Maija llmoniemi on 35-vuotias bloggaaja ja yrittäjä, joka asuu sinkkuna Helsingissä.
Maija llmoniemi on 35-vuotias bloggaaja ja yrittäjä, joka asuu sinkkuna Helsingissä.

Jos huolehdit taloudestasi, sinulla on varaa myös heittäytyä uuteen.

Toteuta omia unelmiasi.

Elin pitkään toisten odotusten mukaan. Olen yrittäjäperheen suorittajatytär Keski-Suomesta. Nuorena luulin, että elämä on suora putki: opiskelut, työpaikka, asuntolaina, perhe.

Pitkään vedin täysillä. Valmistuin maisteriksi ja perustin 26-vuotiaana oman yrityksen, viestintätoimiston. Paiskin töitä, halusin menestyä ja tienata. Oli tärkeää päästä kilistelemään samppanjalaseja hotelli Kämpin baariin.

Hurja työtahti ja pintaliito kuitenkin kostautuivat. Kroppa reistaili, olin uupunut. Lopulta ymmärsin sen johtuvan siitä, että olin väärällä polulla. Luovuin yrityksestäni. Sain tärkeän opin: jos et kuuntele itseäsi, voit huonosti.

Älä jättäydy toisen varaan.

Mieti aina, mitä itse haluat. Toisen varaan jättäytyminen hidastaa omien unelmien toteuttamista ja vähentää jyrkästi tuloja. Se voi heijastua pitkälle tulevaisuuteen. Jos nainen esimerkiksi jää vuosiksi kotiin hoitovapaalle, eläke pienenee selvästi.

Minä opin itsestäni huolehtimisen vaikeimman kautta. Vuonna 2012 rakastuin. Mies muutti Ruotsiin uransa takia, ja minä lähdin mukaan, hyppäsin tyhjään. Elimme miehen ehdoilla ja rahoilla. Oma elämäni jäi sivurooliin, eikä omien työkuvioiden käynnistämiseen koskaan tuntunut löytyvän oikeaa hetkeä. Elin edustusvaimon elämää vailla suunnitelmia tai omaa palkkaa. Tämä kostautui, kun mies jouluna 2013 ilmoitti jättävänsä minut.

Palasin Suomeen rahattomana, työttömänä ja asunnottomana. Oli pakko lainata vanhemmilta rahaa ja mennä sossun luukulle. Mietin, miten ihmeessä jouduin tähän.

Uskalla näyttää haavasi.

Et saa apua, jos muut eivät tiedä, että tarvitset sitä. Eron jälkeen oli kova paikka kertoa muille, että tarvitsin kattoa pääni päälle. Haurauden paljastaminen kuitenkin kannatti. Sain terapiajakson julkiselta puolelta. Ystävä tarjosi minulle asuntonsa vuokralle, ja sain paljon tsemppausta. Tärkeimmät ihmiset pysyivät vierelläni. Olen löytänyt paljon sellaista, minkä arvoa ei voi rahassa mitata.

Älä pelkää heittäytymistä.

Muutoksia ei pidä pelätä. Uusiin haasteisiin tarttumalla tai uraa rohkeasti vaihtamalla voi kohentaa omaa talouttaan. Epäonnistuneistakin yrityksistä jää yleensä jotain käteen. Puoli vuotta eroni jälkeen lähdin Norjaan, jossa työskentelin apulaisena kalastusteollisuudessa. Halusin tienata rahaa ja nauttia luonnosta ja hiljaisuudesta. Kohdalle sattui kuitenkin huono kalavuosi. Tulin takaisin Suomeen seuraavana vuonna, jälleen tyhjän päälle. En silti kadu aikaa Norjassa. Opin uutta, pärjäsin yksin. Pala sydäntäni jäi Norjaan.

Seiso omilla jaloillasi.

Taloudellinen tilanteeni on yhä haasteellinen. Joudun miettimään rahan riittävyyttä joka ainoa päivä. En enää koskaan halua olla taloudellisesti täysin riippuvainen toisesta ihmisestä. Ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu. Rakkaus voi loppua ja sinisilmäinen luottamus kostautua. Siksi jokaisen meistä pitäisi suhtautua raha-asioihin realistisesti. Nainen tarvitsee oman tilin aina. Se antaa mahdollisuuden riippumattomuuteen. Suosittelen avioehtoa ja omaa säästösuunnitelmaa ihan jokaiselle.

 

 

Itsenäinen nainen

"Naisella täytyy olla omat rahat"

Olen täsmälleen samaa mieltä. Ihmettelen kuinka vielä nykyaikanakin osa nuorista naisista jättäytyy miehen elätettäväksi. Rakkausavioliitto voi päättyä milloin vain toisen kyllästymiseen tai kuolemaan. Oma raha antaa vapauden hengittää ja toimia itsenäisesti. Siitä ei kannata luopua yhdenkään miehen vuoksi. Jos mies vaatii naista jäämään kotiin, hälytyskellojen pitäisi soida ja lujaa. Se on ensimmäinen merkki väärästä vallankäytöstä.
Lue kommentti
Itsenäinen nainen

"Naisella täytyy olla omat rahat"

Äitini muistutti minua jatkuvasti nuorena, että muista elää elämäsi siten, että pystyt tarvittaessa elämään omillasi.Se neuvo on aina pysynyt takaraivossani ja olen tosiaankin pitänyt huolta siitä, että pärjään myös omilla tuloillani. Jopa ammatinvalinta meni kylmästi sen mukaan.Olen itsekin monesti ihmetellyt naisia, jotka vapaaehtoisesti ovat vuositolkulla kotona kotihoidontuella ja puolison elätettävänä. Mitäs sitten jos tulee avioero omasta tai miehen toiveesta, puolison kuolema tai pakko...
Lue kommentti
Tarja Santalahti
Tarja Santalahti on 54-vuotias Väestöliiton seksologi. Hän on sitä mieltä, että jokaisen pitäisi saada rakastella vähintään itsensä kanssa.

Tunnemme turhaa häpeää, joka latistaa itsetuntoa ja estää nauttimasta seksistä. On aika vapautua siitä – ja alkaa ihailla itseä, sanoo seksologi Tarja Santalahti.

Itsetunto nousee ihailulla.

”Moni nainen pelkää katsoa itseään. Harva aikuinen nainen on katsonut alapäätään ja tietää, miltä se näyttää. Saati, että hän ihailisi tuota kehonsa osaa, jonka tarkoitus on tuottaa nautintoa.

Minusta on huolestuttavaa, että kumppani tai gynekologi tuntee suomalaisen naisen vaginan paremmin kuin nainen itse.

Väitän, että vaginaan tutustuminen parantaa itsetuntoa. Tietoisuus omasta kehosta on itsetuntemusta, ihan perusasia.

”Moni nainen pelkää katsoa itseään.”

Alapäähän liittyy yhä paljon häpeää ja edellisten sukupolvien taakkaa. On ilo seurata nuoria äitejä ja sitä, kuinka luontevasti he puhuvat naperoilleen seksistä. Meidän vanhempamme lähinnä huusivat: kädet pois sieltä! Herranjestas sitä kasvatusta.”

Jos et tunne kehoasi, et tunne itseäsi.

”Harva nelikymppinen, saati vanhempi, on tunnustellut sukupuolielimiään.

Miten havaitset esimerkiksi huolestuttavia ihomuutoksia, näppylöitä tai epätavallisuuksia, jos et tiedä, miltä alapääsi näyttää ja tuntuu? Puhumattakaan siitä, miten paljon voit lisätä nautintoa seksissä tutustumalla omaan kehoosi kunnolla.

Voit myös neuvoa kumppaniasi, kun tiedät, mistä nautintosi syntyy ja miten. Kumppania saa neuvoa! Väitän, että hän ei siitä suivaannu. Päinvastoin.”

Vaginasi ei ole pinkki ja siloinen.

”Monia naisia jännittää katsoa, miltä oma elin näyttää. He pelkäävät, ettei se vastaakaan mielikuvia, mikä vaikuttaa itsetuntoon.

Meillä on jokin ihmeellinen mielikuva siitä, miltä alapäämme pitäisi näyttää. Nyt uutinen, naiset: se ei ole siisti, siloinen ja kauniin pinkki. Se on kaikilla erilainen. Synnyttäneen naisen vagina on erilainen kuin nuoren lapsettoman naisen vagina.

”Meillä on jokin ihmeellinen mielikuva siitä, miltä alapäämme pitäisi näyttää.”

Häpyhuulet voivat roikkua, vagina on tumma ja sieltä tulee eritteitä. Niin kuuluu ollakin! Se on ihana, mahtava ja uskomaton elin, joka tuottaa nautintoa ja elämää!”

Pimpistä pitää puhua koulussa.

”Alapäähän tutustuminen, jopa sen ihastelu, pitäisi kirjata terveysoppiin. Alapäätä pitää voida levitellä itsekseen peilin edessä ja tutkiskella ilman mitään syyllisyyttä, inhoa ja häpeää.

Pimppiopin pitäisi olla kansalaistaito! Nyt kouluterveydenhuollossamme on varsin vähän asiaa pimpistä ja siitä, miten se toimii.

Teini-iässä vaginasta täytyy voida keskustella koulun terveydenhoitajan kanssa luontevasti, eikä pelkästään terveysmielessä. Myös nautinnosta pitää puhua siinä vaiheessa, kun seksielämä tulee ajankohtaiseksi.”

Valossa nautit enemmän.

”Nyt naiset, pois sieltä peiton alta ja pimeästä! Seksin harrastaminen avoimesti päivänvalossa ja itsensä näyttäminen ihan kokonaan on valtava luottamuksen ja arvostuksen osoitus sekä itselle että kumppanille.

Avoimuus vaikuttaa varmasti parisuhteen luontevuuteen ja lisää seksuaalista nautintoa. Ole vain rohkeasti rohkeampi.”

SUORAT SANAT. Lemmikki ei vaadi luomuruokaa eikä muotivaatteita. Vaikka eläin ei ymmärräkään sanoja, ystävällinen suhtautuminen on sillekin tärkeää, muistuttaa eläintutkimuksen dosentti Nora Schuurman.

Söpö koira voi olla sairas.

Aiemmin eläinten hellimistä saatettiin paheksua. Erityisesti kissoihin suhtauduttiin väheksyvästi.

Nykyisin saamme osoittaa hellyyttä eläintä kohtaan. Esimerkiksi lemmikin kuoleman aiheuttamasta surusta voi puhua ilman ihmettelyä.

Läheinen suhde aiheuttaa sen, että alamme inhimillistää lemmikkejä. Se ei ole poikkeuksetta huono juttu, sillä sen ansiosta pidämme lemmikeistä hyvää huolta: steriloimme ja rokotamme. Lemmikin asema on nykyään paljon entistä parempi.

Jalostus on räikein esimerkki eläimen inhimillistämisestä.

Joskus inhimillistäminen menee kuitenkin yli. Räikein esimerkki siitä on jalostus.

Pyrimme muokkaamaan koiria ja kissoja ihmisille mieluisammiksi ja vaadimme niiden ulkonäöltä vauvamaista söpöyttä. Olemme jalostaneet lyhytkuonoisia koiria, jotka kärsivät hengitysvaikeuksista.

Kieltään ulkona pitävä koira voi näyttää herttaiselta, mutta läähättäminen saattaa olla sille ainoa selviytymiskeino. Myös kissojen vastaavanlainen jalostus on lisääntynyt.

Vaikka jalostuksen epäkohdista puhutaan, ylijalostettuja rotuja hankitaan yhä. Ongelmien valvonta ei toimi riittävän hyvin.

Kontiolahdella asuva eläintutkija kertoo höpöttävänsä lemmikeilleen kuten lapinkoiralleen joka päivä. "Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta ei sillä ole väliä."
Kontiolahdella asuva eläintutkija kertoo höpöttävänsä lemmikeilleen kuten lapinkoiralleen joka päivä. "Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta ei sillä ole väliä."

Erota eläimen ja ihmisen tarpeet.

Inhimillistämisen motiivi on usein hyvää tarkoittava: haluamme tulkata lemmikkimme käytöstä ja sanoittaa sen tunteita.

Ystävällinen puhe ja rapsuttelu on tärkeää eläimelle.

Itse inhimillistän lemmikkejäni päivittäin höpöttämällä niille, osin huumorilla ja osin vain kommunikoidakseni. Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta sillä ei ole väliä. Tärkeää on ystävällinen puhe ja rapsuttelu.

Joskus sekoitamme eläinten ja ihmisten maailman. Näin käy esimerkiksi silloin, kun hevosta syytetään ontumisen näyttelemisestä ja sanotaan, että sillä on huono työ­moraali. Eläin ei ymmärrä ihmisten maailman arvosidonnaisia käsitteitä.

Lemmikki ei välitä muotivillityksistä.

Kulutustottumuksemme heijastuvat lemmikkeihin. Trendikkäät luomu ja lähiruoka kiinnostavat myös eläinten ruuassa. Korostamme yksilöllisyyttä: etsimme ratkaisuja, jotka sopivat juuri minun lemmikilleni. Yhä useammalla on varaa tällaiseen.

Koira ei kaipaa meikkiä.

Kiinnitän joskus huomioni pitkäkarvaisiin koiriin, jotka on sullottu hankalasti talvivaatteisiin. Se on turhaa. Lämpimistä maista tulleiden rotujen vaatettaminen taas voi olla sääolosuhteissamme välttämätöntä.

Kammottavin ylilyönti, johon olen törmännyt, on koirien värjääminen. Koira ei kaipaa meikkiä. Kilpavarustelu on turhaa.

Vapaus on lemmikin luksusta.

Terveen eläimen tarpeiden tyydyttäminen ei vaadi kummia. Lemmikin kanssa on tarkoitus rentoutua, ei stressata.

Ihmisen ja eläimen mieltymykset kohtaavat, kun lähdet lenkille aurinkoiseen luontoon. Luultavasti lemmikkisikin haluaisi olla siellä.

Koirien ja kissojen olisi tärkeä päästä ulkoilemaan vapaina mutta turvallisesti. Lemmikki ei nauti liian valvotusta elämästä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2018.

50-vuotias eläintutkimuksen dosentti asuu miehensä ja lapsensa kanssa Kontiolahdella. Lapinkoiran, hevosen ja kahden ponin omistaja on koukussa saksanpähkinöihin.