Anna Hallava suosittelee Wattpadia kaikille kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Parempi julkaista siellä kuin jättää teksti pöytälaatikkoon, hän tuumii.

Kieltenopettaja Anna Hallava, 42, on löytänyt mainion, ilmaisen tavan saada fiktiivisiä tekstejään suurten joukkojen luettavaksi. Hän kirjoittaa netissä olevalle, kaikille kirjoittajille avoimelle Wattpad-alustalle englanniksi kirjoittajanimellä Sabinsky.

"Ensimmäiset luvut teksteistäni julkaisin kokeilumielellä. Pian huomasin, miten hauskaa se on."

Wattpad on englanninkielissä maissa suosittu erityisesti nuorten keskuudessa. Sen perusajatus on, että kuka vain voi laittaa tuotoksiaan nettiin muiden luettavaksi – samaan tapaan kuin YouTubeen voi kuka tahansa ladata tekemiään videoita.

Suosituimmat tarinat ovat usein fantasiaa tai romantiikkaa.

Tähti syttyi Wattpadissa

Wattpad avaa tuntemattomille kirjoittajille mahdollisuuksia löytää yleisöjä, nousta jopa kirjalliseksi tähdeksi.

Esimerkiksi skotlantilainen Estelle Maskame oli vasta 13-vuotias, kun hän latasi netistä löytyvälle Wattpad-alustalle ensimmäiset luvut Dimily-trilogiastaan. (Lyhenne tulee sanoista Did I Mention I Love You).

Kolmiosainen teossarja valmistui, kun Estelle oli 16-vuotias. Pian hänestä kiinnostui myös perinteinen kustannusmaailma. Joulukuussa 2014 Estelle allekirjoitti sopimuksen brittiläisen Black & White -kustantamon kanssa, ja trilogia ilmestyi perinteisten kirjojen muodossa seuraavan vuoden aikana. Niistä tuli nopeasti iBooksin myydyimpiä kirjoja.

Sittemmin trilogia on käännetty useille eri kielille, muun muassa suomeksi, ja kirjojen oikeudet on myyty eri puolille maailmaa.

Lukukertoja ja suosituksia

Anna Hallavan fiktiivisiä tekstejä on Wattpadissa luettu tuhansia kertoja ja ne ovat saaneet satoja suosituksia englanninkielisiltä lukijoilta. Ei hullummin ihmiseltä, jonka äidinkieli on suomi. Äidinkielellään Hallava on julkaissut nuortenkirjat Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli (WSOY). 

"Uusia tekstejä tuskin olisin tällaista tarkoitusta varten lähtenyt kirjoittamaan, mutta olemassaoleville töille Wattpad oli hyvä paikka saada lukijoita ja palautetta", hän sanoo.

Nettiin kirjoittamisen kokemusta Hallava kuvailee kiinnostavaksi. Palaute lukijoilta on Wattpadissa suoraa ja välitöntä, klikkauksia tarinoille kertyy yllättävänkin nopeasti. Pääosassa on lukemisen ja kirjoittamisen ilo.

Alustan käyttö on yksinkertaista ja kirjautuminen ilmaista. Sen jälkeen tekstejä voi kirjoittaa, lukea ja suositella vapaasti.
 

Anna Hallava vinkkaa: 3 helmeä Wattpadissa

Tässä Annan vinkkejä Wattpadin suomenkielisiin, aikuisten naisten kirjoittamiin tarinoihin:

1. Aeventyr

Ehdoton suosikkini: kauniin lyyrisesti kirjoitettu fantasiatarina ihmistytöstä, joka joutuu maagin morsiameksi. Tarina vetää hyvin ja koukuttaa heti. Hahmot ja mytologia ovat kiehtovia. Iso plussa suomenkielisten nimien käytöstä - ne luovat tarinaan aivan omanlaisensa taian.

2. Jäljelle Jääneet

Mielenkiintoinen dystopiatarina Suomesta, jossa tauti on tuhonnut yhteiskunnan. Preesensin käyttö tuo tekstiin hyvän jännitteen.
Romantiikkaa voisi kuitenkin alussa annostella niukemmin, sillä tuhon jälkeisessä yhteiskunnassa olisi paljon potentiaalia myös muuhun.

3. Cupido

Hauskaa ja viihdyttävää chick-litiä naisesta, joka seikkailee deittailukonsulttina. Genre on kirjoittajalla hyvin hallussa.
Suomalaista chick-litiä ei ole koskaan liikaa, joten tarinan olisi voinut hyvin sijoittaa Suomeen.

Uraohjus, termidroppailija, vanhempaintoimikunta-aktiivi... Tunnistatko näistä vanhempainiltatyypeistä naapurin? Tai itsesi?

 1. Se, jonka mielestä peruskoulujärjestelmän ensimmäinen virhe oli sen perustaminen vuonna 1972. ”No, te opettajat teette varmaan voitavanne tämän järjettömän uuden opetussuunnitelman rajoissa.”
 2. Ihmelapsen vanhempi. ”Miten luokassa on huomioitu ne oppilaat, jotka eivät saa tavallisista tehtävistä tarpeeksi haastetta? Olisiko mahdollista järjestää matematiikasta jonkinlaista mestarikurssia?”
 3. Ei-ihmelapsen vanhempi. ”Miten luokassa on huomioitu se, että jokaisella lapsella on oma yksilöllinen tapansa oppia?”
 4. Meidän Liisamaijan vanhempi. ”Meidän Liisamaija on kyllä saanut paljon apua keskittymisvaikeuksiinsa, kun… Meidän Liisamaija unohti tuossa yks päivä laittaa puhtaat alushousut liikkatunnin jälkeen, niin voiskohan opettaja jatkossa… Meidän Liisamaija…”
 5. Huolestunut vanhempi. ”Oletetaanko tosiaan, että kaikki ekaluokkalaiset osaavat ihan itse mennä pihan yli iltapäiväkerhoon?”
 6. Opettajan äitiyslomasijainen. ”Syksy on lähtenyt oikein mukavasti käyntiin, ollaan kaikki tutustuttu toisiimme pikku hiljaa ja luokassa tuntuu olevan tosi hyvä henki. Vähän työrauhasta ollaan keskusteltu, kun luokassa on paljon aktiivisia ja sanavalmiita tyyppejä.”
 7. Rehtori. ”Vastaus tuohonkin kysymykseen löytyy helposti täältä lukuvuosioppaasta. Olettehan kaikki saaneet sellaisen?”
 8. Termidroppailija. ”Saako hei kysyä, miten teillä täällä on lähtenyt toi ryhmäytyminen käyntiin? Millaiset vuorovaikutustaidot lapsilla on?”
 9. Konkari. ”No moi Maikki, hauska nähdä taas! Hei Sirpa, mitä teidän Vilholle kuuluu? Joo, Aaro on nyt jo tuolla yläkoulun puolella, mutta… Ai hauskaa, täällä on vieläkin tuo sama luokkanalle kuin silloin, kun meidän Lea oli täällä ekalla viis vuotta sitten! Onkohan ne vieläkään saaneet vessaa remontoitua?” 
 10. Hygieenikko. ”Voitaisko sopia porukalla, että muistutetaan lapsia, ettei pipoja vaihdella, kun täitkin ovat taas liikkeellä. Ja hei nimikoikaa ne pipot, just katsoin, että tuossa naulakossa on neljä mustaa pipoa ihan vierekkäin! Pestäänkö täällä muuten aina kädet ennen ruokailua?”
 11. Aktiivi. ”Me täällä vanhempaintoimikunnassa otetaan ihan tosi tosi mielellämme kaikki mahdollinen apu vastaan! Ihan pienikin riittää, esimerkiksi pikkujouludiskoon voi tulla vaikka vaan tunniksi valvomaan. Saa myös laittaa luokan tilille rahaa!”
 12. Ei-aktiivi. (Ne kaikki muut, jotka muistavat äkkiä, että se anopin toissapäiväinen WhatsApp-viesti kaipaa vastausta juuri tällä sekunnilla.)
 13. Uraohjus. ”Harmittaa tosi paljon, kun jää taas se pikkujouludisko väliin, mut oon just silloin koneessa tulossa duunireissulta Shanghaista ja heti seuraavana päivänä mulla pitää olla osavuosikatsaus about valmiina.” *näpyttelee samalla läppäriään*
 14. Marttyyri. ”No kai mä nyt sit voin, jos ei kukaan muu.”
 15. Se ihana. ”No niin, eiköhän tää ollut tässä, ei kai kellään ole enää kysymyksiä?”

Jos olet odottanut australialaisen Kotiin takaisin -sarjan paluuta televisioon, tänään on onnenpäiväsi. Jos taas et ole vielä sarjaa huomannut, nyt pääset alusta asti mukaan.

Elizabeth Bligh, Sarah Adams, Jack Duncan… Pelkät nimetkin lämmittävät Kotiin takaisin -sarjan rakastajia! 1950-luvulle sijoittuva draamasarja on saanut valtavan suosion maailmalla ja myös meillä.

Uusia jatkoja odotellessa voi nyt palata lämmittämään muistoja vanhojen äärellä. Sarjan kaikki neljä ensimmäistä tuotantokautta, jotka on jo nähty kertaaseen Suomessa, ovat tänä aamuna ilmestyneet Yle Areenaan.

Lisäksi Yle TV1:ssä alkaa tänään kello 12.30 uusintana kolmas tuotantokausi maanantaista perjantaihin, jonka jälkeen sen perään nähdään myös neljäs tuotantokausi arkisin kello 12.30.

Ja nyt ihana tieto sarjan ystäville: aivan uusia jaksoja eli viides tuotantokausi alkaa TV1:llä suoraan neljännen kauden uusinnan jälkeen! Tärkeä päivämäärä on 5. tammikuuta 2018.

Jos et vielä ole ehtinyt kyytiin, KK suosittelee hyppäämään upeiden miljöiden, jännittävien käänteiden ja hyvien roolihahmojen seuraan. Erinomaista viihdettä marras-joulukuun hämäriin päiviin tai pimeisiin iltoihin!