Tästä se lähtee! Uteliaisuus voitti, banaanitesti selvitti.
Tästä se lähtee! Uteliaisuus voitti, banaanitesti selvitti.

Banaanit kyllä maistuvat – mutta miksi niiden mukana tulee banaanin tyveen kääritty muovipussi? Selvitimme, vaikuttaako kääritty muovipussi banaanien kypsymiseen. Katso kuvat, ne sen kertovat!

Joskus pienet asiat alkavat vaivata. Sellaiset kuin banaanien päähän kiedotut hedelmä- tai muut pussit.

Ensin myytävien banaaniterttujen päähän kiedottu muovipussi ihmetyttää kaupassa käydessä.

Sitten sitä miettii, kun on ostanut banaaneja kotiin. Miksi  banaanien päässä on muovia? Kiedotaanko se siihen kaupassa? Vai jo siellä, missä banaanit pakataan matkaan kohti suomalaisia hedelmäosastoja?

On pakko mennä nettiin ja etsiä Googlesta, miksi banaaneja välillä myydään ja säilytetään niin, että niiden päähän on kiedottu hedelmäpussi tai muu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi nettijuttu kertoo, että muovipussi banaanin tyvessä hidastaa kypsymistä. Toinen juttu kertoo, että se päinvastoin nopeuttaa kypsymistä.

Tällä kertaa netti ei ratkaise asiaa suit sait, sillä tiedot ovat keskenään ihan päinvastaisia.

Hauska Youtube-video näyttää, miten banaanin päähän kiedottu hedelmäpussi hidastaa banaanin kypsymistä. Sen mukaan banaanit eivät viikossa kypsy lisää lainkaan vaan pysyvät hedelmäpussin ansiosta täsmälleen saman näköisinä kuin olivat kaupasta kotiin tuotaessa.

Toisen testijutun mukaan käy päinvastoin, eli muovipussi banaanin tyvessä nopeuttaa banaanin kypsymistä.

On paras kääntyä Marttojen puoleen.

Otetaan selvää eli banaanitestin paikka

Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto on miettinyt samaa asiaa: sitä, miksi joidenkin banaaniterttujen päissä on kiedottuna paperia tai hedelmäpussi ja kuinka se banaanien kypsymiseen vaikuttaa tai vaikuttaako.

Hän kertoo etyleenistä, jota banaani tuottaa paljon ja joka nopeuttaa hedelmien ja kasvisten kypsymistä. Hän arvelee, että pussin kietominen banaanin tyveen ennemmin nopeuttaa banaanin kypsymistä kuin hidastaa sitä: pussin vuoksi etyleeniä saattaa jäädä enemmän itse banaaniin hedelmää kypsyttämään, kun kaasu ei pääse vapaasti haihtumaan banaanitertun päästä pois.

Uteliaisuus alkaa vaivata. Marttojen kotitalousneuvoja päättää tehdä banaanitestin.

”Kiinnostava olisi kyllä tietää, kuinka suuri vaikutus pussilla lopulta on banaanien kypsymisnopeuteen”, Outi Mehto miettii.

Sitten uteliaisuus alkaa vaivata liikaa. Marttojen kotitalousneuvoja päättää tehdä testin.

Hän ostaa banaanitertun ja irrottaa sitä kaksi samanlaista banaania. Toisen tyveen hän kääräisee muovipussin, toisen tyveen ei. Sen jälkeen hän laittaa banaanit pöydälle hieman hämärään paikkaan 20 sentin päähän toisistaan ja erilleen myös muista hedelmistä.

Kuvat kertovat, kuinka kävi:

PÄIVÄ 1, ostopäivä: Kaksi yhtä kypsää banaania, toisen tyveen hedelmäpussi.
PÄIVÄ 1, ostopäivä: Kaksi yhtä kypsää banaania, toisen tyveen hedelmäpussi.

 

PÄIVÄ 3: Kahden vuorokauden aikana banaanit ovat kypsyneet yhtä paljon.
PÄIVÄ 3: Kahden vuorokauden aikana banaanit ovat kypsyneet yhtä paljon.

 

PÄIVÄ 6: Viiden vuorokauden aikana banaanit ovat kypsyneet yhtä paljon.
PÄIVÄ 6: Viiden vuorokauden aikana banaanit ovat kypsyneet yhtä paljon.

 

PÄIVÄ 8: Viikon aikana banaanit ovat kypsyneet yhtä paljon.
PÄIVÄ 8: Viikon aikana banaanit ovat kypsyneet yhtä paljon.

 

Lopputulos: Marttojen kotitalousneuvojan testin mukaan näyttää, että banaanin tyveen kääritty muovipussi ei vaikuta kypsymisvauhtiin mitenkään. Banaanien kuljetuksessa se voi olla suojaamassa banaaneja, mutta kypsymiseen se ei näyttäisi vaikuttavan.

Hevi-duunari

Etyleeni todella nopeuttaa kypsymistä. Luulen että tässä turvataan kuitenkin banaaneja kuljetuksen ja varastoinnin aikaiselta liialta kypsymiseltä, sillä jos 18kg laatikossa yksi banaani alkaa kypsyä liian nopeasti, voi se pilata helposti koko laatikollisen. Enemmän olen näihin muovikääreisiin törmännyt juuri Reilun kaupan banaaneissa, jotka tulevat myymälöihin kypsempinä kuin "tavalliset".

Sisältö jatkuu mainoksen alla