Anna Hallava suosittelee Wattpadia kaikille kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Parempi julkaista siellä kuin jättää teksti pöytälaatikkoon, hän tuumii.

Kieltenopettaja Anna Hallava, 42, on löytänyt mainion, ilmaisen tavan saada fiktiivisiä tekstejään suurten joukkojen luettavaksi. Hän kirjoittaa netissä olevalle, kaikille kirjoittajille avoimelle Wattpad-alustalle englanniksi kirjoittajanimellä Sabinsky.

"Ensimmäiset luvut teksteistäni julkaisin kokeilumielellä. Pian huomasin, miten hauskaa se on."

Wattpad on englanninkielissä maissa suosittu erityisesti nuorten keskuudessa. Sen perusajatus on, että kuka vain voi laittaa tuotoksiaan nettiin muiden luettavaksi – samaan tapaan kuin YouTubeen voi kuka tahansa ladata tekemiään videoita.

Suosituimmat tarinat ovat usein fantasiaa tai romantiikkaa.

Tähti syttyi Wattpadissa

Wattpad avaa tuntemattomille kirjoittajille mahdollisuuksia löytää yleisöjä, nousta jopa kirjalliseksi tähdeksi.

Esimerkiksi skotlantilainen Estelle Maskame oli vasta 13-vuotias, kun hän latasi netistä löytyvälle Wattpad-alustalle ensimmäiset luvut Dimily-trilogiastaan. (Lyhenne tulee sanoista Did I Mention I Love You).

Kolmiosainen teossarja valmistui, kun Estelle oli 16-vuotias. Pian hänestä kiinnostui myös perinteinen kustannusmaailma. Joulukuussa 2014 Estelle allekirjoitti sopimuksen brittiläisen Black & White -kustantamon kanssa, ja trilogia ilmestyi perinteisten kirjojen muodossa seuraavan vuoden aikana. Niistä tuli nopeasti iBooksin myydyimpiä kirjoja.

Sittemmin trilogia on käännetty useille eri kielille, muun muassa suomeksi, ja kirjojen oikeudet on myyty eri puolille maailmaa.

Lukukertoja ja suosituksia

Anna Hallavan fiktiivisiä tekstejä on Wattpadissa luettu tuhansia kertoja ja ne ovat saaneet satoja suosituksia englanninkielisiltä lukijoilta. Ei hullummin ihmiseltä, jonka äidinkieli on suomi. Äidinkielellään Hallava on julkaissut nuortenkirjat Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli (WSOY). 

"Uusia tekstejä tuskin olisin tällaista tarkoitusta varten lähtenyt kirjoittamaan, mutta olemassaoleville töille Wattpad oli hyvä paikka saada lukijoita ja palautetta", hän sanoo.

Nettiin kirjoittamisen kokemusta Hallava kuvailee kiinnostavaksi. Palaute lukijoilta on Wattpadissa suoraa ja välitöntä, klikkauksia tarinoille kertyy yllättävänkin nopeasti. Pääosassa on lukemisen ja kirjoittamisen ilo.

Alustan käyttö on yksinkertaista ja kirjautuminen ilmaista. Sen jälkeen tekstejä voi kirjoittaa, lukea ja suositella vapaasti.
 

Anna Hallava vinkkaa: 3 helmeä Wattpadissa

Tässä Annan vinkkejä Wattpadin suomenkielisiin, aikuisten naisten kirjoittamiin tarinoihin:

1. Aeventyr

Ehdoton suosikkini: kauniin lyyrisesti kirjoitettu fantasiatarina ihmistytöstä, joka joutuu maagin morsiameksi. Tarina vetää hyvin ja koukuttaa heti. Hahmot ja mytologia ovat kiehtovia. Iso plussa suomenkielisten nimien käytöstä - ne luovat tarinaan aivan omanlaisensa taian.

2. Jäljelle Jääneet

Mielenkiintoinen dystopiatarina Suomesta, jossa tauti on tuhonnut yhteiskunnan. Preesensin käyttö tuo tekstiin hyvän jännitteen.
Romantiikkaa voisi kuitenkin alussa annostella niukemmin, sillä tuhon jälkeisessä yhteiskunnassa olisi paljon potentiaalia myös muuhun.

3. Cupido

Hauskaa ja viihdyttävää chick-litiä naisesta, joka seikkailee deittailukonsulttina. Genre on kirjoittajalla hyvin hallussa.
Suomalaista chick-litiä ei ole koskaan liikaa, joten tarinan olisi voinut hyvin sijoittaa Suomeen.

Tajuton vai eloton?
Tajuton vai eloton?

Kävelisitkö kadulla makaavan ihmisen ohi? Vai pysähdytkö tarkistamaan, mikä hänellä on hätänä? Tiedätkö kolmen H:n säännön, joka voi pelastaa hengen?

Varmaan joku muu menee auttamaan! Mitä enemmän ihmisiä, sitä herkemmin näin tulee ajatelleeksi.

