Saunaa on Suomessa pidetty pyhänä paikkana, ja joulusaunalla on suomalaisessa perinteessä erityinen merkitys. Mutta siellä ei saa olla miten sattuu!
Saunaa on Suomessa pidetty pyhänä paikkana, ja joulusaunalla on suomalaisessa perinteessä erityinen merkitys. Mutta siellä ei saa olla miten sattuu!

Joulusauna oli aikoinaan joulun tärkein perinne, johon liittyi mitä ihmeellisimpiä uskomuksia. Katso kahdeksan tapaa, joita noudattamalla teet nytkin joulusaunasta mieleenpainuvan.

  1. Muista olla hiljaa. Jos höpötät, kostoksi hyttyset iskevät ensi kesänä sankoin joukoin kimppuusi. Toinen karmea seuraus voi olla se, että talon haltijat järjestävät tiellesi kaikenlaisia kepposia. Pahin seuraus pölöttämisestä voi kuitenkin olla jouluköyryn lankeaminen. Siis minkä? Sitä ei tunnu enää kukaan tietävän. Vaikka ei ihan tosissaan vanhan kansan uhkauksiin uskoisikaan, hiljainen joulusauna kuulostaa taivaalliselta – juuri siltä, mitä moderni sielu tarvitsee!
  2. Kieriskele lumessa. Kesken löylyjen pitää joulusaunasta rynnätä hankeen kierimään: siten perinnetiedon mukaan sielu ja ruumis puhdistuvat. Nykyajan näkökulmastakin hangessa pyöriminen hyödyttää: verenkierto vilkastuu ja vauhdittaa kivasti aineenvaihduntaa. Varmista kuitenkin ennen heittäytymistä, että lunta on ainakin useampi sentti.
  3. Älä vislaa tai kiroile. Niistä nimittäin ilahtuisi vanhan uskomuksen mukaan itse paholainen, kauhistus! Parempi antaa vanhalle vihtahousulle kyytiä vihtomalla ja olemalla siivosti.
  4. Muista saunoa ajoissa. Lauteille pitää jouluna kiiruhtaa jo keskipäivällä tai viimeistään iltapäivällä, koska saunaan tulee sen jälkeen muuta väkeä. Katso seuraavasta kohdasta, ketä.
  5. Jätä sauna lämpimäksi haltijoille. He nimittäin tulevat saunomaan talonväen jälkeen, ja siksi isännän pitää lähtiessään huikata heille, että sauna on vapaa. Jos sauna on kylmä, haltijat saattavat loihtia  pahaa onnea ja kaikenlaisia ikävyyksiä. Mukavan saunahetken jälkeen ne loihtivat tulevalle vuodelle kaikkea hyvää. Jotkut uskovat, että haltijoiden sijasta iltamyöhällä saunovat suvun vainajat.
  6. Jätä lauteille olkia. Niitä puolestaan tarvitsevat pehmusteekseen tontut, jotka jouluisen ahkerointinsa ja lahjojen jakelun jälkeen tulevat mielellään saunaan nukkumaan. Jos et tahdo löytää mistään olkia, varmaan ihan joku petauspatjakin kelpaa.
  7. Jätä saunaan vihta ja kaljalasi. Näillä imartelet puolestaan kotitonttua, joka on saunan pysyvä asukas ja kotisi vartija. Hänkin saunoo jouluna, ja kyllähän vihta – tai vasta – joulusaunaan kuuluu yhtä selvästi kuin punainen lakki tontun päähän.
  8. Muista ripustaa pellavapyyhe kuivumaan. Vaikka muuten käyttäisit froteepyyhettä, jouluksi kannattaa hankkia pellavainen. Jos se nimittäin jää ripustamatta, turha toivoa ensi kesänä satoa pellavapellolta.

Katso tästä ohjeet saunan pesuun, jotta siellä on ihana jouluna kaikkien kylpeä:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla