Ei mitään hajua mihin supervoimani aion käyttää, mutta täältä tullaan.
Ei mitään hajua mihin supervoimani aion käyttää, mutta täältä tullaan.

Listasimme koulunsa päättäville nuorille 11 elämänohjetta. Yksi tärkeimmistä kuuluu: ”Missä ikinä kuljetkin, muista soittaa välillä äidille ja isälle.”

1. Sinun ei tarvitse vielä tietää, mikä sinusta tulee isona. Ei meistä muistakaan kukaan sinun iässäsi tiennyt. Ne, jotka väittivät tietävänsä, huijasivat tai olivat väärässä. Sinulla on koko elämä aikaa selvittää, kuka olet ja mitä haluat. Siitä tässä koko hommassa on oikeastaan kyse.

2. Älä pelkää vääriä valintoja. Teet niitä joka tapauksessa, opit niistä ja jatkat eteenpäin. Hyvään elämään kuuluvat myös virheet. 

3. Muista, että toinen ihminen on aina enemmän kuin ajatuksesi hänestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Parisuhde on mahtava asia, mutta elämänsisällöksi se ei riitä. Kumppanisi tehtävä on rakastaa sinua, mutta ei tehdä sinua onnelliseksi. Onnellisuudestasi olet vastuussa itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Älä koskaan kadehdi sellaista ihmistä, jonka salattuja suruja et tiedä.

6. Kun epäonnistut, lohduta itseäsi kuten lohduttaisit parasta ystävääsi. 

7. Jos mielesi tekee maalata seinät keltaisiksi, mutta mietit, olisiko kuitenkin järkevämpää maalata ne valkoisiksi, koska keltaiseen ehkä joskus kyllästyy, niin älä hyvä ihminen jahkaile vaan maalaa ne keltaisiksi. Älä jätä itseäsi ilahduttavia asioita tekemättä vain siksi, että pelkäät muuttavasi niiden suhteen joskus mielesi. Mielipiteen muuttaminen ei ole vaarallista, elämätön elämä on.

8. Elämän analysointi on hauskaa, mutta opettele myös konkreettisia taitoja. Tee ruokaa, tanssi, tiskaa, nikkaroi, neulo. Opettele tunnistamaan lintuja, ymmärtämään raha-asioita, puhumaan vierasta kieltä, kuuntelemaan ystävääsi, ostamaan vessapaperia, istuttamaan orvokkeja. Jokainen pieni asia, jonka osaat, tuo arkeesi vähän lisää iloa. Tosin muista myös levätä. Aina ei tarvitse olla hyödyllinen.

9. Asiat, joista eniten välität, tuottavat useimmiten sekä ihania että inhottavia tunteita. Saatat innostua esimerkiksi työstäsi, mutta sama innostuminen synnyttää todennäköisesti myös hiukan stressiä. Sitä ei kannata pelästyä. Jos välttelet epämukavuuden tunnetta kaikin keinoin, et saavuta asioita, joita eniten arvostat ja haluat. 

10. Missä ikinä kuljetkin, muista soittaa välillä äidille ja isälle. Se on tärkeää, ainakin äidille ja isälle.

11. Kuten Oscar Wilde sen sanoo: ”Elämä on aivan liian tärkeä asia, jotta sen voisi ottaa vakavasti.”    

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla