Oletko sinä saanut apua vertaisilta vai kokenut, että vertaistuki keskittyy vain huonoihin kokemuksiin?
Oletko sinä saanut apua vertaisilta vai kokenut, että vertaistuki keskittyy vain huonoihin kokemuksiin?

”Lääkärin diagnoosin jälkeen aloin etsiä vertaistukea, mutta hätäännyin entistä enemmän. Minusta tuntui, että sain vain selville, ettei vaivaani ole hoitoa ja että se ei parane. Miksi vertaistuki koostuu kauhukertomuksista?” lukijamme aprikoi. 

Sain tavanomaisen haaverin seurauksena lääkäriltä diagnoosin harvinaisesta sairaudesta. Lääkäri tuntui oikein innostuvan tajutessaan, että kummalliset ja inhottavat oireeni sopivat tuohon vaivaan oppikirjaesimerkin tavoin. ”Googlaa vaikka”, lääkäri sanoi.

Googlasinkin tietysti ja etsin kuumeisesti vertaistukea, mutta hätäännyin entistä enemmän.

Minusta tuntui, että sain vain selville, ettei vaivaani ole hoitoa ja että se ei parane. Oikeasti olisin halunnut löytää lohtua.

Potilaiden oman yhdistyksen sivut kertoivat, että varsinaista lääkettä vaivaan ei ole ja että kipu usein muuttuu pysyväksi. Facebookin tukiryhmästä luin, kuinka lääkärit eivät suostu kirjoittamaan tarpeeksi vahvoja lääkkeitä ja kuinka vaikea on päästä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minusta tuntui, että sain vain selville, ettei vaivaani ole hoitoa ja että se ei parane. Oikeasti olisin halunnut löytää lohtua ja lukea, että elämä voittaa ja keinot aina keksitään! Tai vaikka parannusta ei löytyisikään, löytyy kai sentään muutakin kuin pelkoa ja huolta?

Kunhan alkujärkytyksestä selvisin, olen saanut hyvää hoitoa ja hyviä apukeinoja on keksitty.

Kunhan alkujärkytyksestä selvisin, olen saanut hyvää hoitoa ja hyviä apukeinoja on keksitty. Olen silti jäänyt miettimään, miksi vertaistuki koostuu kauhukertomuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse ei ole edes sairauden harvinaisuudesta vaan toistuu silloinkin, kun etsin tietoa ihan tavallisista pulmista kuten raudanpuutteesta tai vaihdevuosioireista.

Voitaisiinko kertoa myös toivon pilkahduksista?

Pelko ei paranna

Millaisia ajatuksia kirje herätti? Keskustele alla kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia ihmisten.kesken@sanoma.com. Sähköpostiin voit lähettää myös kirjeen omasta aiheestasi. Lehdessämme julkaistujen kirjeiden lähettäjien kesken arvomme uutuuskirjoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla