Kuljemmeko päiviemme loppuun asti yksinäisinä jokainen omassa somemaailmassaan, vai tuleeko vastareaktio? Mikä se voisi olla?

Puhumattomien ihmisten laumat kyhjöttävät busseissa puhelinta naputtaen. Sama näky kaduilla: vanhemmat työntävät pikkulapsia vaunuissa katse kännykässä. Seurueita kahviloissa, jokainen somemaailmaansa uponneita.

Kun olin lapsi, meidän kaltaisillamme vähävaraisilla perheillä ei ollut vielä 60-luvulla puhelinta, televisiota eikä autoa. Miten ihmeessä vietimme vapaa-aikaamme? Kyläilemällä. Körötimme bussilla ystävien luo, he meille. Kahviteltiin, keskusteltiin, me lapset leikimme yhdessä.

Kun saimme puhelimen, tapaamiset vähenivät. Tilalle tulivat puhelinmaratonit, vaikka puhumisesta maksettiin minuuttihinta. Kun tulivat älypuhelimet, taas väheni inhimillinen kanssakäynti.

Mitä arvelette, mihin olemme menossa? Kuljemmeko huonoryhtisenä laumana päiviemme loppuun asti yhä yksinäisempinä? Vai tuleeko vastareaktio? Jos, niin mikä se voisi olla?

Biip biip

Takaisin elävään kommunikaatioon

Lukijan kirje: Ihmisten keskellä yksin

Jotkut tutkimukset osoittavat jo, että lasten puheen kehitys on viivästynyt, kun vanhemmat eivät ehdi somettamiseltaan puhua ja keskustella lastensa kanssa. Huolesi on tosi Biip Biip. Olen miettinyt samaa, kuinka paljon sosiaalinen kanssakäyminen köyhtyy älypuhelimien ja netin takia. Kieli köyhtyy ja sen mukana varmaan mieli. Tarvitaan elävän kommunikaation vastaisku ja vallankumous. Pitää tietoisesti luopua somesta ja älypuhelimesta ja padista. On otettava aikaa oikeaan, luonnolliseen...
Lue kommentti
Vierailija

Lukijan kirje: Ihmisten keskellä yksin

Jussi Valtosen kirjassa He eivät tiedä mitä tekevät on edetty niin pitkälle, että ihmiset voivat elää koko ajan virtuaalimaailmassa, vaikka he näyttävät olevan läsnä vieressäsi. Se oli todella ankea tulevaisuudenkuva, että jokainen elää jossain omassa kuplassaan oman päänsä sisällä, kuplassa joka ei ole edes oikeasti totta vaan jonka joku firma on rakentanut koukuttaaakseen ihmiset siihen maailmaan. Mikä voisi olla tälle kaikelle vastareaktio? En tiedä, mutta kiinnostaisi tietää.
Lue kommentti