Kai Lehtinen on näyttelijä, ohjaaja ja kuuden lapsen isä.
Kai Lehtinen on näyttelijä, ohjaaja ja kuuden lapsen isä.

Jos suhde kestää remontin, se kestää kaiken, kirjoittaa Kodin Kuvalehden kolumnisti Kai Lehtinen.

Koko päivä ja oikeastaan kaksikin meni keittiön vanhaa lattiaa hioessa. Lakkakerros tukki hiomapaperin, jota piti tuhka tiheään vaihtaa. Pöly lensi ja hengitysmaski kasvojen edessä ahdisti.

Minä hioin edellä ja nainen, joka meillä asuu, tuli imurin kanssa perässä. Sanoja ei tarvittu, sillä kumpikin tiesi, mitä tehdä. Tuli mieleen pitkä avioliitto. Peräkkäin mennään, ja toinen korjaa koko ajan toisen jälkiä.

Lautaset olivat makuuhuoneessa ja kattilat eteisessä.

Pieni vesivahinko aiheutti sen, että osa keittiön lattiaa piti purkaa, eristeet poistaa ja lattia kuivattaa. Kaikki keittiökalusteet kannettiin muihin huoneisiin. Kun tarvitsi voiveistä, piti kävellä olohuoneeseen. Lautaset olivat makuuhuoneessa ja kattilat eteisessä. Astioiden pesu sujui vadeissa vessan lat­tialla. Ruuanlaittoa ei paljon harrastettu, koska se oli huomattavan hankalaa. Salaateilla ja voileivällä pötkii tarpeen tullen pitkälle, kun haluaa säästää tiskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lattiaa kuivattava puhallin piti tasaista hurinaa yötä päivää ja nosti kodin lämpötilan hellelukemiin. Etenkin parvella nukkuminen oli tukalaa. Välillä puhallin oli sammutettava, koska jatkuva hurina sai korvat soimaan ja keskustellessa piti korottaa ääntä. Hetkellinen hiljaisuus tuntui hermolevolta. On helppo uskoa, että melua pidetään eräänlaisena päästömuotona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lopulta tuli valmista. Vanha lattia näytti hiottuna jos ei nyt uuden veroiselta, niin ainakin huomattavasti paremmalta kuin ennen. Tuntui luksukselta laittaa vanhat keittiökalusteet paikoilleen ja tiskata astiat koneessa. Kaikki tavarat pääsivät entisiin, tuttuihin paikkoihin.

Tässä iässä mikään tavara ei saa enää vaihtaa paikkaa tai sitä ei löydä.

Jonkin aikaa tosin lähdin tottumuksesta etsimään voiveistä olohuoneesta ja lautasia makuuhuoneesta. Tässä iässä mikään tavara ei saa enää vaihtaa paikkaa tai sitä ei löydä. On huomattavasti helpompaa kurvata rutiinilla kaapista toiseen, kun ei tarvitse miettiä, mistä kahvimuki tai leikkuulauta mahtaakaan löytyä.

Parisuhde kannattaa aika ajoin testata remontin tekemisellä. Kun arjen pyörittäminen hankaloituu, talo on sekainen ja pölyn peitossa, muutama ikävä yllätys paljastuu eikä suunniteltu budjetti pidä, voi aina katsoa toista silmiin ja kertoa, kuinka mukavaa on, että tässä tätä remonttia kuitenkin yhdessä tehdään. Siis mikäli ollaan vielä puhe­väleissä.

Useamman remontin ja kymmenien vuosien jälkeen olemme ehtineet hioa särmiä niin, että isommankin vastoinkäymisen edessä tiedämme, että tästä kyllä selvitään. Silti päästin syvän huokauksen, kun remontin loputtua nainen, joka meillä toimii rakennusvalvojana, ilmoitti, että otetaankin saman tien ruokailutilan ja makuuhuoneen väliseinä pois. Kaiken se kestää.

Vierailija

Ei toisen puolesta tarvitse loukkaantua. Minusta tuo kiertoilmaus on jopa hellä sävyltään. Jos itse ei jostain nimityksestä pidä, kannattaa toki kertoa läheiselle.

  • ylös 17
  • alas 9
Serena

Sori nyt vaan mutta tuo ¨nainen joka meillä asuu¨ on aina ärsyttänyt valtavasti. Ihan kuin hän ei olisi ollenkaan vaimo vaan joku joka vaan asuu siellä. Aika vähättelevää. 

  • ylös 14
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla