Rakas räkätti. Tervetuloa taas meidänkin puutarhaan.
Rakas räkätti. Tervetuloa taas meidänkin puutarhaan.

Eivätkö naurulokit, lierot ja kimalaiset ole lempieläimiäsi? Olisi syytä olla. Ne tekevät ihmisenkin elämän paljon helpommaksi. Tässä viisi hyljeksittyä lajia, joihin kannattaa rakastua.

1 Ilman sontiaista elämä haisee

Älä kohtele sontiaista eli isosittiäistä näin! Se tuottaa paljon enemmän iloa elävänä.
Älä kohtele sontiaista eli isosittiäistä näin! Se tuottaa paljon enemmän iloa elävänä.

Ei ehkä tulisi ensimmäiseksi mieleen tunnustaa rakkauttaan isolle, lehmän lantaläjässä kömpivälle tyypille, jolle on annettu sellainen nimikin: sontiainen.

Kannattaisi tunnustaa. Sontiainen, niin kuin muutkin lantakuoriaiset kiiltelevine kilpineen, ovat oikeita maaperän ritareita. Ilman niitä elämä olisi tukalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lantakasojen ritarit taistelevat myös ilmaston lämpenemistä vastaan.

Kysykää vaikka australialaisilta. He toivat mantereelleen vieraslajiksi lehmän. Kohta he sitten olivat hukkua tulokkaan jätöksiin, koska paikalliset kovakuoriaiset eivät osanneet hajottaa niitä. Mantereen pelastivat kakkaiselta lopulta karjanlantaan erikoistuneet lantakuoriaiset, jotka nekin piti kuskata muualta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lantakasojen ritarit taistelevat myös ilmaston lämpenemistä vastaan. Kotimainen tutkimus on osoittanut, että lantakuoriaisten möyrintä lehmänläjissä vähentää metaanipäästöjä.

2 Naurulokki pitää pedot loitolla

Erotat naurulokin muista lokeista pään värin perusteella. Naurulokilla se on kesäisin tumma.
Erotat naurulokin muista lokeista pään värin perusteella. Naurulokilla se on kesäisin tumma.

Naurulokki ei ehkä kirkunallaan pärjäisi lintumaailman euroviisuissa, jos kisan tuomarina olisi ihminen. Monet vesilinnut sen sijaan antaisivat sille täydet 12 pistettä.

Naurulokit pesivät yhdyskunnassa, joka näkee ja huomaa kaiken. Jos kotikontuja lähestyy peto maalta, vesiltä tai ilmasta, naurulokkien kodinturvajoukot huomaavat sen heti ja antavat äkäisen lähdön.

Monet sorsat ja kahlaajat perustavatkin mieluusti perheensä naurulokkiruovikkoon. Räyhäkät mustapäät suojelevat omiensa ohella myös niiden pesintärauhaa.

Jos ihminen viisaudessaan hävittää naurulokkiyhdyskunnan – näinkin on tapahtunut – alueelta häviää myös suurin osa muista lintulajeista.

3 ”Senkin liero” on kunnianimi

Tässä on puutarhurin paras kaveri.
Tässä on puutarhurin paras kaveri.

Jos joku kutsuu sinua lieroksi, kiitä kunniasta. Ilman kastelieroja eli kastematoja ei olisi elämää, tai ainakin se olisi paljon köyhempää.

Lierot hajottavat kuolleet kasvit mullaksi ja möyhentävät maaperän kuohkeaksi uusille kasveille. Kastematoja sanotaan puutarhurin parhaiksi ystäviksi, eikä suotta. Mitä enemmän lieroja, sitä muhevampi multa ja kukoistavampi puutarha.

4 Ei kimalaisia, ei mustikoita

Kimalainen pölyttää vaivojaan säästämättä myös omenankukkia.
Kimalainen pölyttää vaivojaan säästämättä myös omenankukkia.

Vaikka kammoaisit kaikkia pöriseviä, pistimellisiä ötököitä, rakasta edes kimalaista. Mustikka- ja puolukkasadot jäisivät olemattomiksi, jos kevään kimalaismammat katoaisivat.

Kimalainen on se iso ja karvainen pörriäinen, jonka pönäkkä ruumis ja pienet siivet saavat ihmettelemään, miten tuo ensinkään pystyy lentämään. Kimalaisista talvehtivat ainoastaan vanhat kuningatarrouvat, jotka heti herättyään alkavat ravita itseään medellä ja siitepölyllä.

Jos keväällä tapat kimalaisen, koko sen yhdyskunta jää syntymättä.

Kuningattaret ovat liikkeellä juuri sopivasti, kun mustikat kukkivat ja muita pölyttäjiä on vielä vähän. Ne ovat myös moninkertaisesti tehokkaampia pölytyshommissa kuin ahkeran maineessa paistatteleva tarhamehiläinen. Ruokailun ohessa kuningattaret hakevat maasta pesäkoloa, jonne munivat kaikki uuden kesän kimalaiset.

Ihminen, huomaa tämä: jos keväällä tapat kimalaisen, tapat kimalaiskuningattaren ja koko sen yhdyskunta jää syntymättä. Mistäs sitten otat mustikat piirakoihin ja puolukat hilloon?

Sitä paitsi kimalainen pistääkin hyvin harvoin, lähinnä silloin, jos joku astuu sen päälle.

5 Räkätti suojelee pikkulintuja

Räkättirastas puolustaa kiivaasti perhettään ja siinä ohessa myös pikkulintujen perheitä.
Räkättirastas puolustaa kiivaasti perhettään ja siinä ohessa myös pikkulintujen perheitä.

Ärhäkät ja äänekkäät räkättirastaat ovat saaneet kyseenalaista mainetta puutarhan marjarosvoina. Tottahan niille syksyllä puutarhamarjatkin maistuvat, etenkin jos metsän marjasato on jäänyt niukaksi. Oleellisempaa on silti, että ne suojelevat ärhäkkyydellään koko joukkoa pikkulintuja.

Räksäjengi käy sumeilematta vaikka kaksi kertaa isomman variksen kimppuun, jos tämä erehtyy lentämään räkätinpesien lähellä. Siksi pikkulinnut perustavat mieluusti omat pesänsä räkättien reviirille. Silloin varikset eivät pääse napsimaan suihinsa niidenkään poikasia.

Vierailija

No enpä ole kuullut, että joku ei tykkäisi kimalaisista! Tai kastemadoista.
Noiden lintujen ärsyttävyyden kyllä allekirjoitan. :)

mamma

Meillä oma räkätti käy partsilla, kerran nähtiin miten varis sai siltä kyytiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla