Saat raikkaat löylyt, kun muistat muutaman perusjutun aina saunomisen yhteydessä. Silloin suursiivous kerran vuodessa riittää.
Saat raikkaat löylyt, kun muistat muutaman perusjutun aina saunomisen yhteydessä. Silloin suursiivous kerran vuodessa riittää.

Sauna kannattaa suursiivota kerran vuodessa. Puupinnat eivät tykkää vedellä lotraamisesta, joten varjele löylyhuonettasi liialliselta pesulta.

Sauna on suomalaiselle sydämen asia, mutta moni kohtelee saunaansa vahingossa kaltoin kuivattamalla ja pesemällä sen väärin. Perusteellinen puhdistus kannattaa tehdä kerran vuodessa – moni tykkää puunata löylyhuoneen putipuhtaaksi jouluksi. Näillä ohjeilla homma hoituu kuin tanssi!

1. Saunaan aina suihkun kautta

Minimoi lika ja hienhaju aina jo etukäteen! Sauna pysyy puhtaampana, kun saunojat käyvät aina suihkussa ennen löylyyn menoa ja käyttävät laudeliinaa pepun alla.

2. Kuivata aina kylpemisen jälkeen – jätä kiuas hetkeksi päälle

Saunan rakenteet ja lauteet säilyvät pitkään kunnossa ja siisteinä, kun kuivatat löylytilan kunnolla jokaisen saunomisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeanlaisesta kuivattamisesta on liikkeellä erilaisia uskomuksia. Moni jättää saunan ja pesuhuoneen ovet selälleen, jotta sauna kuivuisi nopeasti ja tuulettuisi samalla. Sauna kuitenkin kuivuu parhaiten pienellä jälkilämmöllä – sähkökiuasta voi pitää päällä hetken aikaa käytön jälkeen – ja pitämällä saunan ovet ja ikkunat kiinni, jotta lämpö ei karkaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Imuroi lattia ja seinät silloin tällöin

Irtoroskat ja pöly kannattaa imuroida saunatilojen lattioilta silloin tällöin. Irrotettavat lauteet helpottavat siivousta: imurointi sujuu silloin kätevämmin. Imuroi välillä myös seinät ja laipio. Puupintoja ei kannata pestä liian usein, joten imurointi säästää niitä.

4. Aloita suursiivous lauteista – huuhtele kuumalla vedellä

Kun alat pestä saunaa, huuhtele ensin lauteet kuumalla vedellä.

Pesuaineena kannattaa käyttää erityistä saunanpesuainetta. Myös yleispuhdistusaine sopii: sekoita se pesusankoon ohjeiden mukaisesti. Vältä klooripitoisia puhdistusaineita ja käytä lämmintä vettä. Pese lauteet harjalla tai saunan pesuun tarkoitetulla hankauspesimellä. Lauteiden raot ja alapinnat on helpompi puhdistaa, jos lauteet voi nostaa pois paikoiltaan ja pestä vaikka kylpyhuoneen lattialla.

Huuhtele pesuaine pois vedellä ja harjan avulla.

5. Huuhtele puupinnat lopuksi kylmällä vedellä

Huuhtele pinnat vielä viimeiseksi kylmällä vedellä. Kylmä vesi tukkii puiden syyt ja hidastaa likaantumista, kun lika tarttuu niihin huonommin.

6. Pese lattia sekä muut kaakeli- ja lasipinnat

Pese lattia ja kaakelipinnat yleispuhdistusaineella tai kokeile ekologisia kodin puhdistusaineita.


7. Muista lattiakaivo

Löylyhuone kannattaa pestä harvakseltaan, jotta puupinnat eivät turhaan kärsi. Sen sijaan kylpyhuone pitäisi puhdistaa säännöllisesti, vaikka kuukausittain, jotta lika ja kalkki eivät pinty kaakeleihin. Puhdista silloin myös lattiakaivo. Esimerkiksi ruokasoodasta ja etikasta voi valmistaa puhdistusaineen, jolla isöäitikin sai sen vetämään unelman lailla.


8. Anna kuivua tuulettamalla

Kun olet siivonnut saunan ja pessyt lauteet ja seinät, sauna kannattaa kuivattaa ovet auki.

9. Tarkista kiuaskivet

Tarkista kiuaskivien kunto. Kiuaskivet kannattaa silloin tällöin pestä vedellä, harjalla ja emäksisellä pesuaineella. Huuhtele ja kuivata kivet huolellisesti.

Uudet kivet parantavat löylyn laatua ja pidentävät kiukaan ikää, joten kivet kannattaa vaihtaa saunomistiheydestä riippuen vuoden tai parin välein. Selvä merkki uusimisen tarpeesta on se, että kivet alkavat lohkeilla, murentua tai vaalentua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla