai västäräkkikö se on.

Onko käki kukkunut?

Kuuletko vielä heinäsirkat?

Ulos patistaminen:

Nätillä ilmalla sisällä istuvat.

Tulkaa ulos niin kauan kun paistaa aurinko.

Mökkityöt:

Kyllä tämä laituri vielä tämän kesän kestää.

Anna kun minä näytän, miten vesipumppu toimii.

Ei tuu mittään.

Mitä minä sanoin.

Tuo haapa pitäisi kaataa.

Koskahan tuokin penkki valtataan. Vaihtoehtoisesti: Koskahan tämäkin terassi valtataan. (Sanoista voisi luulla lauseen olevan kysymys. Ei ole. Lause sanotaan toteavasti ja se sisältää samalla viestin, että pitäisi mutta enpä taida jaksaa.)

Ei halkoja ennen ole valmiina ostettu.

Kuka pesi ikkunat viime vuonna?

Minä vuonna ikkunat on viimeksi pesty?

”Ei meillä halkoja ennenkään ole valmiina ostettu.”
”Ei meillä halkoja ennenkään ole valmiina ostettu.”

Ruuanlaitto:

Kuka pesee perunat?

Odota hiillosta.

Aika tummaksi meni.

Hyvää on.

Oven sulkeminen:

Ovi kiinni! Hyttyset tulee sisään.

Ovi kiinni, lämpö karkaa.

Ja silti:

On Suomi kyllä kesällä hieno.

Tätä parempaa paikkaa ei ole.