Ensiapukoulutuksissa tätä asennetta yritetään karsia: kaupungin ruuhkassakaan ei pidä muuttua välinpitämättömäksi, eikä kadulla makaavaa pidä koskaan ohittaa. Hän ei ehkä olekaan humalassa ja sammunut, kuten voisi tulla mieleen. Ja vaikka olisikin, hän voi silti tarvita apua.

Saatat olla se ihminen, joka sattuu paikalle juuri, kun joku tarvitsee hengenpelastajaa.

Jos osut paikalle, jossa näet elottoman näköisenä makaavan ihmisen, ajattele ”kolmen H:n” muistisääntöä ja toimi sen mukaan.

Näin Suomen Punaisen Ristin ensiapukouluttajat neuvovat noudattamaan sääntöä:

1. Herättele.

Mene maassa makaavan pään taakse, ota olkapäästä kiinni ja ravistele lempeästi. Älä ota kiinni jalasta, sillä saatat pelästyttää hänet ja sinuun voi osua potku. Pään puolelta lähestyminen on viisaampi tapa.

Seuraa tilannetta ja huolehdi, että ihminen pääsee eteenpäin.

Puhuttele potilasta: kysy, onko kaikki hyvin ja kuuleeko hän puhetta. Jos herättely auttaa, jää seuraamaan tilannetta ja huolehdi, että ihminen selviää pikkuhiljaa ylös ja eteenpäin.

Jos hän tarvitsee saattajan, kysy, kenelle voit soittaa tai soita hätänumeroon.

2. Hälytä.

Älä epäröi, vaan toimi saman tien. Nopea avun hälyttäminen on tarpeen, jos ihminen ei reagoi eikä hengitä – tajuttomalle on syytä hankkia ammattilainen avuksi ja seuraamaan tilannetta.

Soita siis numeroon 112 tai avaa ensin kännykästä 112-sovellus ja soita sen kautta, jotta sinut voidaan myös paremmin paikantaa. Hätäkeskus arvioi tilanteen, neuvoo eteenpäin ja lähettää apua.

3. Hengittääkö? Varmista.

Ensimmäinen tehtäväsi on selvittää, hengittääkö ihminen. Jos maassa makaaja ei reagoi herättelyyn, tarkista hengitys.

Tunnetko ilmavirran? Nouseeko ja laskeeko rintakehä?

Avaa hengitystiet kääntämällä päätä leuasta nostaen ja laita poskesi parin sentin päähän hänen nenästään. Kokeile, tuntuuko ilmavirta ja katso, näetkö hengityksen aiheuttamat nousut ja laskut rintakehällä. Tällä saat selville, hengittääkö hän vai ei.

Jos tunnet ilmavirran ja näet rintakehän liikkeet, kyseessä on tajuton henkilö. Hengittävä ihminen on tajuton, hengittämisen lopettanut on eloton.

Hengittävän ihmisen voit laittaa kylkiasentoon siten, että hengitystiet pysyvät auki. Tilanne voi muuttua, joten autettavan tilaa ja hengityksen sujumista on seurattava avun tuloon saakka.

Eloton ihminen puolestaan on saanut ehkä sydänpysähdyksen, aivoinfarktin tai muun kohtauksen. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä sydämen toiminta on pysähtynyt. Ambulanssiakaan ei voi odottaa, vaan paineluelvytys on aloitettava niin nopeasti kuin mahdollista.

Saatat olla juuri se, jonka on toimittava, joten elvytysohjeiden kertaaminen säännöllisesti on hyvä ottaa tavaksi.

Kuvan oikeanpuoleinen henkilö kuuluu mystinen häröilijä -ystävätyyppiin. Vasemmalla istuu pomoystävä.
Kuvan oikeanpuoleinen henkilö kuuluu mystinen häröilijä -ystävätyyppiin. Vasemmalla istuu pomoystävä.

Kuuluuko ystäväpiiriisi nämä 12 ihastuttavaa (ja joskus vähän raivostuttavaa) ystävätyyppiä? Kuka heistä olet itse?

1. Kuuntelija

Hän on se, jolle soitat, kun sinut jätetään tai petetään. Hädän hetkellä jo pelkästään hänen empaattisen ilmeensä ajatteleminen lohduttaa.

Kuuntelijaystävällä on kyky olla hiljaa. Hän osaa olla neuvomatta silloin, kun et neuvoja kaipaa. Hänelle sinun ei koskaan tarvitse selittää tunteitasi, hän tietää ne muutenkin.

Ilman omaa kuuntelijaa et elämästä selviä.

2. Organisaattori

Kun te muut vasta alatte miettiä, hän on jo järjestänyt.

Hän varaa teatteriliput ja ravintolapöydän, laatii excel-taulukon mökkireissun tarjoiluista ja esivalmistelee grillivartaat.

Sen jälkeen hän lähettää kaveriporukallenne doodlekyselyn siitä, milloin ja missä seuraavat treffit pidetään. 

Emoystävä kuljettaa käsilaukussaan buranaa, hakaneuloja ja energiapatukoita siltä varalta, että sattuisit tarvitsemaan.

