Mikroaaltouunia on paheksuttu, pelätty ja palvottu. Kokkaustapammekin se mullisti.

Olihan se iso. Ja valtavan ruma. Kun sisälle laittoi einespizzan, tuntui kuin olisi teljennyt ateriansa avaruusalukseen. Oli vuosi 1989, ja lapsuudenkotiini oli ilmestynyt kohuttu uutuusvempain: mikroaaltouuni.

Äitini oli vastustanut sen hankkimista vuosia. Myrkyttäisikö säteily ruuan? Olisiko hän huono äiti jos lämmittäisi eilistä ruokaa? Vaurioittaisivatko einekset perhesuhteitamme? Samaa pähkäili moni muukin perhe.

Toimintamekanismikin kuulosti höpöpuheelta: miten niin maksalaatikko muka kuumentuu, jos mikroaallot sysäävät sen vesimolekyylit värähtelemään? Niitä mikroaaltojako sitten syömme?

Mikroaaltouunit ovat turvallisia

Osa epäilee vieläkin. Siksipä Säteilyturvakeskus tiedottaa edelleen nettisivuillaan, että mikroaaltouunit ovat turvallisia. Terveyshaittoja syntyy vain, jos uunia käytetään luukku auki. Silloin mikroa räpläävä saisi muutamassa sekunnissa vakavia palovammoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikroaaltouuneja oli kaupoissa jo 70-luvulla, mutta ne näyttivät kolhoilta ja kuumensivat epätasaisesti. Moista "sulatuskonetta" mainostettiin erityisesti pakastimen käyttäjille, mutta kauppa kävi kehnosti – kenties siksi, että harvassa kodissa oli pakastin. Vielä 80-luvun alussa mikroaaltouuni oli harvinaisuus. Kun kansa lopulta alkoi lämmetä laitteelle, tahti oli huima: 90-luvun alussa jo enemmistö omisti mikron.

Suomi mikroutui muutamassa vuodessa, nopeammin kuin yksikään toinen Pohjoismaa. Mikään muu kodinkone ei ole yleistynyt maassamme yhtä nopeasti.

Makkaramikrosta hitti

Aluksi mikroaaltouunia verrattiin televisioon. Näyttihän sekin laatikolta ja uhkasi yhteisiä perheillallisia. Kulttuurianalyytikko Markku Koski huomasi 80-luvulla myös, että mikro tuo keittiöön kevyen, konttorimaisen tunnun. Vuonna 1999 mikroaaltouunin hyödyllisyyttä puntaroi Kotitalous-lehti.

Järkisyistä järeimmäksi nostettiin makkara: "Me suomalaiset olemme makkarakansaa, eikä se tee meistä muita huonompia ihmisiä. Makkaran kuumentaminen mikrossa on helppoa ja nopeaa. Makkaramikro sopii suurimmalle joukolle suomalaisia."

Lapsuuteni makkaramikro kesti 21 vuotta. Olisi kestänyt pidempäänkin, mutta rumilus ei kuulemma sopinut enää sisustukseen.

Mikroaaltouunin 66 vuotta

1945 Amerikkalainen insinööri Percy Spencer kehittelee Raytheonilla tutkasovelluksia. Sattumalta hän huomaa, että mikroaalloilla pystyy kuumentamaan ruokaa.

1947 Raytheon valmistaa ensimmäisen mikroaaltouunin. Se on 1,8 metriä korkea ja painaa 340 kiloa.

1954 Ensimmäinen kaupallinen malli Yhdysvalloissa maksaa 1 300 dollaria.

1967 Markkinoille ilmestyy kotimallin, joka on aiempaa pienempi ja halvempi. Ensimmäiset mikrot Suomeen.

1977 Mm. Whirlpool, Sharp ja Toshiba alkavat mainostaa mallistojaan. Britanniassa vain 1 prosentti kodeista omistaa mikron.

1985 Joka 20. suomalaiskodissa on mikroaaltouuni. Säteily puhuttaa.

1986 Suomessa myydään 150 000 mikroaaltouunia.

1990 Yli puolet suomalaisista kotitalouksista omistaa mikron. Whirlpool patentoi kaksoissyöttö- ja kolmoissyöttöjärjestelmän, joiden ansiosta ruoka lämpiää tasaisemmin. Yhdistelmämikrot grillaavat ja ruskistavat, ja kiertoilmatoiminnolla voi paistaa ruokaa.

2006 Noin 90 prosentilla suomalaistalouksista on mikroaaltouuni.

2011 Nykymikrolla voi paistaa lihaa, höyryttää kasviksia, rapeuttaa pizzapohjan ja leipoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla