Valoa näkyvissä! Yksi vinkki: joko pysty- tai vaakavedoilla se kuivaus, kiitos.
Valoa näkyvissä! Yksi vinkki: joko pysty- tai vaakavedoilla se kuivaus, kiitos.

Oletko jo katsellut ikkunoitasi sillä silmällä? Ikkunanpesun kulta-aika on pian. Tiedätkö, miksi ikkunanpesussa kannattaa käyttää etikkaa, sanomalehteä ja suodatinpussia?

Mikä ihana valo kotiin taas tulvii – ja kuinka paljon enemmän tulvisikaan, jos ikkunat eivät olisi niin likaiset: likaiset ikkunat vievät sisään tulevasta valosta jopa 40 prosenttia pois.

Syksyn sateiden jäljet ja talven aikana kertynyt pöly näkyvät valoa vasten niin selvästi, että ikkunanpesu kolkuttaa mielessä jo varhain keväällä. Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto kuitenkin sanoo, että ikkunanpesu vasta kesän alkaessa voi olla järkevää ainakin kaupunkikodeissa.

”Itse olen jo tovin katsellut ikkunoitani sillä silmällä. Pöllyävä katupöly viimeistelee nyt ikkunoita siihen kuntoon, että ne todellakin kaipaavat pesua. Toisaalta katupölyn lakaisu nostaa ilmaan pölyä niin paljon, että on ihan hyvä odottaa, kunnes kadut on puhdistettu, ja pestä ikkunat sitten.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Peseminen aurinkoisena päivänä houkuttelee, mutta silloin ikkunat kuivuvat turhan nopeasti kesken pesun.”

Paras hetki ikkunanpesuun on sateeton ja pilvipoutainen päivä. Lämpötilalla ei ole väliä, jotkut pesevät ikkunoita talvellakin. Kun sitten aloittaa, ikkunat kannattaa pestä likaisimmasta alkaen eli aloittaa ikkunoiden ulkopinnoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Peseminen aurinkoisena päivänä houkuttelee, mutta silloin ikkunat kuivuvat turhan nopeasti kesken pesun – ellei ole todella nopea. Kesken kaiken kuivuviin ikkunoihin jää helposti rantuja, pesemisen jälkiä.”

Tiesitkö, että suodatinpussi on ikkunanpesijän hyvä kuivaushanska ja sanomalehti viimeistelee kiillon?

Ikkunoiden peseminen kunnolla kerran vuodessa riittää. Jos intoa on, ulkopinnat voi pestä toisen kerran vaikka syksyllä. Kun ikkunanpesuun ryhdyt, kertaa vielä nämä Marttojen kotitalousneuvojan vanhat ja uudet neuvot. Tiesitkö, että suodatinpussi on ikkunanpesijän hyvä kuivaushanska ja sanomalehti viimeistelee kiillon upeaksi?

1. Ensin puitteet puhtaiksi

Aloita ikkunanpesu ikkunanpuitteiden puhdistamisella. Sekä puitteisiin että itse laseihin voi mainiosti käyttää käsitiskiainetta.

Ikkunanpuitteiden puhdistus aloitetaan puhtaimmasta kohdasta. Pyyhi ikkunanpielet ja -puitteet kostealla siivousliinalla, esimerkiksi mikrokuituliina on hyvä.

2. Kuivalla liinalla pölyt pois

Ihan ensin ikkunoita kannattaa pyyhkiä kuivalla mikrokuituliinalla tai vaikka pölyhuiskalla. Kuiva liina kerää ikkunoiden pinnalla olevan irtolian niin, että pesuvesi ei pesuvaiheessa likaannu ihan saman tien.

”Tätä vaihetta moni ei tule ajatelleeksi. Likaiseksihan se mikrokuituliina tästä pyyhkimisestä tulee, mutta liina on näppärä pestä pyykinpesukoneessa.”

3. Vain vähän pesuainetta – ja tilkka etikkaa

Ikkunanpesussa veden on hyvä olla lämmintä. Käsitiskiainetta tai yleispuhdistusainetta kannattaa lorauttaa ämpärin pesuveteen varoen eikä ronskilla kädellä.

Enemmän saippuaa ei tarkoita ikkunanpesussa enemmän puhtautta vaan ennemmin ikkunoihin jääviä saippuajälkiä.

Enemmän saippuaa ei tarkoita ikkunanpesussa enemmän puhtautta vaan ennemmin ikkunoihin jääviä saippuajälkiä. Jos lika ei tunnu irtoavan, tiskiainetta on helppo lisätä.

Oikein toimiva kikka on laittaa pesuveteen käsitiskiaineen lisäksi tilkka etikkaa. Etikka kirkastaa laseja, myös ikkunalaseja.

4. Pestessä tyyli on vapaa

Mikrokuituliina tai ikkunapesin pesuveteen ja sitten ikkunaa pesemään. Tässä hommassa pienetkin lapset voivat hyvin olla mukana, koska tyyli on vapaa. Tärkeää on vain, että pesee saippuavedellä koko ikkunan ja että lasi jää melko kosteaksi. Lisäksi pesuvesi pitää vaihtaa tarpeeksi usein, ettei vahingossa levitä edellisistä ikkunoista irronnutta likaa eteenpäin seuraaviin.

5. Yhdensuuntaisin, tasaisin vedoin

Ennen ikkunanpesun aloittamista kannattaa tarkistaa, että kuivaimen kumiosa on ehjä. Sitten pestyjä ikkunoita jämptisti kuivaamaan. Varo painamasta kuivainlastaa liian kovaa ikkunaa vasten, muuten se ei luista tasaisesti.

Riita poikki: pystyvedoin ja vaakavedoin kuivaaminen on ihan yhtä hyvä. Yhteen ikkunaan kuitenkin vain jompiakumpia.

Tässä on koulukuntaeroja, mutta riita poikki: pystyvedoin ja vaakavedoin kuivaaminen on ihan yhtä hyvä. Yhteen ikkunaan kuitenkin vain jompiakumpia, joko pysty- tai vaakavetoja, muuten kuivaamisesta jää helpommin ikkunaan raitoja.

6. Erillinen huuhtelukierros innokkaimmille

Jos haluat käyttää vielä erikseen puhdasta huuhteluvettä, niin kaikin mokomin! Pyyhi silloin pestyt ikkunat vielä puhtaalla vedellä, johon on lisätty tilkka etikkaa. Kuivaa sen jälkeen uudelleen kuivaimella.

Jotkut ovat tottuneet tekemään aina näin, toiset eivät ole huuhtelukierroksesta kuulleetkaan.

7. Lopuksi reunat ja nurkat, kokeile suodatinpussia!

Kun ikkuna on pesty ja kuivaimella kuivattu, karmien nurkkiin ja reunoihin jää usein hiukan saippuaa tai vettä. Kuivaa siis lopuksi nurkat ja reunat vaikka säämiskällä tai talouspaperilla. Marttojen erittäin hyväksi havaitsema keino on käyttää kuivaamisessa tavallista, kahvinkeitossa käytettävää suodatinpussia.

”Suodatinpussi imee kosteutta hyvin, ja kulmikkaan muodon vuoksi sillä saa kätevästi kuivattua ikkunat nurkistakin.”

”Suodatinpussi laitetaan käteen kuin lapanen, ja sillä kuivataan ikkunanpuitteiden nurkat ja reunat. Suodatinpussi imee kosteutta hyvin, ja kulmikkaan muodon vuoksi sillä saa kätevästi kuivattua ikkunat nurkistakin.”

8. Sanomalehti kiillottaa, usko isoäitejä

Kyllä vanha kansa tietää. Aikoinaan ikkunoita kiillotettiin sanomalehdellä ehkä siksi, että erilaisia siivousvälineitä ei paljon ollut tarjolla. Nyt on, mutta sanomalehteä parempaa kiillottajaa Marttojen kotitalousneuvoja ei silti tiedä, vaikka kotitaloustieteitä opiskellessa monenlaista kokeiltiin.

”Jos ikkunanpesun viimeistelee sillä, että pyyhkii puhdasta ikkunaa käteen rytistetyllä sanomalehden sivulla, ikkuna todella alkaa kiiltää entistä paremmin. Kovin moni ei ehkä enää tätä viimeistelyä tee, eikä se ole mitenkään pakollista. Mutta kannattaa joskus kokeilla ja kuunnella muutenkin isoäitien neuvoja.”

+ lisävinkki

9. Muista myös verhot ja kaihtimet

Verhot ja kaihtimet näkee aina, mutta silti tai siksi niitä ei usein tule ajatelleeksi. Ikkunoidenpesuun liittyväksi rutiiniksi kannattaa siksi ottaa myös verhojen ja kaihtimien puhdistus.

Ikkunanpesupäivänä verhot kannattaa ainakin irrottaa sekä imuroida tai ravistella, vaikka tuulettaakin.

”Kaikkia verhoja ei tarvitse pestä joka vuosi, mutta ikkunanpesupäivänä verhot kannattaa ainakin irrottaa sekä imuroida tai ravistella, mahdollisuuksien mukaan vaikka tuulettaa.”

Kaihtimia on hyvä imuroida välillä silloin, kun imuroi muutenkin, mutta ikkunanpesun yhteydessä ne voi vielä pyyhkiä mikrokuituliinalla. Kuiva tai enintään nihkeä mikrokuituliina on paras, sillä liian kostea liina jättää kaihtimet helposti laikukkaiksi.

Neuvot antoi Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto.

Martta v. 1996

Käsitiskiaine muuttui saippuaksi, kuivain lastaksi. Huuhtelu turhaa, jos ainetta laittaa maltillisesti ja käyttää kuivainta. Oliko isoäidin sanomalehti laadultaan samaa, kuin nykyään. Painomuste irtoaa helposti, enkä halua sitä vastapestyihin ikkunoihin. Aina en ymmärrä näitä marttojen niksejä, vaikka olen itsekkin martta.

  • ylös 20
  • alas 26
Sisältö jatkuu mainoksen alla