3. Emo

Emoystävä on aina vähän huolissaan. Hän kuljettaa käsilaukussaan buranaa, hakaneuloja, energiapatukoita ja laastareita siltä varalta, että sattuisit tarvitsemaan.

Hän kaappaa sinut halaukseen, vaikka et jaksaisi halata, ja varmistelee jatkuvasti, painaako mieltäsi jokin salainen murhe.

4. Pomo

Pomoystävä rakastaa päättämistä. Hän ilmoittaa muille, mitä elokuvaa mennään katsomaan, syödäänkö italialaista vai kiinalaista ja istutaanko ravintolassa nurkka- vai ikkunapöytään.

Jos muut haluavat ikkunapöytään, hän menee silti yksin nurkkapöytään ja mököttää siellä hetken. Se on hänestä vaan niin paljon parempi pöytä.

Hän on mahtava vastuunkantaja, mutta joustaa hän ei osaa.

Suoraansanojaystävä uskoo, että hänellä on luontainen oikeassa olemisen lahja.

5. Suoraansanoja

Suoraansanoja on se, joka aloittaa lauseensa ”ihan näin kaverina sanon” tai ”ei millään pahalla mutta”. 

Hän uskoo vilpittömästi tietävänsä ainoan oikean vastauksen jokaiseen kysymykseen. Koska hänellä on luontainen oikeassa olemisen lahja, hän pitää velvollisuutenaan myös laukoa mielipiteitään aina ja kaikkialla.

Jonkunhan pitää uskaltaa kertoa totuus, suoraansanojaystävä ajattelee. Sitten hän vetää henkeä ja luettelee, mikä kaikki elämässäsi mättää ja miten se pitäisi muuttaa.

Jos et ole kiitollinen, hän loukkaantuu.

Jos bilettäjäystävä lähtee juhlista kesken, perusturvallisuutesi järkähtää.

6. Bilettäjä

Bilettäjäystävä saa sinut tanssimaan pöydillä, vaikka et ole yhtään sitä tyyppiä, joka tanssii pöydillä.

Hän on se, joka ei koskaan lähde juhlista kesken. Jos hän lähtee, edes kerran, perusturvallisuutesi järkähtää.

7. Filosofi

Filosofiystävä jaksaa pohtia elämääsi syvällisemmin kuin kukaan muu.

Hän analysoi persoonallisuutesi piirteitä ja kehitystä ja asettaa ne psykologisiin viitekehityksiin. Joskus se on rasittavaa, mutta useimmiten saat hänen ansiostaan hämmästyttäviä oivalluksia itsestäsi.

Hänen seuransa rauhoittaa sinua, sillä päinvastoin kuin muut ystäväsi, hän ajattelee järjellä eikä tunteella.

Kun et muista ensimmäisen maailmansodan alkamispäivää, soitat tietopankkiystävälle.

8. Tietopankki

Kun et muista ensimmäisen maailmansodan alkamispäivää tai haluat helpon ja varman bearnaisekastikeohjeen, soitat hänelle.

Jostain syystä hän tietää kaikesta kaiken. 

9. Pelle

Pelleystävä on synnynnäinen stand up -koomikko. Hän saa jopa huolestuneen emon ja tylsähkön filosofin nauraamaan pissat housuissa.

Naurat kun ajatteletkin häntä. Myös omasta mielestään hän on hyvin hauska.

Kaikki mitä draamakuningattarelle tapahtuu, on vähän suurempaa ja jännittävämpää kuin se, mikä tapahtuu muille.

10. Mystinen häröilijä

Hän katoaa kolmeksi vuodeksi Itä-Aasiaan etsimään itseään, ei pidä mitään yhteyttä ja ilmestyy yhtenä iltana ilmoittamatta ystäväporukkanne yhteiseen saunailtaan.

Eikä kukaan ihmettele. Hän nyt vain on sellainen, mystinen häröilijä. 

Kukaan ystäväpiiristänne ei ole ihan varma, onko hänellä perhettä ja mikä on hänen tämänhetkinen ammattinsa, eikä kukaan kysy. On sanaton sopimus, että häneltä ei udella.

Häröilijä ei anna itsestään mitään mutta kuuluu porukkaan silti. 

11. Draamakuningatar

Hän janoaa keskipisteeksi ja yleensä myös pääsee sinne.

Kaikki mitä hänelle tapahtuu, on vähän suurempaa, jännittävämpää ja ihmeellisempää kuin se, mitä tapahtuu muille.

Hän on loistava tarinankertoja. Tarinat tosin ovat niin pitkiä ja yksityiskohtaisia, että väsyneenä karttelet häntä.

12. Hän, jonka kanssa sinulla ei ole mitään yhteistä, mutta josta tykkäät silti

Et ole koskaan ymmärtänyt, miksi pidät hänestä, mutta pidät silti. Ihan kamalasti.

Teillä ei ole mitään yhteistä. Olette eri mieltä kaikesta. Paheksut hänen poliittisia mielipiteitään etkä tajua hänen musiikkimakuaan.

Ja silti, aina kun olet hänen lähellään, tulet hiukan onnellisemmaksi.