Onpa hienoa, että meillä asuu noin joustava, sopeutuvainen ja hetkeen tarttuva ihminen!
Onpa hienoa, että meillä asuu noin joustava, sopeutuvainen ja hetkeen tarttuva ihminen!

Näe teinin huoneeseen unohtuvien astioiden, tyhjien vessapaperirullien ja vaatekasojen yli! Teini siinä vain tekee parhaansa, jotta vanhemmatkin oppisivat kunnianhimoa ja joustavuutta, optimismia ja tarkkuutta.

Teini talossa, mikä mahtava kasvunpaikka vanhemmille!

Ihan ensimmäiseksi kannattaa oppia näkemään asioiden valoisat puolet. Siis kiitos teini-ikäinen, että esimerkilläsi opetat tätä kaikkea:

1. Kunnianhimo

Teini jaksaa kantaa huoneeseensa täydet smoothielasit ja leivät, joiden päälle on pilkkonut banaaniviipaleita tai levittänyt Nutellaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaivojaan säästelemättä hän vie sänkyynsä kipot täynnä muroja ja maitoa tai nuudelia.

Vaivojaan säästelemättä ja juurikaan läikyttämättä hän vie sänkyynsä kaakaomukit sekä kipot täynnä muroja ja maitoa tai nuudelia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinne ne astiat sitten jäävätkin.

Käännetään tämä voitoksi! Teinihän on selvästikin ihminen, joka janoaa haasteita ja tekee tinkimätöntä työtä, kun kuljettaa niitä täysiä kippoja ja kuppeja yli huoneensa lattialla lainehtivien tavaroiden. Hän ei halua päästä helpolla – eli kuljettaa tyhjiä astioita. Niin helppo työ ei motivoi kunnianhimoista teiniä.

2. Optimismi

Koulu alkaa kymmenen minuutin päästä, hyvin ehtii tässä kotona vahvistaa toista kulmakarvaa vielä kerran tai vaihtaa tennareihin sittenkin mustat kengännauhat.

Teini ei hötkyile turhia. Hän opettaa, että on noloa nousta bussissa penkistä ylös ennen pysäkille tuloa, kun 15 sekuntia myöhemmin nousemallakin ehtii sujahtaa ovesta ulos.

Teini luottaa, että ei myöhästy tunnilta eikä myöhästykään, jos opettajan kello on unohtunut talviaikaan.

Teini luottaa, että ei myöhästy tunnilta eikä myöhästykään, jos opettajan kello on unohtunut talviaikaan tai jos koulun käytävä on niin liukas, että opettaja kaatuu ja venäyttää jalkansa ja joutuu konttamaan luokkaan. Ihan hyvin niin voi käydä.

3. Joustavuus

Vaatteita tuoleilla, koulupöydällä, sängyssä ja lattialla. Osa likaisia ja osa puhtaita mutta kaikki nurinpäin, koska niinhän ne jäävät, kun ne riisuu ja mitä väliä sillä on, koska ne kääntää.

Ei voi olla niin tarkkaa, elämässä on muutakin mietittävää, sanoo teini ja miettii muuta.

Toisinaan vaatteita riittää vielä vaatekaappiinkin, sekaisin puhtaita ja likaisia. Ei voi olla niin tarkkaa, elämässä on muutakin mietittävää, sanoo teini ja miettii muuta. Mikä hieno kyky suurpiirteisyyteen, joustavuuteen ja vaatteiden yli harppomiseen.

4. Tarkkuus

Äiti: Pyyhi sitten se ruokapöytä / suihkutilan lattia, kun olet syönyt / käynyt suihkussa.

Teini: Joo.

Äiti vartin päästä: Et  pyyhkinyt tätä ruokapöytää / suihkutilan lattiaa.

Teini: Pyyhinpäs. Pyyhin siitä omat jälkeni.

Vaatii suunnatonta tarkkuutta, että osaa arvioida ja nähdä, mitkä pöydällä olevista leivänmuruista ja suihkutilan vesipisaroista ovat omia jälkiä. Ei onnistuisi ikänäöstä kärsiviltä.

5. Innostuminen

Tekee mieli mutakakkua. Teen mutakakkua! Uuni päälle, sokeripussi esiin ja kaakaopaketti pöydälle puolessa minuutissa.

Viisaat neuvovat tarttumaan hetkeen, ja teinille se neuvo on piece of cake.

Teini ei jahkaile. Kun hän innostuu, hän toimii – kunnes innostus lopahtaa. Yleensä niin käy siinä vaiheessa, kun kakku on uunissa ja keittiö kaakaojauhossa, jauhossa, sokerissa ja voissa sekä tiskipöytä likaisia leivonta-astioita täynnä. Mutta ainakin hän saa sitä kakkua.

Viisaat neuvovat tarttumaan hetkeen, ja teinille se neuvo on piece of cake.

6. Epäitsekkyys

Vessapaperirullassa on jäljellä kaksi palaa paperia.

Kaapissa keksipaketissa on jäljellä yksi keksi.

Jääkaapissa on maitotölkki, jossa on maitoa puoli senttiä.

Jos hetkeäkään luulit, että tämä liittyisi siihen, että teini ei viitsi vaivautua litistämään vessapaperirullaa, keksipakettia tai maitotölkkiä ja viemään sitä kolmen metrin päähän kodin pahvijätteisiin, et selvästikään ole yhtä epäitsekäs kuin teini. Eikö muka ole kilttiä jättää vielä muillekin, mitä?

7. Varmuus

Ei ole monta asiaa, jota teini ei tietäisi.

Hän tietää, että polvista pelkkää reikää olevat farkut tai auki oleva takki eivät mitenkään liity siihen, että hänellä on pakkasella ulkona kylmä.

Hän tietää, että Seitsemän veljestä on huono kirja ja että kouluruokailussa maito on pahaa vaikka sama maito on kotona ihan hyvää.

Teini pystyy koska vain kertomaan, miten hänen vanhempiensa ei kannata pukeutua ja mitä heidän ei kannata sanoa.

Erityisen hyvin teini tietää, mitä ei kannata tehdä.

Teini pystyy koska vain kertomaan, miten hänen vanhempiensa ei kannata pukeutua tai mitä vanhempien ei kannata puhua julkisella paikalla eikä myöskään kotona, jos teinin kavereita on käymässä. Hän tietää, että aikuinen nolaa hänet, jos sanoo hänen kaverilleen jotakin naurettavaa kuten: ”Mitä kuuluu?”

Joitakin asioita teinikään ei tiedä. Sen huomaa, kun katsoo koulusta tulleita kokeita.

Mutta koe olikin ihan outo tai opettaja opetti ihan oudosti, siitä teini on varma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla