Hämmästyttävän moni saa villasukat aikaan parissa päivässä.
Hämmästyttävän moni saa villasukat aikaan parissa päivässä.

Kodin Kuvalehden lukijoista löytyy uskomattomia sukkataitureita. Lue suuren villasukkakyselyn tulokset ja hämmästy.

KK:n toimituksessa oli ihasteltu jo monet kerran teidän rakkaiden lukijoidemme erilaisiin kisoihin lähettämiä villasukkakuvia. Olimme alkaneet hahmottaa, että sukkien tekijöitä löytyy tosi paljon, ja vieläpä sellaisia, jotka tekevät itse villasukkia paljon.

Päätimme etsiä villasukkaihmisiä ja kysyä, millaisia sukkia ja miten paljon niitä oikein syntyy. Kyselyyn vastasi nettisivuillamme lähes 1800 ihmistä. Kiitos jokaiselle vastaajalle!

Meidät, jotka vasta haaveilemme villasukkien tekemisen taidosta, mykisti erityisesti syntyvien sukkien määrä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Satoja pareja vuodessa

Huiminta oli, kun viisi vastaajaa kertoi neulovansa vuosittain useita satoja pareja villasukkia. Kahdeksan vastaajaa tekee parisataa paria, kolmisenkymmentä innokasta yli sadat sukat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiukan yleisempi on sellainenkin huima tahti kuin 50-100 sukat vuodessa, jotka tehtailee joka kymmenes lukijoista vuosittain.

Joka neljäs loihtii vuodessa 20-50 paria ja toiset joka neljäs 10-20 paria. Korkeintaan kymmenet sukat syntyy yleensä vuoden aikana joka kolmannelta tekijältä.

Valmista parissa päivässä

Vasta-alkajan päätä kylmää kuullessa, kuinka nopeasti sukat monilta syntyvät: lähes puolet kyselyyn vastanneista saa ne aikaan parissa päivässä, neljä prosenttia jopa päivässä!

Tyypillisin villasukkien syntyvauhti on viikko, jossa puikot kilkattavat valmiit sukat joka kolmannelta.

Viisi vastaajaa myönsi, että on yrittänyt tehdä yksiä sukkia koko elämänsä.

Sukkien saloihin vihkivät äidit

Kutomisen tai neulomisen taito opitaan useimmiten kotona tai itse: kolmannekselle sukantekemisen salat on opettanut äiti ja toinen kolmannes on opetellut omin voimin niitä tekemään.

Sukupolvien ketjussakin taidot kulkevat, sillä lähes joka kymmenennelle taidon on välittänyt eteenpäin oma isoäiti. Joka viides oppi käyttämään sukkapuikkoja koulussa.

Iloksi omille

Suurin osa KK:n lukijoiden käsissä valmistuvista villasukista päätyy heidän tuntemilleen läheisille ihmisille. Joka neljäs valmistaa villasukkia perheenjäsenilleen, joka viides ystävilleen.

Sukulaisiaan sukilla muistaa 15 prosenttia, mutta menee niitä omaankin jalkaan: kaikista sukkapareista joka viides.

Tuloja sukkatehtailusta saa neljä prosenttia vastaajista. Hyväntekeväisyyteen niitä neuloo joka kymmenes.      

Kantapää on kaveri

Koska tästä käsityöstä on tullut jo rakas ja tuttu, ei paljon peloteltu kantapääkään enää vastaajia hirvitä. Kolme neljästä kokee, että kantapään tekeminen on suorastaan ihan helppoa. Vaikeana tai tosi vaikeana sitä pitää vain kaksi sadasta; mallin helppous tai vaikeus toki vaikuttaa asiaan.

Suuri osa tekee sukkia ”tutulla perusmallilla”, kun taas toiset bongailevat netistä tai lehdistä uusia malleja. Vaihtelua kuvioihin löytyy myös omasta päästä.

Tuntu on tärkeä

Suosikkilankoina kyselyyn vastanneet mainitsivat erityisen usein Novitan Seitsemän veljestä ja Nalle -langat, mutta myös muun muassa Regian, Vikingin ja Austermanin lankoja suositaan.

Puikkojen suhteenkin löytyy suuria intohimoja. Moni suosii bambupuikkoja tai perinteisiä metallipuikkoja, mutta yllättävän moni vastaajista kertoi pitävänsä kantikkaista koivupuikoista. Myös hiilikuitupuikkoja ja pyöröpuikkoja käytetään.

Kyselyyn osallistui 1786 vastaajaa Kodin Kuvalehden nettisivuilla.

Kutoja ja vihtoja

Kudon sukkia, lapasia, villapaitoja ym. ja saunaan tehdään Vihta. ( kotoisin Helsingistä, nyt Jyväskylä)

  • ylös 12
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla