Anna Hallava suosittelee Wattpadia kaikille kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Parempi julkaista siellä kuin jättää teksti pöytälaatikkoon, hän tuumii.

Kieltenopettaja Anna Hallava, 42, on löytänyt mainion, ilmaisen tavan saada fiktiivisiä tekstejään suurten joukkojen luettavaksi. Hän kirjoittaa netissä olevalle, kaikille kirjoittajille avoimelle Wattpad-alustalle englanniksi kirjoittajanimellä Sabinsky.

"Ensimmäiset luvut teksteistäni julkaisin kokeilumielellä. Pian huomasin, miten hauskaa se on."

Wattpad on englanninkielissä maissa suosittu erityisesti nuorten keskuudessa. Sen perusajatus on, että kuka vain voi laittaa tuotoksiaan nettiin muiden luettavaksi – samaan tapaan kuin YouTubeen voi kuka tahansa ladata tekemiään videoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suosituimmat tarinat ovat usein fantasiaa tai romantiikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähti syttyi Wattpadissa

Wattpad avaa tuntemattomille kirjoittajille mahdollisuuksia löytää yleisöjä, nousta jopa kirjalliseksi tähdeksi.

Esimerkiksi skotlantilainen Estelle Maskame oli vasta 13-vuotias, kun hän latasi netistä löytyvälle Wattpad-alustalle ensimmäiset luvut Dimily-trilogiastaan. (Lyhenne tulee sanoista Did I Mention I Love You).

Kolmiosainen teossarja valmistui, kun Estelle oli 16-vuotias. Pian hänestä kiinnostui myös perinteinen kustannusmaailma. Joulukuussa 2014 Estelle allekirjoitti sopimuksen brittiläisen Black & White -kustantamon kanssa, ja trilogia ilmestyi perinteisten kirjojen muodossa seuraavan vuoden aikana. Niistä tuli nopeasti iBooksin myydyimpiä kirjoja.

Sittemmin trilogia on käännetty useille eri kielille, muun muassa suomeksi, ja kirjojen oikeudet on myyty eri puolille maailmaa.

Lukukertoja ja suosituksia

Anna Hallavan fiktiivisiä tekstejä on Wattpadissa luettu tuhansia kertoja ja ne ovat saaneet satoja suosituksia englanninkielisiltä lukijoilta. Ei hullummin ihmiseltä, jonka äidinkieli on suomi. Äidinkielellään Hallava on julkaissut nuortenkirjat Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli (WSOY). 

"Uusia tekstejä tuskin olisin tällaista tarkoitusta varten lähtenyt kirjoittamaan, mutta olemassaoleville töille Wattpad oli hyvä paikka saada lukijoita ja palautetta", hän sanoo.

Nettiin kirjoittamisen kokemusta Hallava kuvailee kiinnostavaksi. Palaute lukijoilta on Wattpadissa suoraa ja välitöntä, klikkauksia tarinoille kertyy yllättävänkin nopeasti. Pääosassa on lukemisen ja kirjoittamisen ilo.

Alustan käyttö on yksinkertaista ja kirjautuminen ilmaista. Sen jälkeen tekstejä voi kirjoittaa, lukea ja suositella vapaasti.
 

Anna Hallava vinkkaa: 3 helmeä Wattpadissa

Tässä Annan vinkkejä Wattpadin suomenkielisiin, aikuisten naisten kirjoittamiin tarinoihin:

1. Aeventyr

Ehdoton suosikkini: kauniin lyyrisesti kirjoitettu fantasiatarina ihmistytöstä, joka joutuu maagin morsiameksi. Tarina vetää hyvin ja koukuttaa heti. Hahmot ja mytologia ovat kiehtovia. Iso plussa suomenkielisten nimien käytöstä - ne luovat tarinaan aivan omanlaisensa taian.

2. Jäljelle Jääneet

Mielenkiintoinen dystopiatarina Suomesta, jossa tauti on tuhonnut yhteiskunnan. Preesensin käyttö tuo tekstiin hyvän jännitteen.
Romantiikkaa voisi kuitenkin alussa annostella niukemmin, sillä tuhon jälkeisessä yhteiskunnassa olisi paljon potentiaalia myös muuhun.

3. Cupido

Hauskaa ja viihdyttävää chick-litiä naisesta, joka seikkailee deittailukonsulttina. Genre on kirjoittajalla hyvin hallussa.
Suomalaista chick-litiä ei ole koskaan liikaa, joten tarinan olisi voinut hyvin sijoittaa Suomeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla