Peruskoulussa tulisi ottaa oppiaineeksi käytöstapojen alkeet. Siitä olisi hyötyä aikuisena ja myöhemmin omien lasten kasvatuksessa.

Teollisuuspaikkakunnalla riitti alakoulussa oppilaita monelle rinnakkaisluokalle. Siirtyessäni oppikouluun meitä oli luokassa 42 oppilasta.

Opiskelu sujui, sillä oppilaat eivät häirinneet tunninpitoa. Opettajia oli opittu kunnioittamaan, joten luokassa vallitsi työrauha. Samalla opittiin itsehillintää.

Nykyisin lapsia opetetaan päiväkodeissa ottamaan toisetkin huomioon. Siinä oppivat muiden huomioimista nekin, joilla ei ole kotona sisaruksia. Sisarukset sinällään ovat hyviä särmien hiojia, sillä kenellekään ei sisarusparvessa suvaita enempää etuuksia kuin toiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitettavan usein lapset saavat nykyisin kuitenkin tahtonsa läpi kiukuttelemalla. Aikuisena ei tässä maailmassa kuitenkaan saa asioita läpi polkemalla maata tai heittäytymällä kaupassa lattialle hyllyn eteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehdotan, että peruskouluun otettaisiin oppiaineeksi käytöstapojen alkeet. Siitä olisi hyötyä omassa elämässä aikuisena ja myöhemmin omien lasten kasvatuksessa.

Minkä taakseen jättää edestään löytää

Vierailija

Kyllä käytöstavat pitäisi oppia kotona, eiköhän koulun rajalliset oppitunnit kannata varata vähän järkevämmille aineille.

Ei jokaisesta pinnalla olevasta aiheesta tarvitse perustaa uutta oppiainetta. Ehdotusten takana ovat usein koulun arkea tuntemattomat paremmin tietäjät. Mikseeei koulussa opeteta: työnhakua, raha-asioiden hoitoa, toisten huomioon ottamista, käytöstapoja, kaurapuuron keittoa, sähköistä asiointia, napin neulomista, kestävää kehitystä, medialukutaitoa, suvaitsevaisuutta, seksuaaliterveyttä. Kyllä kaikkea tätä ja paljon muuta opiskellaan: köksässä, opon tunnilla, ryhmänohjauksessa,  liikunnassa, matematiikassa, äidinkielessä...

Kyllä,

Sisältö jatkuu mainoksen alla