Kuka tahansa saattaa löytää sisältään henkisen mummon. Mummoilu on nyt myös muotia!

Sana mummo herättää paljon tunteita: mummo on lämmin, lempeä, arvostaa perinteitä ja osaa vaikka mitä hienoa.

Mummoillen-kirjan kirjoittaja Henna-Kaisa Sivonen sanoo, että kuka tahansa voi olla mummomainen iästä, sukupuolesta ja biologisesta mummoudesta riippumatta.

Nyt voit testata, oletko sinäkin oikeasti vähän mummo. Ota kynä ja paperia ja merkkaa paperille rasti joka kerta, kun tunnistat olevasi asiasta samaa mieltä.

Mitä enemmän kyllä-vastauksia annat, sitä mummomaisempi olet. Lopuksi kerrotaan, mitä testi sinusta paljastaa.

Nyt testaamaan! Oletko sinä tämä?

1. Näen metsän ensisijaisesti täynnä säilöttävää.

2. En voi lopettaa emaliastioiden raahaamista kirpputorilta.

3. Hinku lavatansseihin iskee, kun kuulen iskelmiä.

4. Ruuantähteet saavat mielikuvitukseni lentämään.

5. Itse kasvatetut vihannekset saavat mieleni levolliseksi.

6. Mäntysuovan tuoksu tuntuu kotoisalta.

7. Vastustamaton halu nousta jalaksille herää, kun näen potkukelkan.

8. Pidän tärkeänä osata villasukkien teon.

9. Kiikkustuolissa keinuminen rauhoittaa.

10. Ryijyt ovat mielestäni kauniita.

11. Harva asia purkaa stressiä niin kuin kangaspuitten paukuttaminen.

12. Kyllä kunnon tiikerikakku aina brownien voittaa.

13. Voisin kuvitella asioivani mummon vaatekaapilla.

14. Vanhat mustavalkoelokuvat saavat mielen nostalgiseksi.

Ja sitten tulokset:

0-5 vastausta, joista olit samaa mieltä:

Sinussa ei ole mummoa nähtykään. Hilloaminen, villasukkien kutominen ja sienestäminen ovat suunnilleen tylsintä, mitä voisit kuvitella. Kärsit ylipäätään kaikesta hitaasti tapahtuvasta: "Hopi hopi, nyt vähän vauhtia", voi hyvinkin päästä suustasi. Hankit mieluiten kaiken uutena. Vanhuus kuulostaa sinusta ikävältä ajatukselta.

6-10 vastausta, joista olit samaa mieltä:

Sinusta on kovaa vauhtia kehittymässä aito mummo. Olet jo lämmennyt pelargoneille parvekkeella, mutta pitsipöytäliina olohuoneessa olisi jo vähän liikaa. Kun tarjoat itse leipomaasi omenapiirakkaa, olet iloinen siitä, että sinulle oli periytynyt isoäitisi piirakkaresepti. Syksyllä olet yllättänyt itsesi viihtymällä metsässä sieniretkillä. Hymyilet, kun näet pieniä, harmaapäisiä naisia.

11-14 vastausta, joista olit samaa mieltä:

Olet jo tosi mummo! Sinua kiinnostaa kaikenlainen omin käsin tekeminen. Osaat tai sinusta olisi ainakin ihana osata kutoa kangaspuilla, tehdä mansikkahilloa ja muhitella kotiseutusi perinneruokia. Muistat kaikkien lähimpiesi syntymäpäivät ja käytät aina vaatteet loppuun saakka. Jos osaat, teet asiat mieluummin itse kuin ostat valmiina. Kauniina kesäpäivänä kaikkein ihaninta sinusta olisi istua varjossa pihakeinussa.

Testin vaihtoehdot loi Mummoillen-kirjan kirjoittaja Henna-Kaisa Sivonen.

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.